Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Volumul documentar „Titulescu. După 50 de ani din nou acasă” de George Potra, lansată la Palatul Apor din Alba Iulia

Publicat

Palatul Apor din Alba Iulia a fost, joi, gazda unei lansări de carte semnată George Potra, „Titulescu. După 50 de ani din nou acasă”. Printre invitații care au asistat la eveniment s-au numărat, pe lângă autorul volumului, istoricul și scriitorul Marian Ștefan, ambasadorul de la Praga, Gheorghe Tinca, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, cadre didactice şi studenți.

Scriitorul George Potra a prezentat o reconstituire a luptei politice pe care a dus-o Nicolae Titulescu: „Lucid şi curajos, Titulescu a respins toate dictaturile, afirmând că nu există deosebiri de fond între acestea, că în esenţă dictaturile sunt identice, că nazism=fascism=comunism”.

Tocmai de aceea, Potra spune că „s-a dorit înlăturarea sa pentru totdeauna. A fost uitat și de marile democrații occidentale și de Paris și de Londra. A dorit să fie înmormântat în România. Simțind sfârșitul, a dorit cu disperare, în mai multe forme testamentale, să fie înmormântat în Transilvania, în inima ei, la Brașov. Vă las pe voi să vă gândiți de ce acest om născut în Oltenia, la Craiova, educat în Franța, refuzând să rămână profesor la Sorbona, a început și activitatea la Iași, a ales să fie înmormântat la Brașov”, a declarat autorul cărții.

Acesta mai spune că până și „oasele sale au fost negociate” pentru a putea fi aduse în țară.

Cartea lui George Potra acordă o atenţie aparte și eforturilor uriaşe ale instituţiilor democratice ale României de după 1990 pentru îndeplinirea Testamentului lui Nicolae Titulescu.

Nicolae Titulescu s-a născut în data de 4 martie 1882, în Craiova. A fost un diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor. A fost membru titular din 1935 al Academiei Române.

Nicolae Titulescu a murit pe 17 martie 1941, la Hotel Carlton, în Cannes unde a fost și înmormântat. Osemintele acestuia au fost aduse în România în 7 martie 1992.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax