|

FOTO: „Voluntari pentru viață”, la UPU Alba Iulia. Mai mulți tineri învață să salveze vieți, alături de medici și asistenți

17862730_1348859661860526_3921179142301450927_nMai mulți tineri dornici să salveze vieți s-au înscris în cadrul proiectului „Voluntari pentru viață”, desfășurat de Unitatea de Primiri Urgențe din Alba Iulia. Potrivit șefului unității, medicul Aurel Crișan, zece dintre aceștia au trecut deja de examenele primului modul. Cei care vor trece de examenul final din al treilea modul vor avea cunoștințe de asistență medicală avansată, vor putea lucra pe mașinile de intervenție și vor putea participa la o descarcerare.

„Cel mai mare proiect în momentul de față este cel cu voluntarii, <Voluntari pentru viață>. Am făcut ceea ce alte centre au înființat de aproximativ 20-25 de ani. În sfârșit și colegii mai tineri care lucrează pe mașină au realizat ce importat e să ai voluntari. Am demarat proiectul acesta de voluntariat. Am început cursuri, se desfășoară pe module, pe nivele, nivelul 3, 2, 1 și cine va fi absolvent de ultim nivel va putea să lucreze pe mașină, va putea să facă pre-spital, putem să îl cooptăm în tot felul de acțiuni pe care le desfășurăm, adică sunt oameni pe care ne putem baza. Oamenii aceștia oricând pot să salveze vieți pentru că deja au deprinderile necesare. Dacă pe nivelul 3 învață asistență medicală strict de bază, să măsoare o tensiune, eventual să facă o injecție și noțiuni de prim ajutor și din start îi învățăm manevrele primare de resuscitare, după aceea ajung să știe să participe la o descarcerare, la asistență medicală mult mai avansată”, a explicat șeful UPU Alba Iulia, medicul Aurel Crișan, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit acestuia, în cadrul unei serii se pot înscrie aproximativ 25 – 30 de persoane.

aurel crisan„Am pornit de curând o serie, au venit în jur de 20-24 de persoane. O să vedem câți rămân, pentru că au un anumit număr de ore de făcut, cu cursuri predate de medici și asistenți de la noi. Fiecare voluntar este repartizat la un asistent tutore. Voluntarul trebuie să aibă un caiet în care își notează cazurile și este supervizat de asistentul tutore. Urmează evaluări pe parcurs, la manechin și teoretice, iar la sfârșit este un examen. Cine ia examenul trece la nivelul următor”, a precizat medicul Aurel Crișan.

Acesta a explicat că a început o serie, nivelul 2, cu 10 oameni. Astfel, din cei aproximativ 20 câți s-au înscris la nivelul 1, au rămas aproape jumătate.

„În septembrie vom porni o nouă serie. În șase luni de zile, cei înscriși pot să își facă numărul de ore, pot să își dea examenul”, a declarat Aurel Crișan.

Șeful UPU a transmis că la UPU Alba Iulia ar fi necesar un număr patru medici pe tură (respectiv pe 12 ore), iar în prezent sunt doar doi.

„Am solicitat o linie de gardă către Departamentul pentru Situații de Urgență și minister, pentru că atunci am câștiga un om sau doi chiar. Noi lucrăm pe ture, 12 cu 24 ore, având și linie de gardă, o parte din numărul de ore lucrate pot fi pe gardă, iar medicul va face 1-2 ture în plus să își acopere norma de bază. (…) E una să fii doi pe tură și alta e să fii patru pe tură. Ar fi un câștig important, pe tura de zi. Noaptea, doi în momentul de față pot să facă față. Plus că ei câștigă la bani, garda e deja plătită, iar în condițiile salariilor de acum reprezintă un câștig important”, a precizat medicul Aurel Crișan.

„Adevărul e că se suprasolicită serviciile prespitalicești, câteodată doar din speranța că dacă se ajunge cu ambulanța sau cu SMURD la UPU vor fi consultați mai repede. Noi ne dăm seama imediat cât de reale sunt cazurile. Și asfel ajung în sala de așteptare. Gândiți-vă că noi avem practic 15 locuri de consultație în toată Urgența, deci mai mult de 15 pacienți odată nu putem să vedem, oricum pentru doi oameni este foarte mult”, a mai explicat Crișan.

Potrivit medicului, în perioada sărbătorilor de Paște, la UPU Alba Iulia a fost înregistrat un flux normal de pacienți.

„În perioada sărbătorilor de Paște a fost flux obișnuit, ca și când nu ar fi fost sărbătoare. Numărul de prezentări nu a fost cu mult mai diferit față de o zi obișnuită. În perioada 15 – 17 aprilie au fost 369 de consultații, deci aproximativ 120 / zi, în loc de 150 cât era media. În ziua de Paști au fost mai puțini, dar nu a fost o scădere semnificativă. Într-o săptămână (în perioada 10-17 aprilie) au fost 1.080 de consultații. Din cele 140 – 150 de consultații zilnice, 20 – 25% se internează. Undeva la 30% reprezintă acutizări, afecțiuni mai vechi. Restul de 30-40% pot fi rezolvați în altă parte. Noi am avut anul trecut 51.000 de consultații”, a spus medicul Aurel Crișan.

Foto: Facebook

URL scurt: http://alba24.ro/?p=561085avatar Publicat de pe 20 aprilie 2017 şi actualizat pe 20 aprilie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • maya: PSD s-aude?!
  • om: Mult as vrea si eu asta, Iulia!
  • Apocalipsa lui Rika: cat mai mult daca se poate sa ploua cu gheata cat oul de strut ! nu e pacat sa strica tot in...
  • Cris: Pacat ca nu era nimeni la volanul masinii negre sa treaca peste el cat s-a prefacut „victima”. Ar...
  • Mario: Bună ziua. Am și eu o întrebare, dacă am lucrate 9 luni în ultimii 2 ani,am o problema și nu am mai putut sa...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI