Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Funcționarii publici ar putea avea salariile mărite cu 30 la sută. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

senat Senatorii vor dezbate o propunere legislativă privind majorarea cu 30 la sută a salariilor funcționarilor publici. Inițiativa este argumentată de faptul că, în ultima perioadă, funcționarii publici nu au beneficiat de creșteri salariale cum s-a întâmplat în alte domenii precum în Sănătate și Educație, ultima creștere considerabilă fiind în 2015.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, a fost inițiată de senatorul PSD Ovidiu-Liviu Donțu și se află înregistrată la Senat pentru dezbatere, în procedură de urgență.

„Recent, la acest nivel a fost înregistrată și o grevă generală în mai toate primăriile și consiliile județene din țară. Spre disperarea celor care au avut treabă pe la ghișee, peste 30.000 de funcționari publici au încetat lucrul.

Până la urmă, cel care va avea de suferit, în absența unor astfel de reglementări va fi tot cetățeanul, aflat de o parte sau de alta a peretului ghișeului”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorului, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Dîncu, a recunoscut că în administrația publică locală există un deficit de 20% personal, care se mărește pentru că apar zone de salarizare mult mai tentante.

Conform noilor reglementări, „prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) începând cu luna decembrie 2016, salariile de bază ale personalului prevăzut la cap. I secțiunea I și cap. II secțiunea I din anexa nr. 1 – Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație” din Legea-cadru nr. 284/2010, care ocupă funcții publice de natura celor teritoriale sau locale, astfel cum sunt definite de această lege, se majorează cu 30%, celelalte prevederi rămânând valabile”.

Proiectul prevede ca în situațiile în care începând cu luna decembrie 2016, când este termenul de  debut al  acestei majorări, salariile mai mici ca cele de dinainte de majorare să rămână la nivelul lunii noiembrie 2016. De asemenea, pentru funcționarii încadrați sau numiți pe aceeași funcție în sistem, inițiativa prevede ca salarizarea să fie unică pentru funcțiile similare, în cazurile în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

În plus, proiectul modifică reglementările care se referă la tichetele de masă, astfel că funcționarii publici ar urma să primească aceste bonuri, deși ceilalți bugetari nu le-au mai primit pentru anul în curs.

În vara acestui an, Guvernul a mărit salariile a aproximativ 650.000 de bugetari din învățământ, sistemul de sănătate și de apărare, dar și din mai multe ministere, cu aproximativ 10%, în două tranșe, – prima a început în lun august, iar următoarea va fi abia în 2017.

Proiectul urmează să fie dezbătut la Senat, dar ca sa fie adoptat, trebuie votat ulterior în Camera Deputaților.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax