|

GALERIE FOTO: O aripă a Castelului Kemeny din Sâncrai a fost reabilitată. Vezi stadiul lucrărilor

După mai bine de un an de la începerea lucrărilor de reabilitare, o aripă a castelului Kemeny din Sâncrai a fost finalizată. În prezent, castelul aparţine Consiliului Judeţean Alba şi este renovat prin proiectul „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”. Când lucrările vor lua sfârşit (potrivit calendarului proiectului, în vara anului 2013), aici va fi amenajat un Centru de formare profesională pentru judeţul Alba, cu birouri, sală de conferinţe, săli expoziţionale şi camere de cazare. Prin acelaşi proiect, în jurul castelului a fost amenajată o plantaţie de trandafiri care funcţionează ca întreprindere socială.

Castelul din Sâncrai a fost construit de familia nobiliară Kemeny, în anul 1805, iar timp de 50 de ani a fost folosit drept centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi. Clădirea este monument istoric, iar, înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, se găsea într-o avansată stare de degradare.

Proiectul de reabilitare a castelului este structurat în trei faze. În prima fază, s-a vizat restaurarea infrastructurii, a acoperişului, a scurgerilor apelor pluviale şi a unei părţi din castel. În faza a doua, lucrările vor continua cu reabilitarea celorlalte părţi in clădire, iar în partea a treia va fi reamenajată curtea castelului.

După ce contractul de lucrări, între Consiliul Judeţean Alba şi SC „Compact Construct” SRL a fost semnat, în  primăvara anului 2011 (25 martie), prima fază de reabilitare a fost finalizată săptămâna trecută, iar recepţia tehnică a lucrărilor a fost făcută vineri, 29 iunie. Valoarea totală a lucrărilor este de 1.128.973 lei, sumă cofinanţată prin proiectul european POSDRU, „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” (940.847,64 lei) şi Consiliul Judeţean Alba (188.125,36 lei). În prima fază, au fost realizate lucrări de reabilitare într-una dintre aripile castelului, pe o suprafaţă de 84 mp. Suprafaţa totală a imobilului este e 781,32 mp.

În faza următoare, care va dura 12 luni, va fi reabilitat restul castelului, iar valoarea estimată a contractului de lucrări este de 2.330.000 lei (2.090.000 lei de la Consiliul Judeţean şi 240.000 lei prin proiectul POSDRU „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”). Activitatea noului Centru de formare profesională a judeţului Alba va începe, cel mai probabil, în vara anului 2013.

În incinta Castelului, tot prin proiectul POSDRU „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, a fost amenajată o fermă ce constă într-o plantaţie de trandafiri, pe o suprafaţă de 2 hectare. În anul 2011, aici au fost plantaţi 35.000 de butaşi de trandafiri, iar, în primăvara anului 2012, numărul acestora a fost îmbogăţit cu încă 80.000 port-altoi (trandafiri ce vor fi altoiţi în octombrie 2012). Ferma funcţionează ca o întreprindere socială, în care lucrează tineri şi adulţi vulnerabili social sau cu dizabilităţi.

Citiţi aici mai multe despre istoricul Castelului Kemeny din Sâncrai şi proiectul Consiliului Judeţean de reabilitare a acestuia.

Vă prezentăm o galerie foto cu diferite stadii ale lucrărilor de reabilitare ale Castelului de la Sâncrai:

URL scurt: http://alba24.ro/?p=99309avatar Publicat de pe 30 iunie 2012 şi actualizat pe 11 mai 2016.
Publicat în Economie Socială, EVENIMENT, SOCIAL.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Rika Fara Frika de Lege si Politica: pai ori cum peste o suta cincizeci de miloane ia directorul si sub el e nevasta...
  • Raul: Administratia sitului Natura 2000 ar trebui sa le interzica si porcilor mistreti sa mai scurme prin pamant si...
  • ioan: Domnilor cu aceasta idee extraordinară nu ajuta pietonii, nu esti in siguranta pe aceste treceri de pietoni!!!...
  • A.D.: Mi se pare incredibil ce se intampla. Bataie de joc. Oricum bulevardele se blocheaza total la orele de varf....
  • Ana: Este singura companie care nu a investit nimic in tehnologie. Normal, tehnologia costa. Ca in epoca de piatra...

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI