Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

FOTO: „Voluntari pentru viață”, la UPU Alba Iulia. Mai mulți tineri învață să salveze vieți, alături de medici și asistenți

Publicat

17862730_1348859661860526_3921179142301450927_nMai mulți tineri dornici să salveze vieți s-au înscris în cadrul proiectului „Voluntari pentru viață”, desfășurat de Unitatea de Primiri Urgențe din Alba Iulia. Potrivit șefului unității, medicul Aurel Crișan, zece dintre aceștia au trecut deja de examenele primului modul. Cei care vor trece de examenul final din al treilea modul vor avea cunoștințe de asistență medicală avansată, vor putea lucra pe mașinile de intervenție și vor putea participa la o descarcerare.

„Cel mai mare proiect în momentul de față este cel cu voluntarii, <Voluntari pentru viață>. Am făcut ceea ce alte centre au înființat de aproximativ 20-25 de ani. În sfârșit și colegii mai tineri care lucrează pe mașină au realizat ce importat e să ai voluntari. Am demarat proiectul acesta de voluntariat. Am început cursuri, se desfășoară pe module, pe nivele, nivelul 3, 2, 1 și cine va fi absolvent de ultim nivel va putea să lucreze pe mașină, va putea să facă pre-spital, putem să îl cooptăm în tot felul de acțiuni pe care le desfășurăm, adică sunt oameni pe care ne putem baza. Oamenii aceștia oricând pot să salveze vieți pentru că deja au deprinderile necesare. Dacă pe nivelul 3 învață asistență medicală strict de bază, să măsoare o tensiune, eventual să facă o injecție și noțiuni de prim ajutor și din start îi învățăm manevrele primare de resuscitare, după aceea ajung să știe să participe la o descarcerare, la asistență medicală mult mai avansată”, a explicat șeful UPU Alba Iulia, medicul Aurel Crișan, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit acestuia, în cadrul unei serii se pot înscrie aproximativ 25 – 30 de persoane.

aurel crisan„Am pornit de curând o serie, au venit în jur de 20-24 de persoane. O să vedem câți rămân, pentru că au un anumit număr de ore de făcut, cu cursuri predate de medici și asistenți de la noi. Fiecare voluntar este repartizat la un asistent tutore. Voluntarul trebuie să aibă un caiet în care își notează cazurile și este supervizat de asistentul tutore. Urmează evaluări pe parcurs, la manechin și teoretice, iar la sfârșit este un examen. Cine ia examenul trece la nivelul următor”, a precizat medicul Aurel Crișan.

Acesta a explicat că a început o serie, nivelul 2, cu 10 oameni. Astfel, din cei aproximativ 20 câți s-au înscris la nivelul 1, au rămas aproape jumătate.

„În septembrie vom porni o nouă serie. În șase luni de zile, cei înscriși pot să își facă numărul de ore, pot să își dea examenul”, a declarat Aurel Crișan.

Șeful UPU a transmis că la UPU Alba Iulia ar fi necesar un număr patru medici pe tură (respectiv pe 12 ore), iar în prezent sunt doar doi.

„Am solicitat o linie de gardă către Departamentul pentru Situații de Urgență și minister, pentru că atunci am câștiga un om sau doi chiar. Noi lucrăm pe ture, 12 cu 24 ore, având și linie de gardă, o parte din numărul de ore lucrate pot fi pe gardă, iar medicul va face 1-2 ture în plus să își acopere norma de bază. (…) E una să fii doi pe tură și alta e să fii patru pe tură. Ar fi un câștig important, pe tura de zi. Noaptea, doi în momentul de față pot să facă față. Plus că ei câștigă la bani, garda e deja plătită, iar în condițiile salariilor de acum reprezintă un câștig important”, a precizat medicul Aurel Crișan.

„Adevărul e că se suprasolicită serviciile prespitalicești, câteodată doar din speranța că dacă se ajunge cu ambulanța sau cu SMURD la UPU vor fi consultați mai repede. Noi ne dăm seama imediat cât de reale sunt cazurile. Și asfel ajung în sala de așteptare. Gândiți-vă că noi avem practic 15 locuri de consultație în toată Urgența, deci mai mult de 15 pacienți odată nu putem să vedem, oricum pentru doi oameni este foarte mult”, a mai explicat Crișan.

Potrivit medicului, în perioada sărbătorilor de Paște, la UPU Alba Iulia a fost înregistrat un flux normal de pacienți.

„În perioada sărbătorilor de Paște a fost flux obișnuit, ca și când nu ar fi fost sărbătoare. Numărul de prezentări nu a fost cu mult mai diferit față de o zi obișnuită. În perioada 15 – 17 aprilie au fost 369 de consultații, deci aproximativ 120 / zi, în loc de 150 cât era media. În ziua de Paști au fost mai puțini, dar nu a fost o scădere semnificativă. Într-o săptămână (în perioada 10-17 aprilie) au fost 1.080 de consultații. Din cele 140 – 150 de consultații zilnice, 20 – 25% se internează. Undeva la 30% reprezintă acutizări, afecțiuni mai vechi. Restul de 30-40% pot fi rezolvați în altă parte. Noi am avut anul trecut 51.000 de consultații”, a spus medicul Aurel Crișan.

Foto: Facebook

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ADMINISTRATIE

Hava îl parafrazează pe Seneca în legătură cu mașinile parcate ”aiurea” în Alba Iulia: ”ridicare urbanum est”

Publicat

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a anunțat că prin implementarea sistemului de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar în oraș, administrația nu face decât să ”taxeze nesimțirea afișată ostentativ”. Acesta a adăugat că toți cei implicați în această activitate au făcut astăzi o vizită la Sibiu, un oraș unde acest sistem a fost deja pus în practică. ”Niciun albaiulian care își ia cu el la volan și bunul simț, nu doar cheile, nu va fi afectat” a afirmat Hava. Pentru a fi mai convingător, primarul a parafrazat vorbele atribuite filosofului Seneca: errare humanum est au devenit ridicare urbanum est.

”Alba Iulia, la nașterea ei, a fost contemporană cu Seneca. O adaptare mai mult sau mai puțin inspirată, pornind de vestitul ”errare humanum est” atribuit lui, tot se impune: ridicare urbanum est. Cam așa aș rezuma ceea ce se va întampla, cel mai probabil, din februarie și în Alba Iulia, ca în orice alt oraș civilizat din țară și, mai ales, din Europa. Vorbesc de ridicarea mașinilor parcate aiurea, pe spațiul public. Și subliniez aiurea.

Pentru că, nicio mașină parcată regulamentar nu va fi afectată de noua măsură impusă de lege. Pe scurt, nu vom face altceva decât să taxam nesimțirea afișată ostentativ. Să îi punem la respect pe cei care “descalecă “ din mașină direct la casa de marcat din supermarket.

Oricine are treabă, oriunde în oras, între 8 si 16, are și alternative de parcare, cu condiția să le și caute, cum fac oamenii cu bun simț. În afara acestui interval, aproape la fel, cu puțină răbdare în plus. Așadar, niciun albaiulian care își ia cu el la volan și bunul simț, nu doar cheile, nu va fi afectat.

Cei care vor greși înseamnă că au timpul, nervii și banii necesari să își răscumpere greșeala… Momentan se studiază problema, se compară cu alte sisteme asemanatoare și se evaluează toate posibilitățile de adaptare la situația din teren, astfel încât surprizele să fie excluse. Azi, toți cei implicați sunt în deplasare de documentare la Sibiu” a afirmat Mircea Hava, într-o postare pe contul său de facebook.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Concurs la IPJ Alba pentru încadrare a 12 posturi de ofiţeri, agenţi şi de personal contractual

Publicat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a scos la concurs, pentru încadrare din sursă externă, 12 posturi vacante de ofiţeri, agenţi şi de personal contractual. Înscrierile se efectuează până în data de 19 ianuarie, pentru posturile de ofiţeri şi agenţi de poliţie şi până în data de 26 ianuarie, pentru posturile de personal contractual.

La data de 11 ianuarie au debutat înscrierile la concursurile organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pentru încadrarea, din sursă externă a unui număr de 12 posturi, după cum urmează:

-un post de ofițer specialist la Serviciul Resurse Umane – Formare profesională continuă;
-un post de ofițer specialist la Serviciul Logistic – Administrarea patrimoniului imobiliar și intendență,
-un post de ofițer specialist la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice;
-un post de ofițer specialist la Structura de Securitate (CSTIC);
-două posturi de agent la Financiar;
-un post de agent la Serviciul Logistic, Biroul Tehnic – Exploatare și reparații auto;
-un post de agent la Serviciul Logistic – Administrarea patrimoniului imobiliar și intendență – construcții;
-un post de agent (analist programator ajutor) la Serviciul Comunicații și Informatică;
-un post de agent (administrator rețea) la Serviciul Comunicații și Informatică;
-un post de personal contractual muncitor calificat (bucătar) la Serviciul Logistic – Popotă;
-un post de personal contractual operator controlor date la Serviciul Rutier;

Condiţiile ce trebuie îndeplinite de către candidaţi, calendarul întregii activităţi, tematica şi bibliografia, precum şi alte date de interes, se regăsesc pe site-ul https://ab.politiaromana.ro.

Înscrierile au loc până în data de 19 ianuarie, pentru posturile de ofiţeri şi agenţi de poliţie şi până în data de 26 ianuarie, pentru funcțiile de personal contractual.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

IPJ Alba: Amenzi de peste 60.000 de lei, în ultimele 24 de ore. Opt şoferi au rămas fără permise

Publicat

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din Alba au intervenit la 22 de evenimente, 17 fiind solicitări ale cetăţenilor făcute prin serviciul de urgenţă 112, au aplicat 250 de amenzi şi au constatat 42 de infracţiuni. 13 infracţiuni au fost constatate în flagrant delict.

Au fost constatate 42 de infracţiuni şi au fost aplicate 250 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de  63.855 lei, din care 20 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, 227 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iar restul la alte acte normative, transmite IPJ Alba.

Dintre sancţiunile aplicate la regimul rutier, 45 au fost aplicate pentru depăşirea regimului legal de viteză.

Au fost reţinute 8 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice şi au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.

13 autori de infracțiuni au fost depistaţi în flagrant delict.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Minor din Blaj, cu dosar penal pentru furt. I-a sustras telefonul mobil unui tânăr, pe stradă

Publicat

Un minor, în vârstă de 15 ani, din Blaj, este cercetat de poliţiştii de investigaţii criminale din muncipiu, pentru un furt comis în noiembrie 2017. A fost depistat luni, în cadrul unei acţiuni cu efective mărite.

Citeşte şi Acţiune de amploare a Poliţiei, la Blaj şi localităţile arondate. Amenzi de peste 30.000 de lei

Minorul ar fi abordat, pe stradă, alt minor căruia i-ar fi cerut să-i împrumute telefonul mobil pentru a verifica o aplicaţie, iar ulterior ar fugit cu telefonul, în valoare de 850 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat integral şi restituit păgubitului, iar faţă de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A distrus tastatura unui bancomat, la Blaj. Tânăr de 33 de ani, cercetat de poliţişti

Publicat

Un tânăr în vârstă de 33 de ani din Blaj este cercetat de poliţiştii de investigaţii criminale, pentru o faptă de distrugere comisă la sfârșitul lunii decembrie 2017.

Bărbatul ar fi distrus tastatura unui aparat ATM aparţinând unei unităţi bancare din Blaj, potrivit IPJ Alba.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal în care este cercetat pentru distrugere.

A fost depistat în cadrul unei acţiuni cu efective mărite, ale Poliţiei, la Blaj şi localităţile arondate.

Vezi şi Acţiune de amploare a Poliţiei, la Blaj şi localităţile arondate. Amenzi de peste 30.000 de lei

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate