Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fotografii aeriene de la Ocna Mureş: Imaginea frumoasă a dezastrului economic. Cum se vede de la înălțime orașul care moare

Publicat

Un orășel liniștit, cu străzi curate și case aliniate ordonat, câteva blocuri de patru etaje, parcuri, bisericuțe, școli, spital, o sală de sport, aparate de fitness în aer liber și chiar câteva lacuri. Văzut de la înălțime, orașul Ocna Mureș pare locul perfect pentru cineva care își dorește să trăiască netulburat de agitația unei metropole, cu gălăgie, aglomerație, trafic intens, oameni stresați și grăbiți sau stații de metrou pline de prezențe dubioase. Încadrat de câteva dealuri împădurite, micul oraș îți lasă impresia că te protejează de praful uscat și aerul sec și irespirabil din multe locuri din România. Frumusețea imaginilor de la înălțime se spulberă odată ce cobori cu picioarele pe pământ.

O priveliște dezolantă cu fabrici demolate, drumuri sparte și magazine prăbușite în cavernele ocnelor de sare.

„Soda” și „Sarea”, adică Uzina de Produse Sodice Ocna Mureș și centrele de prelucrare a sării, puncte forte în dezvoltarea industrială a orașului, de unde cei mai mulți dintre oameni își câștigau existența, sunt acum doar șantiere pustii, în demolare.

Locul în care, până acum trei ani, funcționa un supermarket, este acum un crater plin cu apă, după ce magazinul s-a prăbușit din cauza unor infiltrații de apă într-o fostă galerie de sare.

În câteva zile, veți putea vedea pe Alba24.ro un video-reportaj despre viața fără viitor de la Ocna Mureș.

FOTO: Cătălin CĂDAN, Centru de imagine

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Laura

    joi, 13.03.2014 at 11:29

    Au distrus parcul, strandul cu apa sarata si, cel mai important, cladirea istorica unde erau pe vremuri celebrele bai ca sa construiasca un hotel (!) care zace acum pustiu si in fata caruia e ridicat un cort care zice, ironic, „Fi vesel”. Puteti scrie si despre asta.

    • Andrei Berinde

      joi, 13.03.2014 at 14:57

      Adica cum „au distrus? Dar voi cei ce locuiti in oras ce-ati facut ca sa aparati acele locuri? Personal, m-am saturat sa tot aud scuze, justificari si lamentari ale neputintei. Voiati ca orasul sa aiba alt viitor, voiati sa nu ajungeti sa „distruga strandul cu apa sarata si… cladirea istorica unde erau pe vremuri celebrele bai”, cine v-a impiedicat sa va faceti auzita parerea? N-am vazut vreun „breaking news” ca la Ocna Mures a iesit in strada tot orasul (de la nou-nascutul in scutece, pana la pensionarul in baston) sa protesteze, n-am auzit ca locuitorii sa-si fi aparat (prin metode extreme daca „democratic” nu se poate patrimoniul orasului. Ia sa fi vazut lumea cum face lant in jurul bailor, cum se aduna in fata primariei, cum „pune mana de la mana” sa renoveze cladirea, s-o promoveze si sa relanseze turismul. Daca o sa tot stam sa asteptam minuni si apoi sa ne lamentam ca ele nu se intampla… o sa ramanem „inafara istoriei”.
      Cu totii ne minunam cum arat orasele „din Vest”, dar oare ele „au aterizat din cer”, ori oamenii care locuiesc in ele au avut grija, fiecare de casa si locul sau, au avut curajul sa isi spuna parerile si sa manifeste in apararea lor atunci cand ele au fost ignorate si… cel mai important… au avut vointa si „tragerea de inima” de a schimba ceva in viata lor… fiecare din putinul sau, asa cum s-a priceput mai bine.

  2. Ciufu

    joi, 13.03.2014 at 21:43

    romanii sunt ca oile, cu un cioban si cativa caini buni, poti face minuni! La noi ciobanii si caine ce ne conduc sunt piaza rea!!

  3. Stefana Ioana

    joi, 13.03.2014 at 22:29

    Am și eu o mică întrebare?
    De ce toți alegeți să priviți partea…. ” dezavantajată” a orașului?
    De ce toți alegeți să faceți o reclamă proastă orașului Ocna Mureș?
    De ce?
    Pentru a avea un articol unde ocnamureşenii ajung să-și vorbească de rău propriul oraș. Așa nu ajungeți nicăieri, și mai ales nu ajutați orașul cu nimic, ba din contră!!
    Încercați și voi să faceți un articol cu lucrurile bune din orașul Ocna Mureș! 😉
    Orașul o să-și revină, încet-încet, dar lăsați-le puțin timp celor de la conducere. Ei chiar vor să facă ceva din orașul ăsta! Întrebați, interesați-vă, nu doar aruncați cu noroi!
    Mersi! 🙂
    Bye!

  4. uca

    vineri, 14.03.2014 at 00:13

    Orasul meu natal. De mult timp se spune ba ca se scufunda, ba ca moare, si el tot acolo este…chiar daca da, e mai prafuit, multi au plecat catre concentrari urbane pentru a-si castiga o viata mai buna sau a ramane in familie… totusi multi sunt inca acolo, de exemplu bunicii mei, ”fratele-unchi” al meu cu familia sa, verisoara mea de 7 ani…. si deci am convingerea ca va dainui in timp. Hai sa nu-i aruncam pe cei de acolo, caci ”Omul sfinteste locul”, iar atata timp cat fabricile s-au inchis si oameni sunt inca, stiu ca magia acestui oras cu imprejurimile sale este un graunte care, poate, de timp are nevoie pentru a germina, mai mult decat opinia publica e dispusa sa ii acorde.
    Cum ar fi sa ne gandim ca in 30 de ani nu vor mai exista sate? trist! Ocna Mures are 10 sate in imprejurimi.

    Multumesc ca am avut sansa sa cresc aici, sa-mi exersez mersul aducand apa de la izvorul de pe Banța, impreuna cu bunicul meu; sa stiu ca vacile nu sunt mov fiindca am baut apa din aceiasi sursa; sa ma bucur de soare week-end-uri la rand pe Malul Muresului, la ”Malibu”, impreuna cu cate 15 membrii ai familiei si sa invat sa inot ”pe Mures in jos”, in acelasi timp invatand ca singura arma impotriva fricii este dragostea, iar rasul antidot… si ca atunci cand suntem ”Împreuna”, merita!
    Daca un supermarket a fost distrus nu inseamna ca orasul dispare. Pentru mine este un erou! poate a respins murdaria pentru ca oamenii sa caute sa dezvolte sustenabil, local, sau pur si simplu sa ramana fideli saptamanalei Vineri, moment de sarbatoare cand strada principala se inchide pe jumatate pentru a fi ocupata de tarabe viu colorate si oamenii se intalnesc mergand la piata.

    Poate Ocna Mures doar are alte valori, aparent depasite, si nu vrea sa renunte la ele… si deci se afla intr-o perioada putin mai dificila. Dar sa nu manjim magia lui doar pentru ca este nevoie de stiri, si suntem invatati ca cele negative sunt la mare cautare.

    Sper sa ne reintoarcem cat mai multi, cat mai des, sa ne bucuram de linistea si pacea acestui loc si sa contribuim cum putem la pastrarea adevaratelor valori.

    • Florin

      marți, 12.05.2015 at 08:48

      Uca…..100% de acord cu tine!!! bravo….frumos scris

  5. alex

    sâmbătă, 15.03.2014 at 00:20

    Astept video

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax