Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ghid pentru aplicarea legii antifumat. Regulamentul ar urma să apară în martie, după consultări cu guvernul şi patronii de localuri

Publicat

tineri fumat Autorităţile pregătesc şi un ghid de punere în practică a legii antifumat, care va fi elaborat după consultări între parlamentari, guvern şi patronii de localuri şi va apărea la începutul lunii martie, înainte de a fi aplicată noua legislaţie în domeniu.

Reamintim că Legea antifumat a apărut în Monitorul Oficial din 1 februarie şi va intra în vigoare în 45 de zile, adică în 16 martie.

În contextul în care legea prevede interzicerea fumatului în spaţiile închise, dar şi sancţiuni pentru cei care nu o respectă, autorităţile iau în calcul elaborarea unui regulament de aplicare, cu explicaţii, având în vedere situaţiile particulare.

Pentru a stabili regulile detaliate, va fi stabilită întâlnire de consultări cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerului de Interne, dar şi cu reprezentanţii hotelurilor, restaurantelor, barurilor şi cluburilor.

După noua legislaţie, singurul loc unde se va putea fuma va fi pe terasele localurilor, în aer liber.

De la jumătatea lunii martie, fumatul va fi interzis complet – nu doar restrâns – în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea unor condiţii.

Vezi ş Care sunt LOCURILE unde fumatul va fi INTERZIS. Ce AMENZI riscă persoanele care nu respectă noile reglementări

Persoanele fizice vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Persoanele juridice riscă amenzi pentru:

– permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;

– vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;

– comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;

– comercializarea produselor din tutun prin automate;

– vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;

– comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;

– folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

Sancţiunile pentru firme sunt:

– la prima abatere: amendă de 5.000 de lei;

– la a doua abatere: amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;

– la a treia abatere: amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax