Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(GALERIE FOTO) Meșteri populari și spectacole artistice la Târgul de Fete de la Găina. Sărbătoarea, veche de 200 de ani, s-a încheiat duminică

Publicat

De aproape două sute de ani, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, pe Vârful Găina din Munții Apuseni, se organizează un festival tradițional, care a și devenit un fel de brand al locului. Este vorba despre Târgul de Fete, un prilej de petrecere și voie bună, în stil popular. Și în acest an, timp de două zile, pe 21 și 22 iulie 2012, în satul Avram Iancu s-au adunat zeci de artiști locali și naționali, care au oferit celor care asistă la „târg” spectacole cu muzică, dansuri și obiceiuri din folclorul românesc. De asemenea, tot cu această ocazie, s-a desfăşurat etapa finală a concursului „Cultură pentru Cultură”, la care au participat câștigătorii locului I de la cele 4 etape desfășurate la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.

Târgul de Fete de la Găina s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în comuna Avram Iancu și sus, pe muntele Găina. În prima zi, sâmbătă, 21 iulie 2012, activitățile au fost localizate în centrul satului Avram Iancu, în poiana din apropierea Primăriei. De dimineață, primarul Sandu Heler a inaugurat noul sediu al primăriei comunei. Festivalul a început oficial cu Parada Portului Popular și a continuat cu concursul „Cultură pentru Cultură”, ajuns la etapa finală. Acesta s-a desfășurat în aceeași formulă ca și celelalte 4 etape anterioare, pe trei categorii: artistică, etnografică și gastronomică. Au participat câștigătorii locurilor I (echipele din Roșia de Secaș, Ciuruleasa, Săsciori, Rădești), iar primele trei  au primit premii în valoare de 100.000 lei (premiul I – 50.000, premiul II – 30.000, premiul III – 20.000), oferite de Consiliul Județean Alba.

Tot în prima zi, după concurs, câștigătorii concursului „Cultură pentru Cultură”, membrii ansamblului folcloric Cricău, au fost invitați să susțină un recital de muzică populară. După-amiaza a continuat cu spectacole oferite de Ansamblul „Doina Arieșului”, condus de prof. Gheorghe Bădău, din Câmpeni, trupele Haiducii și Rustic și Lupu și Cornelia Rednic. În seara de 21 iulie, pe Vârful Găina (la 7 km de sat), s-a organizat o discotecă pentru tineri.

Cea de-a doua zi a Târgului de Fete, duminică, 22 iulie, s-a desfășurat integral pe Vârful Găina. De dimineață, programul a început cu un  „Te Deum” și depunere de coroane și flori la Crucea Iancului. În continuare, a avutloc vernisajul Expoziției Meșterilor Populari. Au fost invitați să participe meșteri și artizani din județele învecinate Muntelui Găina (Alba, Arad, Cluj, Hunedoara, Bihor, dar și din Bistrița-Năsăud). După-amiază, ansamblurile folclorice ale județelor invitate au susținu spectacole artistice, cu muzică și dansuri.

Bugetul alocat organizării festivalului, în acest an, a fost de 100.000 lei, bani oferiți de Consiliul Județean Alba.

Sâmbătă, 21 iulie, comuna Avram Iancu:

10.00 – Inaugurarea Primăriei Avram Iancu

11.00 – Parada Portului Popular

11.30 – Vernisarea expozițiilor organizate de comunele participante în concurs

12.00 – Festivalul concurs „Cultură pentru Cultură”, ediția a VII-a, etapa finală

15.30 – Invitați în recital: Ansamblul folcloric „Arieșul” din Câmpeni, Asociația coral-instrumentală „Filarmonia”, Ansamblul folcloric „Floarea de Colț” din Galda de Jos, invitați speciali: Lupu și Cornelia Rednic

20.00 – Spectacol etno Haiducii și Rustic

22.00 – Foc de artificii

Muntele Găina: 22.00 – spectacol etno Haiducii și Rustic

23.45 – Focul îndrăgostiților, aprinderea celui mai mare foc din Apuseni

24.00 – Discotecă în aer liber, cu DJ Raulo și MC Kotto, foc de artificii

Duminică, 22 iulie, Muntele Găina:

9.30 – Te Deum. Crucea Iancului

10.00 – Alaiul de nuntă

10.20 – Vernisarea expozițiilor meșterilor populari din județele Alba, Arad, Bihor și Hunedoara

10.30 – Vernisarea expozițiilor gastronomice Drumul balmoșului, primirea îndrăgostiților la Crăiasa de pe muntele Găina, spectacol folcloric cu Nunta de la Sălciua, Ansamblul folcloric al județului Alba, Ansamblul folcloric „Ritmuri Gărădene” din Hunedoara, Ansamblul folcloric „Doina Mureșului” din Arad, Ansamblul folcloric „Mlădițe de Tezaur” din Bihor. Invitat special: Ionuț Fulea.

FOTO : Vali CIONTEA

Vă prezentăm o galerie foto de la evenimente:

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. muntii-apuseni.eu

    luni, 16.07.2012 at 16:27

    Pacat ca situatia politica poate amana evenimentul, acum cand s-a facut atat publicitate!

    • Adina E. Curta

      luni, 16.07.2012 at 16:36

      Festivalul nu va fi amânat. Aceasta ar fi fost o variantă dacă referendumul era programat în același weekend (21-22 iulie), dar nu este cazul.

  2. Redum

    luni, 16.07.2012 at 16:46

    Aveam de gand sa merg, dar daca e MC Kotto in program cred ca o sa renunt.

  3. Adrian

    sâmbătă, 21.07.2012 at 19:45

    Publicati toate parerile,indiferent daca sunt pro sau contra…..

  4. Monica

    miercuri, 25.07.2012 at 02:04

    Poze sunt foarte reusite si interesante. As avea mare nevoie de o parte dintre ele, pentru lucrarea mea de licenta, care este despre aceasta minunata comuna. Cum pot sa le obtin???

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 25.07.2012 at 13:34

      Fotografiile o sa fie puse pe facebook peste o saptamana.

  5. ioana fiscutean

    marți, 02.10.2012 at 23:56

    t
    Tin in mod special sa il felicit pe domnul primar pt tot ce a facut si face pt comuna marelui erou AVRAM-IANCU sunt mandra ca fac parte din aceasta comuna,dar sa nu uitam si de echipa din spatele domnului primar felicitari tuturor bravo voua

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax