Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO|Târgul Apulum Agraria: Bogăţiile toamnei pe standurile producătorilor din Alba. Preţuri de sezon, balmoş şi expoziţii cu animale PROGRAMUL

Publicat

targ agraria Vineri, de la ora 10.00 în Piaţa Pascu din Cetate s-a deschis Târgul Apulum Agraria. Aproximativ 140 de producători din judeţul Alba şi-au expus pe tarabe produse tradiţionale ca la mama acasă, legume, fructe, dulceţuri, zacuscă, produse lactate, mezeluri, şi nelipsitul balmoş. În acest an Târgul Apulum Agraria a ajuns la cea de-a XXIII- ediţie şi până duminică îşi aşteaptă vizitatorii cu spectacole, demonstraţii de călărie, concursuri cu premii, degustări de vinuri şi ateliere de bucătărie. De asemenea cei care nu şi-au aprovizionat rafturile din cămară, au acum ocazia să îşi cumpere bunătăţi ca la mama acasă, de la fermierii și producătorii agricoli din Alba. În cadrul târgului cei mici se pot bucura şi de o expoziţie de animale, mai exact iepuri, porcuşori de guineea, dar şi de păsări, precum fazanul argintiu, roşu, bibilici, porumbei.

În acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia se desfăşoară Târgul Apulum Agraria, locul unde bogăţiile toamnei sunt expuse din nou în Piața Pascu din Cetate. De la material săditor şi produse fitosanitare, la legume şi fructe din grădinile fermierilor din Alba, dulceţuri, compoturi, siropuri, zacuscă şi murături pregătite de gospodine, flori în ghiveci, mezeluri tradiţionale, pâine de casă, miere, dulceaţă de cătină, mere de toate soiurile, produse lactate, dar şi păsări şi animale, vizitatorii târgului au de unde se aproviziona pentru sezonul toamnă – iarnă.

IMG_1525 Începând cu ora 10.00, în Piaţa Pascu din Alba Iulia preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul Mircea Hava, vicepreşedinţii CJ Alba, Alin Cucui şi Florin Roman, administratorul judeţului Alba, Sorin Bumb, managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, consilieri locali şi judeţeni au deschis cea de-a XXIII ediţie a târgului.

„Agricultura şi industria alimentară reprezintă un segment important pe piaţa economică din judeţ. Avem producători deosebiţi, care produc calitate, ne mândrim cu mari producători la nivel naţional, producători locali care fac tot posibilul ca piaţa economică a judeţului să se dezvolte. În agricultura de subzistenţă s-au făcut ăn judeţul Alba aproximativ 8.000 de proiecte şi asta s-a văzut în Alba ”, a spus Ion Dumitrel.

Primarul Mircea Hava i-a felicitat în deschidere pe producătorii din Alba care an de an, vin la Târgul Apulum Agraria că încă rezistă în judeţul Alba şi „vă felicit că faceţi tot posibilul ca să avem ce mânca”.

Iar ca să simţiţi aerul tomnatic, standurile de la târg vă întâmpină cu sperietori de ciori una mai „împodobită” ca alta. Cu produse care au un preţ accesibil pentru fiecare buzunar, cum ar fi 1 leu kilogramul de cartofi, 2 lei kilogramul de ceapă, 5 lei kilogramul de ardei gras, 3 lei kilogramul de prune, iar în funcţie de soi 1 kilogram de mere porneşte de la 2 lei şi până la 2.5 lei. Pentru dulceţurile de afine, mure sau măceşe preţurile ajung şi până la 10 lei, iar pentru un borcan de zacuscă gospodinele cer 8 lei.

IMG_1686 Iar dacă pur şi simplu vreţi să faceţi o plimbare printre atâtea bunătăţi, nu puteţi să treceţi pe lângă balmoşul pregătit la faţa locului şi să nu îl gustaţi.

Târgul va fi deschis până duminică între orele 09.00 – 19.00 în Piaţa Pascu din Cetate. La ediţia din acest an, nu va lipsi “Parada Toamnei“, cu un lung alai alcătuit din reprezentanți ai Școlilor de dans “Life is Dance” și “Chirilă”, majoretele de la “Gimn Star” Blaj și “Arieșul Ritmic” din Câmpeni, Clubul de dans sportiv “Dance to Sunrise”, Fanfara de copii din Petrești, Fanfara Județului Alba.

În premieră, se va organiza concursul „Plăcinta Toamnei”, care se adresează atât expozanților și mai ales vizitatorilor, doritorii fiind așteptați să prepare o plăcintă pe care să o prezinte la concurs. Concursul stimulează creativitatea, ingeniozitatea și măiestria culinară a bucătarilor care au la dispoziție bogăția de fructe și legume de sezon.

Tot în cadrul târgului vor fi premiate bicicletele participante la concursul „Toamna pe 2 roți”, dedicat exclusiv vizitatorilor.

De asemenea, vor fi prezentate demonstrații de călărie acrobată (voltijă) susținute de Asociația Hip-Tep din Aiud și Centrul de Călărie Aladin din Benic. Centrul de Călărie Aladin va asigura și plimbări călare copii-adulți în zona expozițională Apulum Agraria.

Nu va lipsi nici „Mâncarea povestită” – vedeta demonstrațiilor culinare; Elena Stănuș din Pian și Mărioara Cândea din Loman.

La categoria ”Sănătate la pahar” este încadrat siropul de cătină a lui Petru Simule din Sălaj, iar cei care vor face o plimbare până în Piața Pascu vor avea parte de o prezentare inedită oferită de firma de exercițiu a Colegiului ”Dionisie Pop Marțian”.

Grupul “Skepsis” va încerca să coloreze și să înveselească atmosfera târgoveților prezentând un spectacol de stradă special conceput pentru eveniment, atractiv, bazat pe adaptarea unei farse medievale anonime din secolul XV, în care se ironizează relațiile sociale superficiale dintre oameni, autoritatea în societate, dar și in familie.

PROGRAMUL “Apulum Agraria”, a XXIII-a ediție:

Sâmbătă, 20 septembrie
Ora 9.30 – Parada Toamnei – Fanfară, majorete, biciclete decorate
Ora 10.30 – Toamna pe 2 roți – concurs pentru vizitatori
Ora 11.00 – Demonstrație ecvestră – Asociația de călărie terapeutică Hip – Tep Aiud
Ora 12.00 – Premierea expozanților
Ora 13.00 – Demonstrație culinară
Ora 16.00 – Demonstrație Copoi Ardelenesc
Ora 17.00 – Spectacol de teatru Commedia dell’ arte – Trupa Skepsis

Duminică, 21 septembrie
Ora 10.00 – Spectacol – Fanfara de copii din Petrești
Ora 11.00 – Plăcinta Toamnei – concurs pentru expozanți și vizitatori
Ora 11.30 – Gimnastică pe cal
Degustare de vinuri – permanent

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax