Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Ziua Internaţională a Cărţii marcată de aproximativ 200 de elevi din Alba Iulia. „Marşul Cărţii”, recitări de poezii şi copii costumaţi în personaje de poveste

Publicat

ziua internationala a cartii În fiecare an, pe 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, iar concomitent este celebrată şi Ziua Bibliotecarilor. În Alba Iulia, acest eveniment a fost marcată prin Marşul Cărţii, aflat la ediţia a II-a, la care au participat aproximativ 200 de elevi de la şcoli şi licee din oraş.

Elevii au venit îmbrăcaţi în personajele preferate, au recitat poezii, au prezentat scenete din diferite opere literare, au cântat.

Anual pe data de 23 aprilie, cartea este celebrată în toată lumea. De Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Casa Corpului Didactic au organizat a II-a ediţie a Marşului Cărţii la care au participat aproximativ 200 de elevi de la şcoli şi licee din oraş.

Unii au venit îmbrăcaţi în persoanejele preferate din cărţile pe care le-au adus bineînţeles cu ei la eveniment, alţii au recitat poezii şi au jucat scenete din opere literare. Pentru că au vrut să transmită că cititul este foarte important, iar atunci când te „scufunzi” într-o carte nu te îneci, elevii au venit cu pancarte şi tricouri cu titlurile cărţilor preferate, dar şi cu mesaje dedicate Zilei Internaţionale a Cărţii.

Dacă unii au prezentat scenete sau au recitat poezii, un grup de elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” au cântat un „imn” al cărţii prin care au transmis că „în lumea asta cenuşie, cartea-i o bijuterie plină de farmec şi aventură”.

YouTube video

Elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” s-a îmbrăcat în Albă ca Zăpada, Robin Hood, Scufiţa Roşie şi au făcut parada cărţilor. Alţi elevi au venit la marş cu o pancartă prin care au vrut să arate şi altora care au lăsat să se aşeze praful pe coperţi că poţi să îţi transformi cartea în cel mai bun prieten.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor comemorează moartea, în acelaşi an (1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă.

Ziua Internaţională a Cărţii este un eveniment organizat de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax