Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: Reportaj de la Oarda, din bucătăria PNL Alba. ”La ceaune”, mâncătoria politică merge cu ceapă, ardei, carne și bere rece

Publicat

la ceaune Viceprimarul din Alba Iulia, Voicu Paul, mângâie atent conținutul unui ceaun aburind, cu o lingură de lemn.  Este doar unul dintre specialiștii culinari ai PNL Alba. Lângă el, pe ”secțiuni”, alte ceaune. Liberalii amestecă ceva politică, ceva ardei, ceapă, condimente, carne de toate felurile, bere, vin și alte bunătăți. Este duminică după-amiază și oamenii sunt relaxați. Suntem pe stadionul din Oarda, unde PNL Alba a organizat a șasea ediție a unei sărbători de partid atipice: ”La ceaune”. O sărbătoare pedelistă, rebotezată ”liberală” odată cu tot partidul, la care participă în sfârșit și câțiva membri răzleți ai fostului ”mare PNL”.

IMG_9241 ”Ceaunarii” sunt cu ochii după Mircea Hava, președintele organizației liberalilor și totodată primarul din Alba Iulia, mai ceva decât concurenții de la o emisiune culinară care vor să treacă testul ”pleitingului” în fața unui jurat mai pretențios. Să nu treacă prin zona lor și să-l rateze! ”Să guste și de la mine. Opriți-i și la domn primar” spune un bărbat a cărui tocăniță pare a fi avut succes mare, după cantitatea de mâncare rămasă.

Primarul îi salută și ”dă o tură” printre recipientele cu mâncarea aburindă, înainte de a se prăbuși pe un scaun în ”zona VIP” a evenimentului, unde stă anturajul său și prietenii politici, în frunte cu primarul din Sebeș, Dorin Nistor. De gustat, nu gustă, dar oamenii sunt oricum bucuroși că a trecut pe la ei.

IMG_9246 Prin alte părți, alți lideri. Unii mai stingheri, alții cu propriul anturaj.

”La ceaune” îi adună pe toți liderii PNL Alba, mai ceva ca la congresul partidului. Senatorul Alexandru Pereș, deputații Florin Roman, Sorin Bumb și Claudiu Răcuci, președintele Consiliului Județean Ion Dumitrel și vicepreședintele Alin Cucui și o mare de membri ai comitetelor și birourilor de conducere, consilieri locali, simpatizanți și chiar ”ordeni neafiliați politic”. Mâncarea e caldă, berea e rece și muzica e populară. Oamenii se simt bine și chiar schimbă rețete ”secrete” de gulaș unguresc și tocănițe neaoșe.

Viceprimarul Gabriel Pleșa se simte bine. Împreună cu niște tineri din ”vechiul” PNL, au încins cu dezinvoltură un dans. După nori, este un dans al ploii, dar după atmosferă este un dans al ploilor din partid pe care le cunoaște foarte bine după ce, la conferința municipală, a fost convins să îi dea lingura și ceaunul de președinte celuilalt viceprimar, Voicu Paul.

IMG_9242

Gătitul a început destul de devreme, în prima parte a zilei, ceea ce se vede deja în ochii ceaunarilor. N-a fost ușor să fiarbă vițelul la foc deschis, când afară sunt (în mod paradoxal) peste 30 de grade, dar stă și să plouă. Sunt grupați pe echipe: Spartanii (condusă de Adi Negruțiu), Bobul fermecat (condusă de Paul Voicu), Verde Înrourat (Dan Opruța), Fructe de pădure (Ionuț Fulea) Radicalii, La Ceaunu cu ie (Rodica Andronescu – organizația de femei), Cocoșii și găluștele (studenți), Iedul vesel (condusă de Gabi Pleșa). Din Oarda au participat Cordovanii și Hăbăucii – ambele echipe fiind conduse de Popa Pavel Pistol, consilierul local de 80 de ani, care la vârsta lui a jucat la două ceaune, primind două diplome de participare.

Bucătăria PNL se vrea complexă și rafinată, aproape moleculară dacă ținem cont de aglomerația de particule specifice din pahare. Cubulețele de dovlecel, ardeii și vânatul merg bine cu fasolea unui bucătar coborât parcă din reclamele la Marlboro. Puțin mai încolo, salata de varză fandosită cu ulei de măsline și piper, sau poate doar cu ulei, este împărțită cu mâna de un tânăr bărbos… ”Pune o țâră de carne” cere supliment un bărbat și bărbosul se execută dojenitor: ”Dar dacă n-ar fi polonicul și ceaunul lângă matale…”

O scurtă ploaie îi alungă pe toți pe sub umbrele, unde, în tăcere, ceaunele se golesc și burțile se umplu. Printre înghițituri, merge și puțină politică: ”ați văzut mă la bou ăla de Nicolicea?” Sunt liberali  și telespectatori și au văzut că ”boul” a cerut mai multe pensii și mai puține autostrăzi.

Semn că tocănița PSD are ceva mai mulți cartofi.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax