Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Sute de oameni prezenți la BĂTĂLIA FINALĂ dintre DACI și soldații ROMANI, la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia

Publicat

lupta daci si romani Ediția a III-a a Festivalului Roman Apulum s-a încheiat la Alba Iulia cu o bătălie pe cinste. Momentul cel mai așteptat de turiști și albaiulieni a fost bătălia finală care s-a lăsat cu sânge, răstigniri de daci, bolovani, sulițe și săgeți. Un spectacol – poveste prin care s-a încercat reconstituirea unei lupte dintre daci și romani pentru cucerirea cetații dacice Apoulon.

Sute de oameni au venit să vadă lupta finală între soldații romani și dacii aliați de celții, pe esplanda din fața Catedralei Romano- Catolice.

Povestea de dragoste dintre doi „pui” de daci, Comozoi și Meda a dat naștere unei bătălii pe viață și pe moarte, pentru cucerirea cetății.

Esplanada Catedralei Romano Catolice din Alba Iulia a fost pentru o oră, „câmp”de luptă pentru aproximativ 120 de soldați romani, daci și celți. La bătălia finală, care a încheiat ediția cu numărul trei a Festivalului Roman Apulum au participat toate trupele de reenactori, respectiv Legiunea XIII Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Legio IIII Scythica din Bulgaria, gladiatorii de la Ludus Apulensis, Terra Dacica Aeterna de la Cluj-Napoca, Lupii Daciei, Amicii Muzeului de la Zalău.

Bătălia finală a fost pe gustul celor mici au fost cei care au făcut și cea mai mare galerie dacilor și soldaților romani. Fiecare și-a susținut „echipa” favorită. Dacă în vremurile îndepărtate marile bătălii se duceau fără public spectator, la Alba Iulia sute de persoane au văzut cu ochii lor ce înseamnă o luptă între legiunile romane și trupele de daci aliați cu celții.

Comozoi a fost unul dintre „puii” de daci curajoși, care i-a ținut piept unui soldat roman, pentru recuperarea iubitei sale Meda. Dar pentru că în dragoste trebuie să faci sacrificii, Comozoi a trecut de partea soldaților romani pentru care iubita lui Meda să fie eliberată și dusă înapoi în tabăra dacilor.

YouTube video

După 20 de ani de la despărțirea celor doi, Meda s-a transformat într-o dacă luptătoare care știe să mânuiască arcul, iar Comozoi într-un soldat roman. Tot atunci s-au și reîntâlnit după ce au soldații romani au venit din nou să lupte pentru cucerirea castrului Apulum. Pentru că nu a vrut să facă rău neamului dac, în care a crescut, Comozoi le-a cerut dacilor să se predea armatei romane, pentru că astfel viața lor va fi cruțată. Dar nu s-a întâmplat așa cum i-a fost promis, iar trei dintre dacii care au mai rămas, printre care și iubita lui Meda au fost răstigniți.

Pentru că nu putea fi o bătălie cu final nefericit, publicul prezent a avut ocazia să reînvie toți dacii și soldați romani căzuți pe „câmpul” de luptă din fața Catedralei Romano Catolice cu un singur cuvânt: „Resuscita!”.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax