Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Trofeul „Strugurele de Aur” 2015 a fost câştigat de Andreea Ghițiu, reprezentanta Țării Lăpușului. Vezi lista laureaţilor

Publicat

IMG_6345 Festivalul Național de Folclor ”Strugurele de Aur”, ediția a XV-a, și-a desemnat, sâmbătă, câştigătorii, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Marele Premiu al concursului național a ajuns în județul Maramureș, la tânăra solistă Andreea Ghițiu, reprezentând zona etnografică a Țării Lăpușului. 

Locul I la secțiunea soliști vocali a fost ocupat de Alexandru Sahlean (din Cacica, județul Suceava), iar la secțiunea soliști instrumentiști de Tudor Vîrciu (din Scărișoara, județul Alba). Participanții au primit premii speciale și premii de promovare, din partea juriului.

Marele premiu a Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur”, ediția a XV-a, a fost acordat tinerei soliste Andreea Ghițiu din Rohia, județul Maramureș, fiind înmânat de către Claudiu Necșulescu, preşedintele Jidvei SRL (iniţiatorul festivalului).

„Trăiesc un sentiment de bucurie și de mândrie când văd atât de mulți culegători de struguri de aur, pentru că personal consider că toți acești tineri care au participat la acest concurs sunt adevărați struguri de aur, ei aducând, prin talentul lor, aromele bogate ale tradiției și ale cântecului românesc”, a transmis Claudiu Necșulescu.

YouTube video

IMG_6326 Premiul I la secțiunea soliști vocali, a fost acordat lui Alexandru Sahlean din Cacica, județul Suceava, fiind înmânat de către preşedintele juriului, profesor universitar doctor Ioan Bocşa – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca.

”<Strugurele de Aur> este un festival cu greutate. Parametrii care dau valoare unui festival sunt buna organizare, buna mediatizare, buna și foarte buna susținere financiară, dar cel mai important lucru care dă nivel unui festival este calitatea umană și artistică a interpreților. Pot să afirm cu bucurie că în primul rând cea mai mare calitate cu care au venit aici în scenă este tinerețea. Ne bucurăm să putem afirma că cei care au venit au făcut progrese de la an la an. Pe lângă performanțele mai mari sau mai mici, cu stângăciile specifice vârstei, cel mai important lucru este că acest festival a reușit să impună o atitudine față de folclor. Toată admirația pentru toți concurenții care s-au respectat, au respectat folclorul, au respectat scena, au simțit povara și importanța scenei și le-aș da un sfat: <Dacă ai câștigat – mergi mai departe! Dacă nu ai câștigat – mergi mai departe!>”, a transmis Ioan Bocșa.

IMG_6334 Premiul I la secțiunea soliști instrumentiști a fost acordat lui Tudor Vîrciu din Scărișoara, județul Alba, fiind înmânat de către președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

„Dacă ne gândim bine, și la capitolul instrumentiști, Nicolae Furdui Iancu are un urmaș. Festivalul <Strugurele de Aur>, aflat la cea de-a XV-a ediție, a adus pe scenă multe valori ale culturii tradiționale românești. Vreau să mulțumesc celor care au făcut posibil acest mare festival, familia Necșulescu. Familia Necșulescu care iubește tradițiile și le sprijină și le dezvoltă. Le mulțumim pentru că au inițiat, sprijinit și organizat acest mare festival”, a declarat Ion Dumitrel.

La ediția din acest an, au participat 45 de concurenți atât din România, cât și din Republica Moldova. Juriul a acordat, în total, 22 de premii.

Câștigătorii Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, ediția a XV-a 2015:

Marele Premiu – Andreea Ghițiu (sat Rohia, Tg. Lăpuș, Marmureș)

Locul I solişti vocali – Alexandru Sahlean (Cacica, județul Suceava)

Locul I solişti instrumentişti – Tudor Vârciu (Scărișoara, județul Alba)

Locul II solişti vocali – Denisa Bărbat (Cut, județul Alba)

Locul II solişti instrumentişti – Sorin Jivcu (sat Petrovasâla, județ Alibunar, Serbia)

Locul III solişti vocali – Cristina Bugnar (comuna Tiha Bârgăului, Bistrița Năsăud)

Locul III solişti instrumentişti – Alex Chira (comuna Plopiș, județul Sălaj)

Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului” – Marian Gogan (Gura Humorului, județul Suceava)

Premiul Cramei Jidvei – Ionuț Cocoș (comuna Vlădeni, județul Ialomița)

Premiul special al Juriului – Ștefania Strejescu (Slatina, județul Olt)

Premiul de popularitate – Ionuț Candrea (Vatra Dornei,  județul Suceava)

Premiul Orchestrei „Jidvei România” – Paul Frăticiu (sat Alțâna, județul Sibiu)

Premiul Centrului de cultură „Augustin Bena” Alba – Cristian Tomoni (Lugoj, județul Timiș)

Premiul de promovare artistică – Daliana Lazoc (comuna Marca, județul Sălaj), Silvia Bordeianu (Bacău), Lavinius Nicolajevic (sat Straja, județ Vârșeț, Serbia), Silvia Timiș (Borșa, Maramureș) și Amalia Căpruci (Brezoi, Vâlcea)

Premiul de autenticitate – Ioana Bogdan (sat Ruja, Agnita, Sibiu)

Vezi și FOTO-VIDEO: Muzică, joc și voie bună la Alba Iulia, în cea de-a doua zi a concursului „Strugurele de Aur” 2015. Sâmbătă, „Gala Laureaţilor”

Vezi și FOTO-VIDEO: Folclorul a fost mai melodic decât orice melodie în prima zi a Festivalului Naţional „Strugurele de Aur” 2015, la Alba Iulia

Evenimentul continuă duminică, 13 septembrie, la Jidvei:

Ecou la gală (Jidvei – Piaţa Centrală)

Orele 14.00 – 18.00 Recital extraordinar cu artişti din Transilvania – transmisiune directă TVR 3, înregistrare TVR 1 – “Tezaur Folcloric”

Ora 18.30 – Gala laureaților

Recitaluri:

Iulia Mihai: Marele Premiu 2014

Orchestra Jidvei România – Suită de Ardeal

Cântece transilvane, oltenești și muntenești cu soliștii vocali și colaboratorii Ansamblului Jidvei

Laureaţi ai Festivalului Seria III (Ina Todoran, Alexandra Băcilă, Bogdan Toma, Stana Stepănescu, Marin Alexandru, Tudor Furdui Iancu, Ioana Breda Morar)

Artiștii comunei Jidvei (Adina Popa, Iulia Șchiau, Nicușor Balu și Denisa Balu)

Emilia Ghinescu

Marinela Baba

Reta Rus

Aneta Stan

Gheorghe Roşoga

Traian Jurchela

Soliștii Ansamblului Artistic Jidvei: Maria Stoica, Alexandru Urs, Iulia Șchiau, Alexandru Popescu, Ioana Roșca, Costi Oancea, Ioana Șolea, Gabriel Bucur, Maria Uțiu, Aurelian Adam, Ecaterina Duță, Iulian Bic, Daniela Popa, Cosmin Herăscu, Iulia Banciu, Emanuel Teoc, Adina Popa, Nicușor Balu, Denisa Balu, Neluțu Blaga, Ilie Dură , Marius Țugulescu, Alexandra Băcilă, Aurelian Suciu și Sebastian Stan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax