Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Garda de Mediu Alba a dat amenzi de peste 1,2 milioane lei, anul trecut. Nereguli constatate în teren

Publicat

agentia de protectie a mediului albaAproape 600 de controale cu 14 comisari şi zeci de amenzi, în valoare de peste 1,2 milioane lei. Garda de Mediu Alba a înregistrat, anul trecut, şase poluari accidentale ale apelor, cu substanţe din activităţi zootehnice şi a verificat mai multe situaţii în teren.

Pentru neconformităţile constatate, comisarii Gărzii de Mediu Alba au aplicat 90 sanctiuni contraventionale, din care 46 avertismente şi 44 amenzi, în valoare totala de 1.216.000 lei, se arată în raportul de activitate pe anul trecut al instituţiei.

În cadrul controalelor neplanificate o pondere însemnată au reprezentat-o inspecţiile dispuse de conducerea centrală (181 controale), cele pentru rezolvarea sesizărilor (114), pentru identificarea de obiective noi (65), verificarea realizării măsurilor impuse (107), respectarea condiţiilor impuse prin acte de reglementare (209), inspecţiile cu alte autorităţi (97).

La verificările în teren, comisarii au urmărit respectarea legislaţiei pe linie de salubrizare a localităţilor, cursurilor de apă, căilor de comunicaţii, gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, activitatea în arii protejate, depozitele de deşeuri, activitatea la operatorii de prelucrare a lemnului, la amenajările piscicole, la cariere şi exploatări de agregate mineral, în exploatarea forestieră.

A fost verificată şi sistarea depozitării de deşeuri menajere în depozitele neconforme Aiud, Ocna Mureş şi Alba Iulia, reducerea cantităţii de deşeuri depozitate în cele două iazuri de decantare neconforme (Valea Şesei şi Valea Ştefancei – controale semestriale), modul de gestionare a ambalajelor de catre operatorii economici producatori / importatori de produse ambulate, aplicarea legislaţiei privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), a celei privind vehicule scoase din uz, dar şi privind calitatea aerului, apei, radioactivitate şi zgomot.

Vezi şi Situație complicată după poluarea accidentală din Apuseni. ”Cupru Min” recunoaște că este depășită și nu mai poate gestiona situația

Potrivit Gărzii de Mediu, obiectivul cu impact major din punct de vedere a poluanţilor emişi în atmosferă la nivelul judeţului Alba este Kronospan Sebeş SA.

În anul 2016 nu s-au înregistrat situaţii în care emisia de formaldehidă să depăşească valorile limită. CJ Alba a GNM a constatat, în baza monitorizărilor realizate de laboratoare acreditate, că agentul economic, în punctele de emisie, nu înregistrează depăşiri ale valorilor limită de emisie. Deoarece debitele de gaze reziduale emise pe cosuri sunt foarte mari, chiar în conditiile respectării acestor VLE, cantităţile de poluanţi emişi în mediu sunt mari”, a notat Garda de Mediu.

De asemenea, în anul 2016, în domeniul biodiversităţii, habitatelor naturale, protecţiei speciilor din fauna şi flora spontană, comisarii GNM CJ Alba au făcut 157 controale planificate la obiective cu impact semnificativ asupra factorilor de mediu (recoltare floră şi faună, pensiuni turistice, acvacultură, activităţi de exploatare forestieră, exploatări de resurse minerale). În urma acestor controale au fost aplicate şase amenzi în valoare totală de 65.000 lei.

Alte 192 de controale în acest domeniu au fost neprogramate, fiind aplicate 20 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 167.000 lei.

Ca aspecte de încălcare a prevederilor legale din domeniul bioodiversităţii, întâlnite în activitatea de inspecţie şi control efectuată la administratori/ proprietari de pădure şi la agenţii economici care desfăşoară activităţi de exploatare forestieră, în fondul forestier naţional, cât şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier, Garda de Mediu aminteşte exploatarea de masă lemnoasă fără a deţine autorizaţie de mediu, prelucrare primară lemn fără autorizaţie, depozitare deseuri de lemn cu încălcarea prevederilor HG 2294/2005.

Anul trecut, la nivelul judeţului Alba au fost înregistrate şase poluări accidentale, constând în poluare ape cu substanţe organice provenite din sectorul zootehnic, precizează Garda de Mediu.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

IGPR: 18 şoferi, fără permise, pentru VITEZĂ pe autostradă. Recordul săptămânii, pe A1 între Orăştie şi Sebeş

Publicat

În ultima săptămână, 18 conducători auto care circulau cu viteză excesivă pe autostrăzi au fost depistați de polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale a Poliției Române. Cea mai mare viteză înregistrată a fost de 214 km/h, pe autostrada A1 Sibiu-Deva, transmite IGPR.

În perioada 5 – 10 decembrie, polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale a Poliției Române care acționau pentru siguranța și fluența traficului rutier pe autostrăzi au depistat 18 șoferi care circulau cu viteze excesive.

Pe autostrada A1, 12 conducători auto au fost înregistrați circulând cu viteze cuprinse între 181 și 214 km/h, iar pe autostrada A3, au fost depistați 6 șoferi care au depășit limita legală de viteză, circulând cu viteze cuprinse între 185 și 212 km/h.

Viteza maximă a fost înregistrată la data de 10 decembrie, la kilometrul 324 (între Orăştie şi Sebeş), pe autostrada A1, pe tronsonul Râmnicu Vâlcea (Sibiu) – Deva, când polițiștii au depistat un tânăr de 24 de ani, care circula cu 214 km/h.

Toți conducătorii auto au fost sancționați contravențional cu amenzi între 1.305 şi 2.900 de lei și le-au fost reținute permisele de conducere, pentru 90 de zile.

Poliția Română reamintește că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranța rutieră, atunci când se circulă în condiții meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.

Depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei).

Totodată, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

foto: arhivă

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Trucuri pentru a scăpa de gheaţa depusă pe parbriz în perioada iernii. Soluții ieftine și eficiente

Publicat

Cu toții cunoaștem acea senzație pe care o simțim când ieșim din casă și mașina este înghețată. Parbrizul, ușile și încuietorile ne fac să irosim minute bune pentru a curăţa gheaţa de pe parbriz sau pentru a aștepta dezaburirea geamurilor. Câteva trucuri verificate vor face ca lucrurile să meargă mult mai repede.

Gheaţa de pe parbriz începe să fie o problemă, deşi gradele mult sub zero încă nu s-au înregistrat în toată ţara. Dacă uneltele speciale sunt o necesitate, mai ales pentru perioadele în care ninge abundent, un truc simplu este de ajutor atunci când pojghiţa de gheaţă reprezintă o problemă.

NU folosiți apa caldă pentru eliminarea gheţii; asta vă poate costa un parbriz nou. Lichidul ”de vară” pentru curăţarea parbrizului nu face decât să aducă o nouă pojghiţă pe suprafaţa pe care speram să o curăţăm. De asemenea, periculoase pot fi şi husele care se lipesc de maşină pe îngheţ şi care pot afecta vopseaua.

Ce am putea folosi, dacă în spray-uri şi alte produse eficiente, dar scumpe, în anumite cazuri, nu ne permitem să investim? O soluţie preparată din 2/3 alcool sanitar şi o treime apă, la care adăugăm şi o cantitate mică de detergent de vase, totul amestecat într-un recipient cu pulverizator, este un truc foarte eficient, spun şoferii.

Sau, și mai simplu și mai ieftin: introduceți soluție de parbriz de -20 de grade într-un puverizator, recipient pe care îl găsiți în magazinele de menaj la o sumă de aproximativ 2-3 lei. Va fi mult mai ieftin decât un spray, îl puteți umple oricând și este la fel de eficient.

O altă problemă o întâmpină şoferii în interior, când dezaburirea necesită timp, iar instalaţia maşinii fie nu este curăţată, aşa cum a recomandat mecanicul, fie maşina nu are toate dotările pe care ni le-am dori. Aproape orice şofer ştie că umezeala din interior cauzează aburirea, doar că nimeni nu va fi dispus să circule cu geamurile lăsate, astfel încât de afară să pătrundă aer uscat. În acest caz de folos va fi un săculeţ pe care îl putem uşor improviza şi pe care să îl poziţionăm chiar pe bordul maşinii. În săculeţ vom pune nisip special pentru litiera pisicii, care atrage umezeala şi al cărui efect se observă în câteva zile.

Grija pentru a elimina, pe cât posibil, zăpada adusă pe haine sau pe încălţări în maşină, care se topeşte şi, în cele din urmă, se evaporă din cauza căldurii, ne-ar putea de asemenea ajuta.

Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este cât de curate sunt geamurile pe interior, chiar şi poluarea generată de fumat putând întreţine aburul pe geamuri mai multă vreme, de aceea ar fi de preferat ca săptămânal acestea să fie şterse cu soluţii speciale. Printre sfaturile pe care şoferii şi le dau între ei pe diverse forumuri este şi acela de a dezactiva recircularea aerului din habitaclu și de seta instalația de aer din exterior.

Începeţi dezaburirea mai întâi cu aer rece şi continuaţi cu aerul cald, este un alt îndemn care a întrunit aprecieri. O vizită la mecanic, atunci când niciunul dintre trucuri nu funcţionează, este un sfat la fel de bun, acesta putând verifica filtrele, radiatorul etc.

Sursă: adevărul.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Aer tropical în decembrie. Va fi cea mai caldă săptămână din prima lună de iarnă

Publicat

Vremea din această săptămână va fi neobişnuit de caldă pentru această perioadă. Meteorologii spun că temperaturile vor creşte foarte mult, datorită unui front de aer tropical, venit dinspre nordul Africii.

Temperaturile vor creşte uşor în toată ţara, iar în regiunile sudice şi sud-estice va fi timp frumos.

Luni vremea se va încălzi din nou în toată ţara. Maximele vor fi cuprinse între 1 grad în estul Transilvaniei şi 13 grade Celsius în Banat. Atmosfera va fi însorită în sud şi sud-est, în timp ce norii vor fi numeroşi în celelalte regiuni, iar prin nord-vest va mai ploua din loc în loc. Vântul va fi destul de alert în zona Banatului, Crişanei şi la munte, dar viteze de peste 90 km/oră se vor atinge doar pe creste, unde zăpada va fi spulberată.

Marți va fi cea mai caldă zi din această săptămână, cu maxime ce vor putea ajunge şi la 18 grade Celsius în vest. Temperaturile vor bate uşor în retragere până în prag de weekend, dar se vor menţine anormal de ridicate pentru această perioadă.

În ceea ce priveşte ploile, acestea vor fi prezente miercuri în regiunile vestice şi nord-vestice, iar noaptea vor apărea local şi în restul teritoriului. Trecător, precipitaţii sub formă de lapoviţă vor mai cădea prin nord şi la munte. Noaptea şi dimineaţa, pe suprafeţe mici se va forma ceaţă.

Joi, vor mai fi ploi slabe, local, în sudul şi estul ţării. În vest, un nou front atmosferic cald va aduce ploi pe arii relativ extinse. Temperaturile maxime vor varia între valori de 4 – 9 grade în Transilvania şi Maramures şi 8-13 grade în Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova.

Vineri, continuă ploi pe arii extinse în vest, centru şi nord, local în sud şi izolat în est. Nu este exclus ca în sudul ţării să fie averse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 5 şi 10 grade în Transilvania şi Maramureş, 8-13 grade în Banat şi Crişana, 11-16 grade în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Luna decembrie 2017 are şanse să ajungă în topul celor mai calde luni decembrie înregistrate vreodata pe teritoriul României.

surse: digi24.ro, vremea.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O nouă ZI LIBERĂ pentru români, de anul viitor. Proiect după modelul instituţiilor Uniunii Europene

Publicat

Românii ar putea avea o nouă zi liberă, de anul viitor. Un proiect de lege propune ca Vinerea Mare să devină sărbătoare legală, nelucrătoare.

Potrivit iniţiatorilor, Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui şi este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioase creștină, numite Triduum Sacrum, din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare, potrivit libertatea.ro.

După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Iisus „care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc”. Vinerea Mare, în Europa, este zi legală de sărbătoare în majoritatea statelor Uniunii Europene (16 din 28).

Potrivit parlamentarilor, în România, Legea 53/2003 Codul Muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puține față de alte țări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16, 17 zile de sărbătoare legală.

Proiectul de lege este inițiat de deputați și UDMR, PSD, PNL, PMP și minorități. A fost depus în Parlament, la Senat.

sursa: antena3.ro, senat.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIONARE: Cod galben de ploaie și lapoviță în județul Alba. Izolat se va forma polei

Publicat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a transmis o avertizare de cod galben de lapoviță, ploaie și izolat polei. Codul este valabil luni de la : 11-12-2017, de la ora 7:45 până la ora 10:00. În zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, mai ales la altitudini mari, vor fi precipitații predominat sub formă de ninsoare și se va mai depune strat de zăpadă.  

Cei mai atenți ar trebui să fie șoferii, în condițiile în care drumurile pot deveni foarte alunecoase. Codul galben înseamnă, potrivit codificărilor meteorologilor, că anumite activități pot fi, temporar, periculoase, din cauza condițiilor meteo.

 

Citește mai departe
Publicitate
EVENIMENTacum 11 minute

IGPR: 18 şoferi, fără permise, pentru VITEZĂ pe autostradă. Recordul săptămânii, pe A1 între Orăştie şi Sebeş

ACTUALITATEacum 21 de minute

Trucuri pentru a scăpa de gheaţa depusă pe parbriz în perioada iernii. Soluții ieftine și eficiente

Publicitate
EVENIMENTacum 23 de minute

Aer tropical în decembrie. Va fi cea mai caldă săptămână din prima lună de iarnă

EVENIMENTacum 39 de minute

O nouă ZI LIBERĂ pentru români, de anul viitor. Proiect după modelul instituţiilor Uniunii Europene

Publicitate
EVENIMENTacum 2 ore

ATENȚIONARE: Cod galben de ploaie și lapoviță în județul Alba. Izolat se va forma polei

EVENIMENTacum 2 ore

Epidemia de RUJEOLĂ: Peste 100 de cazuri noi, raportate în 16 judeţe din ţară. Situaţia din Alba

Publicitate
ADMINISTRATIEacum 2 ore

POSTURI la primării, spitale, şcoli, DGASPC şi alte instituţii publice din judeţul Alba. Condiţii

ECONOMIEacum 3 ore

CALENDARUL obligaţiilor fiscale pentru luna DECEMBRIE 2017. Termene la Fisc, declaraţii, formulare şi plăţi

Publicitate
ACTUALITATEacum 14 ore

16 decembrie: Strângere de fonduri și cadouri pentru Casa de timp familial „Rita Gărgăriţa” din Alba Iulia

EVENIMENTacum 15 ore

VREMEA în ALBA: Cresc temperaturile până la 14 grade Celsius. Prognoza meteo în perioada 11-17 decembrie

Publicitate
EVENIMENTacum 15 ore

FOTO: Un nou protest la Alba Iulia. „Când nedreptatea devine lege, rezistența devine datorie.#Vă vedem”

EVENIMENTacum 16 ore

VIDEO: În toată Europa claxoanele au răsunat pentru tânărul din Sebeș, decedat în accidentul din Germania

EVENIMENTacum 17 ore

Prinţul Charles al Marii Britanii va participa la înmormântarea Regelui Mihai de sâmbătă, 16 decembrie

ACTUALITATEacum 18 ore

Salariații români vor fi nevoiți să încheie noi contracte cu angajatorii, până la data de 20 decembrie

Techacum 19 ore

Instagram introduce noi caracteristici, destinate stories-urilor. Poți păstra montajele foto și video