Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FSC a retras certificarea pentru Holtzindustrie Schweighofer. Reacția companiei de la Sebeș și măsurile pe care le va lua în următoarea perioadă

Publicat

holtzindustrie sebes Organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat  că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Holtzindustrie Schweighofer potrivit unui comunicat pe care îl puteți citi aici  .

FSC recunoaste totusi eforturile companiei Schweighofer din ultimele 3 luni pentru a dezvolta un plan de masuri corective si o incurajează să continue aceste acțiuni și să dezvolte un plan de parcurs pentru a pune capăt dezasocierii. În funcție de progresele înregistrate de Schweighofer, Comitetul Director FSC ia în considerare o abordare graduală pentru re-asocierea fabricilor companiei din afara Romaniei.
Reacția Holzindustrie Schweighofer la anunțul FSC:
”Vom continua să desfășurăm planul de acțiuni pentru o procesare sustenabilă a lemnului în România prin:
  • Dialog constructiv cu Forest Stewardship Council (FSC) pentru a defini planul de reasociere.
  • Angajament clar de luptă împotriva tăierilor ilegale în România – în ciuda faptului că Holzindsutrie Schweighofer nu desfășoară activități de exploatare forestieră.
  • Investiții de aproximativ 1 milion de euro pentru a îmbunătăți siguranța arhitecturii lanțului de aprovizionare în România anului 2017.
  • Holzindustrie Schweighofer continuă să sprijine introducerea standardelor FSC în lanțul de aprovizionare din România.

”Grupul Schweighofer primește decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica și mai mult eforturile sale de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România. La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale. În 2017, Grupul Schweighofer investește aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control. Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC și ceilalți factori interesați, de eficiența acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil.

FSC a aprobat planul de acțiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat în ultimele trei luni și admite că este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul și pentru a dezvolta un plan de reasociere. FSC a luat decizia pe baza informațiilor cu privire la posibile încălcări ale standardelor de măsurare a lemnului care i-au fost aduse în atenție în timpul perioadei de probațiune. Consiliul Director al FSC a explicat că noile investigații nu au fost compatibile cu statutul de probațiune și acest lucru a condus la dezasociere.

Având în vedere că Holzindustrie Schweighofer și-a calibrat echipamentul de măsurat și are și un sistem de conformitate care respectă foarte strict cadrul legal, aceste acuzații sunt surprinzătoare. Cu toate acestea, compania garantează FSC colaborarea totală în legătură cu investigațiile ce vor urma.

Mai mult, Holzindustrie Schweighofer va face toate eforturile pentru a convinge FSC și alte părți interesate de eficiența măsurilor și de angajamentul său cu privire la practicile de afaceri sustenabile.

Lupta împotriva tăierilor ilegale în România

Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer: ”Ne păstrăm pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România, chiar dacă noi nu executăm operațiuni de exploatare forestieră. Vom continua cu toată puterea în direcția transparenței, a dialogului cu organizațiile de mediu și vom implementa planul nostru pentru o industrie forestieră sustenabilă în România”. Compania continuă dialogul constructiv cu FSC și va dezvolta un plan de reasociere. Principiile pe care ne vom baza rămân clare: vom continua să urmăm standardele stricte impuse de FSC, chiar daca grupul este dezasociat.

Holzindustrie Schweighofer sprijină certificarea în România

Datorită acestor eforturi continue, Frank Aigner este optimist că procedura de reasociere ar putea începe în curând. ”Dezasocierea FSC de noi este o baza bună pentru a ne pregăti cu calm de un nou început cu FSC”, spune Aigner. El mai evidențiază și faptul că Holzindustrie Schweighofer va continua să promoveze standardul FSC în cadrul lanțului de aprovizionare printr-o schemă de bonusare. ”Din 2012, am sprijinit certificarea FSC a furnizorilor noștri cu aproximativ 1 milion de euro. Vom continua cu siguranță acest angajament”, confirmă Aigner.

Planul de reasociere

Frank Aigner s-a arătat bucuros de faptul că FSC a aprobat măsurile luate de Holzindustrie Schweighofer în aceste trei luni, ca parte a dezvoltării unui plan preliminar de acțiuni de corecție. FSC vede aceste măsuri ca fundamentul pentru dezvoltarea unui plan în care dezasocierea să înceteze.

Pașii următori

Pașii următori sunt clari”, spune Frank Aigner ”vom discuta fără ezitare cu FSC și cu alte ONG-uri, le vom oferi tot sprijinul nostru în investigațiile ce urmează și vom informa imediat publicul și alți parteneri interesați despre orice schimbare a situației”.

Informații suplimentare

Holzindustrie Schweighofer implementează noi măsuri pentru o industrie forestieră sustenabilă în România

Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC în România prin plata unui bonus de 10 Ron/m3 (2€) pentru buștenii certificați FSC

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC. Din 2012, HS a plătit un total de 4,77 milioane RON (€1,04 milioane) pentru acest bonus FSC.

Urmărirea prin GPS – Transparență pentru lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer implementează în prezent un sistem propriu de urmărire GPS în România (Timflow). Acest sistem depășește semnificativ toate cerințele legale în vigoare. Odată încărcat, fiecare camion care transportă bușteni către fabricile de cherestea ale companiei și către locurile de colectare va fi echipat cu un dispozitiv GPS care dovedește exact locul de proveniență al buștenilor. Sistemul va fi online în primul semestru al anului 2017.

O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate.

Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia lor: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și este în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul European pentru Lemn (EUTR) pentru plasarea lemnului legal pe piața unică europeană (https://www.schweighofer.at/fileadmin /files/all_en/Press/HS_Indufor_Communication_Report.pdf).

Controale stricte pentru zonele forestiere sensibile

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem de reducere la minimum a riscului, sistem bazat pe hărți geografice emise de către Asociația Română pentru certificarea pădurilor, care identifică regiunile susceptibile de a fi supuse unei exploatări forestiere ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără cherestea din aceste regiuni sau de la platforme de colectare care sunt situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri acționează cu foarte multă grijă, prin inspectarea celor mai importante documente necesare pentru recoltarea legală a lemnului (actul de punere in valoare „APV”, scrisoarea de trăsură (Aviz) și amenjamentul silvic și avizul de însoțire) cu o atenție maximă.

Echipa de conformitate consolidată

Un riguros proces de due diligence necesită un număr adecvat de experți instruiți. Pe parcursul ultimelor luni, Holzindustrie Schweighofer a dublat efectivul echipei sale care se ocupă de conformitate și de certificare, efectiv care se ridică astăzi la 16 angajați.

Excluderea furnizorilor care nu respectă politica de achiziții Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn din parcuri naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat politica „Zero transporturi de lemne din parcurile naționale” – în România, deși legislația permite exploatarea din așa-numitele zone tampon ale parcurilor naționale și tăieri sanitare în aceste zone.

Formarea privind conformitatea și anti-corupția

Pentru angajații săi din România, în special pentru cei care lucrează în domeniul achizițiilor, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat cursuri de formare în domeniile anticorupție și de conformitate.

Holzindustrie Schweighofer se angajează pentru transparentizarea comunicării și pentru un discurs public deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org reprezintă o parte din contribuția companiei la acest discurs și prezintă eforturile de îmbunătățire a sustenabilității.

Discursul deschis cu ONG-urile

Holzindustrie Schweighofer se angajează pentru un dialog deschis și concret cu ONG-urile și cu societatea civilă. Obiectivul comun este acela de a asigura prelucrarea lemnului în mod durabil și de a identifica un potențial de optimizare în viitor.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax