Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Funcțiile de conducere la stat, ocupate prin concurs, nu prin numire directă. Proiect, la Senat

Publicat

Funcțiile de conducere pentru funcționarii publici ar putea să fie ocupate prin concurs, nu prin numire directă, potrivit unui proiect legislativ inițiat de mai mulți parlamentari.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici a fost înregistrată la Senat în 1 noiembrie.

Parlamentarii susțin că peste 2.000 din cele 3.000 de posturi de înalt funcționar public sunt ocupate de interimari, numiți prin mandate succesive, „pe criterii politice”.

Proiectul prevede ca funcțiile de conducere să poată fi ocupate doar o singură dată temporar, prin numire, până la organizarea concursului.

Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici prevede, în prezent, că un funcționar public poate ocupa temporar o funcție de conducere prin numire de către persoana care are o astfel de competență, pe o perioadă de maxim 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, perioadă care poate fi prelungită în mod excepțional cu cel mult 3 luni.

“Ocuparea temporară a funcției de conducere produce o serie de efecte contrare spiritului legii, anume acela de a avea un corp de funcționari publici bine pregătiți și promovați pe criterii de competență. Un funcționar public promovat provizoriu depinde de persoana care l-a numit, având ca efect limitarea autorității sale și răspunsul la comanda politică, precum și o anumită impredictibilitate pe termen lung”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul legislativ a fost depus în procedură de urgență la Senat, care este prima cameră sesizată.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax