Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GABRIEL RESOURCES notifică statul român pentru continuarea discuţiilor privind autorizarea proiectului minier Roşia Montană

Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia MontanaCompania Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, anunță într-un comunicat de presă că a transmis o scrisoare oficială de notificare reprezentanților statului român, prin care solicită iniţierea unui dialog cât mai curând posibil, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roșia Montană să progreseze. Reprezentanţii companiei subliniază că Grupul Gabriel dorește să evite o acțiune de arbitraj international și nu a inițiat vreun demers în instanțele internaționale de arbitraj. Astfel, doreşte „o soluție amiabilă pentru dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate”.

În comunicatul de presă se arată că Gabriel Resources face „noi demersuri pentru inițierea unui dialog pozitiv cu factorii de decizie din Guvernul României și cu autoritățile de reglementare competente direct responsabile de evoluția procesului de avizare și autorizare a minei de aur și argint de la Roșia Montană. În acest scop, compania a trimis o notificare oficială către președintele și prim -ministrul României, în numele Gabriel și al anumitor companii afiliate, prin care solicită autorităților române să se angajeze oficial într-un proces de consultare”.

Sursele citate precizează că „pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel dorește găsirea unei soluții amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate. Gabriel nu a inițiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanțele internaționale de arbitraj”.

În continuare, compania precizează că „Gabriel își menține angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roșia Montană și rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generație va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului. Compania consideră că Proiectul va avea un impact pozitiv asupra percepției internaționale a României, precum și a creșterii economice, pe durata de viață a proiectului, de la primele faze de construcție până la finalizarea etapei de închidere și reabilitare a minei”.

Potrivit surselor citate, „cu investiții directe substanțiale în reabilitare și conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte inițiative ale economiei locale, inclusiv turismul, și va accelera curățarea poluării istorice severe a mediului din Roșia Montană și din zonele învecinate. Roșia Montană va fi un model de dezvoltare durabilă pentru alte mine care urmează să fie construite în România și în Uniunea Europeană”.

Reprezentanţii companiei precizează că proiectul minier „este puternic susținut de comunitatea locală, întrucât va contribui la reducerea sărăciei locuitorilor din Roșia Montană și împrejurimi. Mai mult, Proiectul a fost analizat în detaliu de autoritățile române competente, precum și de un mare număr de experți internaționali iar concluzia a fost că, așa cum este propus, respectă în totalitate sau chiar depășește cerințele legislației românești și europene, precum și cele mai înalte standarde mondiale din industrie”.

În opinia semnatarilor, „prin autorizarea Proiectului, autoritățile române ar contribui la dezvoltarea unei industrii miniere noi, moderne și responsabile, ar echilibra dezvoltarea industrială și economică cu protecția mediului, ar conserva patrimoniul cultural și ar permite dezvoltarea responsabilă, care aduce beneficii atât locuitorilor țării, cât și economiei”.

În comunicatul de presă se mai precizează următoarele:

În ultimii 15 ani, Grupul Gabriel a investit sume semnificative în dezvoltarea Proiectului, iar în prezent nu există nicio certitudine cu privire la procedurile care să ducă la autorizarea Proiectului. Grupul Gabriel consideră că a acționat permanent în spiritul bunei credințe, al corectitudinii și al cooperării în toate raporturile sale cu autoritățile române și cu Statul român, ca partener al său și acționar în acest proiect, pentru a înregistra progrese în autorizarea Proiectului.

Compania este în măsură să evidențieze un număr semnificativ de întârzieri persistente în procesul de autorizare, provocate în mod nejustificat de către autoritățile române. Nu în ultimul rând, Proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de către autoritățile competente însărcinate cu evaluarea sa; în schimb, a devenit victima conflictelor dintre facțiuni politice rivale și a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacității de dezvoltare a Proiectului.

Gabriel a emis notificarea deoarece consideră că tratamentul aplicat de către autoritățile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaționale de protecție a investițiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanțiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanță cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluție decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor.

Grupul Gabriel prin reprezentanții săi la cel mai înalt nivel își menține disponibilitatea de a se angaja în consultări cu autoritățile române în vederea rezolvării pe cale amiabilă a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cât mai curând posibil, în beneficiul tuturor părților implicate.

În caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obține o soluție satisfăcătoare pentru un parcurs clar și solid de progres în autorizarea și construcția Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înțelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-și prezinte pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, pentru a obține compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel își rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile”.

Jonathan Henry, Președinte și CEO al Gabriel, a declarat: “Sperăm că se va putea găsi o rezolvare amiabilă fără nevoiea de a escalada aceasta dispută într-un arbitraj. Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat până acum a demonstrat faptul că principala dorința a Grupului este de a evita orice dispute prelungite și de a fi partenerul României în dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasă mondială, în beneficiul României și al tuturor părților implicate.

Suntem ferm angajați în dezvoltarea Proiectului și, în general, în lansarea unei industrii miniere moderne în România. Suntem în continuare siguri că prin construirea minei utilizând tehnologii de ultimă generație îi vom convinge pe toți cei care au îngrijorări, atât nefondate cât și valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru întreaga țară. Suntem gata să cooperăm cu România, pentru atingerea acestui obiectiv.”

Despre Tratatele Bilaterale de Investiţii

În acelaşi comunicat se mai precizează că „investiţiile în resurse pot fi deosebit de mediatizate şi necesită foarte mult capital, în special în ceea ce priveşte proiectele complexe de anvergură sau proiectele dezvoltate în zone sensibile. Aceste proiecte sunt foarte expuse riscului politic şi altor riscuri asociate cu jurisdicţia în care se află activele propuse pentru dezvoltare.

Factorii politici de la nivel intern şi guvernele naţionale pot pune interesele politice imediate mai presus de beneficiile pentru ţară care se obţin din exploatarea cu succes a acestor active. Această abordare politică poate genera riscuri pentru investitori, precum exproprierea, abordarea naţionalistă a resurselor, renegocierea contractelor, noi regimuri de redevenţe, revizuirea legislaţiei fiscale, creşterea gradului de reglementare, procese legale opace – iar toţi aceşti factori pot prejudicia viabilitatea unui proiect.

Tratatele Bilaterale de Investiţii (TBI) sunt instrumente de încurajare şi protecţie reciprocă a investiţiilor, încheiate între state suverane. Fiecare stat oferă anumite măsuri de protecţie pentru investitorii străini proveniţi din statul cu care s-a încheiat un TBI. Aceasta le conferă ambelor părţi la o anumită investiţie încredere în drepturile lor, în proces şi în rezultate. Fără aceste tratate, statele ar avea mari dificultăţi în a atrage investiţii străine.

În urma unui arbitraj internaţional desfăşurat într-o jurisdicţie neutră, investitorii pot obţine executarea directă a obligaţiilor statelor. Printre măsurile de protecţie oferite investitorilor străini printr-un TBI se numără şi „tratamentul corect şi echitabil”. Acesta este un standard autonom care îi protejează pe investitori împotriva unei serii de acte potenţiale şi omisiuni imputabile statului gazdă, care expun investiţia la riscuri semnificative, precum reaua credinţă, discriminarea, tratamentul protecţionist, încălcarea aşteptărilor legitime ale investitorului, incapacitatea de a acţiona în mod consecvent sau incapacitatea de a asigura un nivel adecvat de administrare a justiţiei.

Multe dintre aspectele legate de tratamentul aplicat de Guvernul României şi alte autorităţi române Proiectului de investiţii al Gabriel Group sunt modalităţi tipice în care statele gazdă îşi încalcă obligaţiile asumate în baza standardului privind un tratament corect şi echitabil. Mai mult, tratamentul la care a fost supusă investiţia Gabriel Group nu a fost în concordanţă nici cu alte standarde prevăzute de tratatele bilaterale de investiţii”.

Gabriel Resources este o companie din domeniul resurselor, listată la Bursa de Valori din Toronto, Canada (TSX), care îşi propune să obţină toate autorizaţiile şi să dezvolte proiectul de exploatare minieră a aurului şi argintului de la Roşia Montană, la cele mai înalte standarde internaţionale, se mai arată în comunicat. Licenţa de exploatare pentru Proiect, cel mai mare zăcământ de aur nedezvoltat din Europa, este deţinută exclusiv de Roşia Montană Gold Corporation, o companie de drept român în care Gabriel deţine în prezent o participaţie de 80,69%, restul de 19,31% fiind deţinut de Minvest Roşia Montană S.A., o întreprindere minieră a Statului român.

„Gabriel Resources şi RMGC şi-au asumat angajamentul de a desfăşura operaţiuni miniere responsabile şi de a asigura dezvoltarea durabilă a comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea. Se preconizează că Proiectul va aduce României peste 24 de miliarde de USD (la un preţ al aurului de 1.200 USD/uncie), ca o contribuţie directă şi indirectă potenţială la PIB-ul ţării. Proiectul va genera mii de oportunităţi de locuri de muncă. Gabriel Resources intenţionează să construiască o mină la cele mai înalte standarde, prin utilizarea celor mai bine tehnici disponibile şi implementarea celor mai ridicate standarde de mediu, asigurând în acelaşi timp conservarea patrimoniului cultural local şi naţional din România”, potrivit sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. adriana

    marți, 20.01.2015 at 15:01

    o veste buna pentru Apuseni si pentru Romania. Am speranta ca se va ajunge la un dialog in asa fel incat sa se creeze noi locuri de munca si mineritul sa renasca.

    • Antideschidere proiect

      vineri, 23.01.2015 at 14:20

      Numa` asta ar mai lipsi Romaniei noastre:( sa ne vindem aurul si sa ne polueze si sa distruga toti muntii. Am votat cu Iohanis si deja imi pare rau ca stiu ca o sa faca anumite demersuri in scopul aprobarii proiectului de la Rosia . Ce locuri de munca tot vorbiti? O sa disparem cu tot de pe harta si o sa ajungem sclavi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax