Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO|„Tezaure Dacice”: Expoziţie de monede preţioase şi brăţări dacice, recuperate de statul român din Germania, Anglia şi America expuse la Muzeul Unirii

Publicat

Ultimele patru brăţări dacice de aur şi sute de monede de tip koson și lysimach, recuperate de către autorităţile române de la hoţii de artefacte, au fost expuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Printre cei care au dorit să le admire s-au numărat reprezentanţi ai autorităţilor locale, cercetători istorici şi turişti veniţi din Statele Unite ale Americii, interesaţi fiind de povestea fabuloasă a acestor comori. 

Artefactele provin de la Sarmizegetusa Regia şi au o valoare inestimabilă, potrivit unui profesor de istorie venit la expoziţie. Expoziţia care valorează câteva milioane de euro este păzită non-stop de poliţişti. Referitor la aspectul valoric şi istoric al comorilor dacice din expoziţie, Aurel Rustoiu, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, spune că „acestea sunt unice, întrucât imită nişte monede bătute de Brutus pentru mercenarii care au participat de partea sa la Războiul Civil de la Roma. Este foarte important faptul că aceste monede de aur, de tip koson, apar doar în munţii Orăştiei, prin acest lucru fiind unice.”

„Cred că această expoziţie este una superbă. Sunt fericită că am oportunitatea de a învăţa istoria României de la faţa locului. Istoria României este una foarte interesantă şi, deşi sunt abia la început în studierea ei, am învăţat multe lucruri interesante”, spune Irene Erin, o studentă venită tocmai din Washington D.C. pentru a admira expoziţia.

Expoziția va fi găzduită de muzeul albaiulian în perioada 29 iulie-3 august şi poate fi vizitată între orele 10.00-19.00.

Ioana MIHU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax