Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO|„100% SRE în comunităţi”: Municipiul Alba Iulia, premiat pentru utilizarea energiilor regenerabile în 2013. Primăria a montat peste 1.700 de panouri fotovoltaice

Publicat

Municipiul Alba Iulia a fost premiat în cadrul Ligii campionilor Surselor Regenerabile de Energie România pentru proiectul privind montarea a peste 1.700 de panouri fotovoltaice pe patru clădiri din oraş. Joi, în cadrul workshop-ului „Energie regenerabilă şi mediul rural” al ALEA Alba, organizat în cadrul programului european „100% SRE în comunităţi”, municipiul Alba Iulia a fost premiat, în semn de recunoaştere a realizărilor în utilizarea energiilor regenerabile în anul 2013. Pentru alimentarea cu energie verde, administraţia locală a iniţiat în 2009  proiectul „Asigurarea sustenabilităţii energetice din surse alternative”, ce a inclus montarea panourilor pe patru instituţii publice din Alba Iulia: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Căminul pentru Persoane Vârstnice, Centrul de Zi pentru Vârstnici, Direcţia Programe din subordinea Consiliului Local. De asemenea, la Căminul de persoane vârstnice s-au amplasat şi patru panouri solare pentru încălzirea apei menajere. Diploma a fost înmânată managerului municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, care a discutat cu ceilalţi reprezentanţi ai primăriilor din judeţ şi ţară şi despre alte planuri de modernizare şi dezvoltare durabilă pe care administraţia locală le derulează.

Pentru recunoaşterea realizărilor în utilizarea energiilor regenerabile în anul 2013, municipiul Alba Iulia s-a clasat ca fiind cea mai bună municipalitate europeană din domeniul energiei regenerabile la categoria 20.000-100.000 de locuitori.

Diploma a fost înmânată de conf. dr. Elena Nechita, din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, către managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan. Alba Iulia este membră a Convenţiei Primarilor din 2010, iar în 2011 a elaborat planul de acţiuni privind energia durabilă (PAED) împreună Agenţia Locală a Energiei din municipiu. Ţinta este reducerea consumului de energie cu 22% până în 2020, proces care a început, etapizat, din 2009.

Astfel că din 2009 şi până în 2011 au fost amplasate 1.714 panouri fotovoltaice destinate producţiei de energiei din surse solare, cu o putere instalată cumulată de 257 kW pe clădiri ce servesc drept sediu următoarelor instituţii publice din muncipiu:

– Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia – 920 panouri fotovoltaice montate; Pinst = 138 kW;

– Căminul pentru Persoane Vârstnice – 524 panouri fotovoltaice montate; 78.6 kW;

– Centrul de Zi pentru Vârstnici – 54 panouri fotovoltaice montate; 8.1 kW;

– Direcţia Programe – 216 panouri fotovoltaice montate; 32.4 kW.

Obiectivul de a produce energie din surse regenerabile a început prin derularea proiectului „Asigurarea sustenabilităţii energetice din surse alternative” de către primărie şi consiliul local, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa Prioritară 4 „Creşterea eficienţei energetice şi a eficienţei furnizării în contextul schimbărilor climatice, Domeniul de Intervenţie 4.2. „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”.

City manager-ul Nicolaie Moldovan a spus că Primăria Alba Iulia a fost prima administraţie locală din România care a primit fonduri pe Axa 4.

Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 2 milioane de euro şi a fost finanţat în mare parte din fonduri europene. Prin implementarea sistemelor de captare a energiei solare s-au redus cu peste 80% cheltuielile cu energia electrică în locaţiile alese. Puterea totală instalată a panourilor fotovoltaice este de 257 kW, astfel că producţia de energie este de 303.280 kWh/an. S-a obţinut de asemenea şi o reducere a emisiilor de CO2 în atmosferă cu aproximativ 500 tone/an.

Obiectivele de utilizare a surselor regenerabile de energie din PAED sunt programate până în 2020, etapizat. Astfel că un prim proiect a fost cel de producere a electricităţii prin panouri fotovoltaice montate pe patru cladiri publice (250KW) care a fost finalizat acum trei ani.

Alte trei administraţii locale din ţară au fost premiate în cadrul proiectului european, în funcţie de numărul de locuitori, respectiv Primăria Taşca (judeţul Neamţ, mai puţin de 5.000 de locuitori), Primăria Mizil, judeţul Prahova (între 5.000 şi 20.000 de locuitori) şi Primăria Baia Mare (peste 100.000 de locuitori).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax