Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Ziua Eroilor la Alba Iulia. Ceremonie de comemorare, slujbă religioasă şi coroane de flori, la Cimitirul Eroilor

Publicat

IMG_8274 Ziua Eroilor a fost marcată joi, 9 iunie, la Alba Iulia, printr-o festivitate de comemorare a eroilor patriei. În semn de omagiu și recunoștință, la Cimitirul Eroilor din municipiu a fost oficiată o slujbă religioasă și au fost depuse coroane de flori.

Evenimentul a început cu un moment de reculegere după care a fost intonat Imnul Național al României. Ceremonialul religios a fost oficiat de către părintele Teofil Slevas împreună cu un sobor de preoți, după care comandantul Garnizoanei Alba Iulia, Marcel Domșa, a prezentat alocuțiunea privind semnificația evenimentului.

La manifestările de la Cimitirul Eroilor au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Alba, Consiliului Județean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, unităților militare din Garnizoana Alba Iulia, structurilor MAI, Direcției Județene de Informații Alba, Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale, Cercului Militar Alba Iulia, Asociației Veteranilor de Război „Regele Ferdinand I”, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Alba, Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, CNAS Alba, Administrației Finanțelor Publice Alba, Biroului Vamal Alba, Direcției Silvice Alba, Inspectoratului Școlar Alba, Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobilitară Alba și reprezentanți ai partidelor politice.

YouTube video

În războiul de Reîntregire au pierit pe câmpurile de luptă sau luptând în satele lor în jur de un milion de români.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

Conform HG nr. 309/2015, de Ziua Eroilor, în toate lăcaşele de cult trag clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei. Festivităţile de comemorare încep după oficierea Sfintei Liturghii a Înălţării Domnului.

La sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor din ziua de joi, 9 iunie, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi la troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.

Citește și JOI: Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului. Tradiţii şi credinţe populare de Ispas. Ziua în care sunt comemoraţi eroii români

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. isualba@isualba.ro

    joi, 09.06.2016 at 21:07

    Dorele…ce naiba ??? Nici acum…dupa atatea comentt-uri negative (sterse la cererea ta de catre mass-media) nu ai gasit banutzi sa iti tai manecile alea lungi ??? Daca in trecut iri spuneam sa te uiti cum arata dl Cabulea…acum iti spun sa te uiti cum arata dl Rus… Dl inseamna DOMNUL…spre deosebire de tine care aratai ca un tzaran din Aiud…adus la ISU de Costea Senior !!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax