Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | VOT pentru PREŞEDINTE 2014, turul doi, în DIASPORA: Mii de români stau la coadă pentru a vota în marile capitale din Europa

Publicat

paris ambasada 2 Mii de românii din străinătate au venit din nou să voteze încă de la primele ore ale dimineţii de 16 noiembrie, pentru a alege preşedintele ţării pe următorii cinci ani. În faţa secţiilor de votare din mai multe oraşe europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii venind cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor, pentru a fi siguri că vor vota. S-au format cozi considerabile în zonele acestor secţii.

La Bruxelles la Ambasada României, unde a fost amenajată o secție de votare pentru românii din diaspora, la ora 13,00 se aflau peste 2000 de oameni la coadă. Alexandra, o studentă din Alba Iulia care se află în capitala Belgiei ne-a transmis imagini de la coada care s-a făcut în zona ambasadei.

YouTube video

La Paris, unde sunt amenajate două secţii de votare, la deschiderea secţiilor sute de oameni erau deja la coadă (vezi foto).

Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa, aflat la Paris, a spus că în faţa secţiilor de votare s-au format două cozi, la una dintre acestea aflându-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealaltă peste 1.000 de persoane.

”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mică şi peste o mie la cealaltă. 800 coada mai mica si peste o mie. Poliţia e cu noi, e linişte, a început ploia. Toată lumea este foarte motivată” a afirmat Urdaş la Realitatea TV.

El a spus că se intră în grupuri organizate şi că ”totul merge foarte repede”, însă cozile sunt mult mai mari faţă de primul tur al alegerilor.

Situaţia de la Paris nu este singulară, mii de români stând la cozi şi în faţa secţiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

În Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locală, sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare, potrivit Digi 24.

Primul român din diaspora care a votat la alegerile de duminică este un clujean stabilit în Noua Zeelandă, unde singura secţie de votare, aflată la Auckland, s-a deschis sâmbătă la 20.00, ora României.

Pentru a fi siguri că vor ajunge la urne, zeci de români stabiliţi în Europa de Vest s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă seară.

La München, câţiva tineri s-au aşezat la rând, în faţa secţiei de votare, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor. În fotografii postate pe Facebook, tinerii, care au venit la secţia de votare cu un steag al României, au în mâini periuţe de dinţi.

Şi la secţia de votare organizată la ICR Londra, mai mulţi români au ajuns încă de sâmbătă seara. Ei au adus pancarte cu mesaje precum „Nu vă înghesuiţi”, „Ţin rând pentru democraţie” şi „Vrem să votăm!”.

Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot. Preţul unui loc în autocar a variat între 11 şi 13 lire sterline, dus-întors.

La fel au făcut români stabiliţi în Suedia, la Göteborg, care au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

În străinătate sunt amenajate 294 de secţii de votare la care românii pot vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

londra 1 La Londra, ambasadorul Ioan Jinga stătea la coadă la ICR să voteze. Aşteapta alături de numeroşi români să voteze la ICR Londra, unde coada la secţia de votare era de peste 1.000 de oameni încă de la ora locală 8.00. Potrivit unor martori oculari, procesul de vot merge „relativ repede”, timpul de aşteptare fiind de aproximativ o oră.

Cozi s-au format de la primele ore ale dimineţii şi la celelalte două secţii din capitala britanică, de la Ambasadă şi Consulat.

Primii români au venit încă din timpul nopţii şi au aşteptat deschiderea urnelor.

În Marea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, trăiesc circa 144.000 de români, au fost înfiinţate 11 secţii de vot.

La Torino, peste 3.000 de oameni stăteau la cozi la consulat. Unii dintre aceştia au reclamat că, după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, iar ei sunt ţinuţi ”ca la grădina zoologică”.

”Se intră în grupuri de câte 50 de persoane, apoi se închide poarta. Suntem ţinuţi ca la grădina zoologică, cu lanţurile puse la porţi. Cerem Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri”, a afirmat Adrian Chifu, consilier local în Verbania, la Realitatea TV.

Primii români s-au aşezat la coadă în faţa Consulatului de la Torino încă de la ora 6.00.

În Italia trăiesc cei mai mulţi români din dispora, respectiv aproximativ 993.000, potrivit datelor MAE, dar numărul lor a scăzut în ultimii ani. În consecinţă, Ministerul de Externe a decis ca la alegerile prezidenţiale de anul acesta să reducă, faţă de 2009, numărul secţiilor de votare, de la 55 la 51.

Publicaţia La Stampa a scris, în 3 noiembrie, că scrutinul prezidenţial din România a generat tensiuni la Consulatul român din Torino, unde au existat doar trei secţii de votare pentru aproximativ 50.000 de persoane, iar oamenii au stat ore în şir la coadă.

La Chişinău, cozile s-au format încă de la ora 5.00. Câteva sute de persoane aşteaptau la rând, duminică dimineaţă, la cele patru secţii de votare din Chişinău (două la Consulat şi câte una la Ambasadă şi la ICR).

Românii din Republica Moldova au la dispoziţie 21 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, zeci de români din Republica Moldova nu au putut să voteze până la închiderea urnelor la secţiile din capitală şi la cea din Ialoveni, în apropiere de Chişinău.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, în Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, vineri, ca românii din diaspora să vină la vot duminică devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

sursa: mediafax

sursa foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax