Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO | Expoziția de machete „Războaiele daco-romane”: Soldați, catapulte, peisaje domestice, scene de luptă și de tortură

Publicat

Sute de soldăței înarmați cu sulițe, arcuri cu săgeți, scuturi, pe cai sau în care, dar și animăluțe, vegetație, unelte și mecanisme, toate cu specific daco-roman constituie obiectul unei expoziții de machete, intitulată „Războaiele daco-romane”. Expoziția a fost realizată de Asociația Modelism Alba (AMA), împreună cu Muzeul Național al Unirii și a prezentată sâmbătă, 29 iunie, la Festivalul Roman Apulum.

Scenele războaielor daco-romane, reconstituite cu o precizie și o expresivitate de-a dreptul „științifice”, conțin, pe lângă soldați, cai, arme, scuturi, și catapulte și arbalete, scripeți, mecanisme de tortură, toate funcționale. Case din lemn, clădiri „incendiate”, fântâni, curți cu păsări (și inclusiv puișori), fortărețe, poduri, garduri, dar și multă acțiune, sunt alte elemente realizate ingenios de modeliști.

Unul dintre standuri reconstituie o scenă de luptă, în mijlocul unui peisaj stâncos, pe unde trece și un râu. Modeliștii au explicat că pentru realizarea munților se folosește placaj din lemn, este care se adaugă polistiren, tăiat în straturi. Deasupra, se pune tifon înmuiat în apă și aracet, se acoperă cu ghips, iar în final se pictează, pentru a-i evidenția diferențele de nivel. Râul a fost realizat din rășini, așezate într-un „vad”, cu pietricele.

Pentru a realiza această expoziție, au lucrat aproximativ zece modeliști, timp de 6 luni, iar proiectul va continua, potrivit președintelui AMA, Ovidiu Socaciu.

Minusculele obiecte au fost făurite din lemn, bețișoare, plastic, ațe, pietricele, materiale textile și altele. „Modelistul este un om care când intră într-un magazin, se uită în jur la toate obiectele, și se gândește la ce i-ar putea folosi”, ne-a explicat modelistul Mihai Câmpeanu, vicepreședintele AMA.

Expoziția va intra în colecțiile Muzeului Național al Unirii și va putea fi vizitată acolo. Vedeți mai jos o galerie foto cu imagini de detaliu din expoziție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax