Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Un nou an de învăţământ la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Peste o sută de „boboci” au depus jurământul

Publicat

IMG_0974 A început un nou an de învăţământ şi la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia. Ceremonialul deschiderii anului școlar 2017-2018 s-a desfăşurat luni, de la ora 9.00, în prezenţa a sute de elevi, părinţi, rude şi prieteni ale acestora, dar şi profesori.

La Alba Iulia, 438 de elevi au ales să îmbrace uniforma de licean militar. În prezenţa colegilor din ani mai mari, cei 120 de elevi din clasa a IX-a au rostit legământul: ,,Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul și inima, spre a sluji cu destoinicie patria și Armata României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

“Pe platoul din incinta instituţiei, străjuită de Marele Voievod Mihai Viteazul, la mijlocul lunii septembrie, s-a simţit emoţia începutului. Prima zi de şcoală are conotaţii diferite. Pentru cei din clasa a XII-a – startul anului terminal și emoțiile examenelor de bacalaureat și admitere în învățământul militar superior, iar pentru cei 120 de tineri care au optat pentru o şcoală onorantă, aşa cum spun ei, au trăit ineditul momentului alături de părinţi, fraţi şi prieteni veniţi să-i vadă. Oriunde îţi îndreptai privirea vedeai zâmbete înlăcrimate.

21432692_821085998065725_3364790936369510171_n În prezenţa oaspeţilor: general de brigadă dr. Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” Sibiu, Înaltpreasfinţitului Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, reprezentanți ai administrației publice locale, cadre militare active şi în rezervă, părinți, bobocii au rostit legământul de suflet privind responsabilitatea de a învăţa carte, de a deveni oameni de calitate, instruiţi şi pregătiţi atât pentru examenele ce îi aşteaptă, cât și pentru provocările vieții.

Festivitatea la care a bătut gongul noului an şcolar a constituit prilejul de a aprecia munca celor prin care fiecare generaţie a obţinut rezultate bune, dar şi de a ne asuma noi obiective, strategii de lucru şi standarde superioare. Comandantul colegiului, colonelul Marcel Domşa, a ţinut să menţioneze performanţele obţinute de promoţia de absolvenţi 2017: examenul de bacalaureat cu promovabilitate 100% și media generală de 9,08 și, nu în ultimul rând, examenul de admitere în învăţământul militar superior, cu 98,06% absolvenţi admiși, atestă calitatea actului instructiv-educativ din colegiul militar albaiulian și reflectă profesionalismul și dăruirea fiecăruia în activitatea pe care o realizează.

Aprecieri și felicitări au primit profesorii diriginți și cadrele militare ale companiei a III-a, pentru întreaga activitate de îndrumare și consiliere a absolvenților promoției 2017 și reușita acestora la examenele din vară. Apoi, a fost acordată Diploma „Robert Schuman” clasei a XI-a D, diriginte profesor Felicia Vancea, comandant de companie, maior Raul Turic.

21433046_821085078065817_8451133716713956767_n În urma susținerii examenului de bacalaureat absolventul Flavius-Alexandru Toargă a fost nominalizat șef al promoției 2017. Conform tradiției, șeful de promoție a primit, din partea Fundației ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință” un aparat foto, în semn de apreciere a efortului și a rezultatelor dobândite. Pentru performanţa şi perseverenţa dovedite pe parcursul celor patru ani, şeful de promoţie a fost premiat şi de către Asociaţia Judeţeană ,,Sarmizegetusa” a cadrelor militare în rezervă şi retragere judeţul Hunedoara, cu un premiu în valoare de 500 de lei. Premiul a fost înmânat de către o delegaţie a asociaţiei amintite, condusă de către domnul colonel (r) Dănilă Moldovan. De asemenea, absolventul a primit, din partea colegiului pe care l-a absolvit, placheta și diploma care îi recunoaște performanțele obținute în cei patru ani de colegiu militar la învățătură și în activitățile extracurriculare, precum și contribuția la creșterea prestigiului Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul”.

Două cadre militare și-au luat la revedere de la camarazii lor, după o prestigioasă carieră în Armata României. Domnul colonel (rz.) Gheorghe Urian, locţiitorul comandantului colegiului, după 34 de ani de activitate sub drapelul românesc, şi-a încheiat frumoasa carieră militară. Domnul plutonier adjutant pr. (rz.) Tiberiu Opincariu, după 33 de ani de activitate, a ajuns la finalul carierei. După zeci de ani de sacrificii şi eforturi în slujba ţării, avem onoarea să vă salutăm!
Festivitatea s-a încheiat cu defilarea efectivelor colegiului şi onorul Fanfarei Academiei Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” Sibiu”, au precizat reprezentanţii Colegiului.

Reamintim că la admiterea de la Colegiul Militar din Alba Iulia, în acest an, nu au mai fost locuri separate pentru băieţi şi fete. Candidaţii s-au putut încadra pe toate cele 120 de locuri scoase la concurs. Astfel, numărul fetelor care devin eleve la Colegiul Militar în acest an s-a dublat: de la 20 la 43. Tot ele au condus şi clasamentul mediilor.

 

YouTube video

Vezi şi REZULTATE finale ADMITERE 2017 la Colegiul Naţional Militar Alba Iulia. LISTA completă şi TOP medii de intrare. De două ori mai multe fete ca anul trecut

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” are sediul în Alba Iulia din anul 1975. A funcţionat iniţial la Târgu Mureş, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Timişoara şi, din 1977, la Alba Iulia. Înfiinţat la 1 noiembrie 1919 printr-un Înalt Decret Regal semnat de către regele Ferdinand, colegiul a fost desfiinţat în 1947 din motive politice şi reînfiinţat trei decenii mai târziu, de această dată la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax