Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GHIDUL VIZITATORULUI de 1 Decembrie 2016, la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentelor, obiective turistice şi servicii de Ziua Naţională

Publicat

alba iulia cetatea alba carolinaSe împlinesc 98 de ani de la Marea Unire din 1918, iar Alba Iulia sărbătoreşte Ziua Naţională cu spectacole, paradă militară, momente solemne, dar şi evenimente menite să asigure distracţia celor care vor să petreacă clipe de neuitat.  Cel puţin 30.000 de oaspeţi sunt aşteptaţi să participe la sărbătoarea de 1 Decembrie de la Alba Iulia.

Trei zile de sărbătoare îi aşteaptă pe albaiulieni şi românii din toată ţara care vor să sărbătorească 1 Decembrie în Capitala Marii Uniri. De Ziua Naţională a României, autorităţile locale şi judeţene au pregătit un program „de suflet românesc”, pentru toate vârstele.

Cel puţin 30.000 de oaspeţi sunt aşteptaţi să participe la sărbătoarea de 1 Decembrie de la Alba Iulia. De Ziua Naţională, în 2016, se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire. Autorităţile au pregătit un program amplu, cu paradă militară, masă populară sub forma unui eveniment – Marea unire a bucătarilor, concerte, dar şi cel mai spectaculos foc de artificii din ultimul an. Programul sărbătorii se desfăşoară în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, la Alba Iulia.

Vezi PROGRAMUL de 1 Decembrie la Alba Iulia: Concert Andra & Zdob și Zdub, masă populară și spectacol grandios de artificii, la Festival de România

Citeşte şi De Ziua Națională, la Alba Iulia continuă seria concertelor de muzică clasică. MIERCURI și JOI: Spectacole pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor

parada militara tancuriUnul dintre cele mai spectaculoase momente de Ziua Naţională în Capitala Marii Uniri este parada militară. În acest an, pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia vor defila peste 600 de militari și peste 65 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.

Vezi PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Transportoare blindate, autospeciale de intervenţie şi cadre militare. Eveniment de Ziua Naţională

De 1 Decembrie, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba aduc românilor sosiți aici din toate colțurile țării bucate din patrimoniul gastronomic național: 8.000 de porții de fasole cu cârnați, pregătite după o rețetă culeasă din bucătăria veche țărănească. Își vor da mână cu mână zeci de bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, dar și de pe alte meleaguri, pentru a prepara în aer liber 2 tone de fasole în cel mai mare ceaun din România din ingrediente 100% autohntone. Comparativ, anul trecut la masa populară au fost 6000 de porţii de friptură de porc şi vin.

Vezi şi Marea Unire a bucătarilor, de 1 Decembrie, la Alba Iulia. 2 tone de fasole, în cel mai mare ceaun

artificii- De 1 Decembrie, la Alba Iulia, va fi un spectacol special, cu focuri de artificii, în premieră în România, din punct de vedere al conceptului. Cerul deasupra Capitalei Marii Uniri va fi invadat de lumină, culoare şi muzică, într-un spectacol de 10 minute, seara, de la ora 22.00.

Spectacolul “Emotion România” include diferite proiecţii 3D realizate cu ajutorul articolelor pirotehnice, printre acestea fiind şi “inimi” în culorile naţionale: roşu, galben şi albastru.

Citeşte şi Spectacol grandios cu focuri de artificii la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Proiecţii 3D, în culorile naţionale, pe cerul Capitalei Marii Uniri

De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să vadă Cetatea Alba Carolina în „haine” de sărbătoare. Elemente decorative şi figurine luminoase sunt montate în Cetate, dar şi pe arterele principale din Alba Iulia, pentru ca albaiulienii şi turiştii să se bucure de o atmosferă caldă, de sărbătoare.

Vezi şi PROGRAM special de 1 Decembrie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Personaje istorice, Garda Apulum, Garda Națională şi expoziţii. Detalii pentru vizitatori

Citeşte şi RESTRICŢIILE de circulaţie în Alba Iulia, de Ziua Naţională. Zonele vizate, în perioada 30 noiembrie – 1 Decembrie 2016

Alba Iulia – obiective turistice de 1 Decembrie – repere

Sala Unirii Alba Iulia De Ziua Naţională, veţi avea şansa să călcaţi pe urmele celor peste 100.000 de români veniţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Naţională. Atunci, mulţimile au intrat fie pe la Poarta I a Cetăţii, urmând traseul celorlate porţi, fie prin partea de vest a fortificaţiei, pe atunci “câmpul lui Horea“, în prezent zona din faţa Catedralei Încoronării, scrie viziteazăalbaiulia.ro.

Cetatea Alba Carolina: cea mai reprezentativă şi mai bine conservată fortificaţie de tip Vauban din România şi din Estul Europei.

Traseele turistice din Cetate: Traseul celor trei Fortificatii, Traseul Porților Cetății, Traseul Eroilor Neamului Românesc, Traseele Şanţurilor Cetăţii.

Sala Unirii: una dintre cele mai importante clădiri istorice din Cetate. Este locul în care fruntaşii ardeleni au hotărât în 1918 Unirea Transilvaniei cu România. Puteti afla povestea lui Samoila Marza, care și-a castigat pe buna dreptate renumele de „fotograful Unirii“. Aparatul foto cu burduf este expus în Sala Unirii.

principia Castrul roman de la Apulum (denumirea latină a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al asezarii Apoulon): în baza rezultatelor cercetărilor de până acum, au fost reconstituite la Alba Iulia: poarta de sud a castrului; drumul roman ce lega porțile principale ale castrului, plasate pe laturile de sud și de nord ale construcției de formă patrulateră; și clădirea în care a funcționat comandamentul castrului, „Principia“. În Muzeul roman „Principia“ sunt valorificate in situ urmele Palatului care adapostea birourile ofiterilor și finantele Legiunii a XIII-a Gemina, care a staționat la Apulum.

Catedrala Încoronării: aici s-au incoronat monarhii Romaniei Mari, Ferdinand si Maria. Este unul dintre primele edificii religioase importante ridicate în Transilvania după Unire.

Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”: cel mai valoris monument de arhitectură romanică din Transilvania; este cea mai veche și totodată cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România

Biserica memorialã „Mihai Viteazul”: în vecinătatea zidurilor cetãtii, la 500 m de Obeliscul închinat eroilor martiri Horea, Closca şi Crisan. Pe locul actualei bisericuţe de lemn s-a aflat vechea ctitorie, din anul 1597, a voievodului unificator Mihai Viteazul

TURIST la Alba Iulia

ACCES

Cum se ajunge la Alba Iulia?

Alba Iulia cetate catedrala Poarta IV Cu mașina: Orașul este străbătut de DN1/E81 și se află la o distanță de 353 km de București, 98 km de Cluj, 71 km de Deva, 77 km de Sibiu și la 224 km de Arad. Puteţi ajunge la Alba Iulia pe DN1 dinspre Bucureşti şi Sibiu, dar şi pe autostrada A1, cu intrare dinspre Sibiu şi ieşire la Sebeş, de unde mai aveţi circa 15 kilometri, pe drumul naţional, până în oraş. Dinspre Deva, puteţi intra tot pe autostradă sau puteţi alege DN7, ambele cu ieşire spre Alba Iulia de la Sebeş. Dinspre Cluj, accesul se face pe DN1.

Unde vă parcaţi maşina?

În Alba Iulia, spaţiile de parcare publice sunt, cu o singură excepţie, gratuite. Având în vedere însă restricţiile de circulaţie şi aglomeraţia pe timpul manifestărilor, vă sfătuim să alegeţi locaţii amenajate, cum sunt cele din Şanţurile Cetăţii (zona terenurilor de tenis), cu intrare de pe Calea Moţilor (sensul de coborâre), în dreptul sediului Electrica (centru, aproape de intrările spre Cetate, strada Decebal), lângă sediul BRD (tot în centru, Piaţa Consiliului Europei, spre strada Nicolae Titulescu). Parcări mai sunt în zona Piaţa Iuliu Maniu, Piaţa Ion I.C. Brătianu – dar aici vor fi manifestări, astfel că accesul este restricţionat. Şi în interiorul Cetăţii Alba Carolina sunt amenajate spaţii de parcare, însă zona coincide cu derularea evenimentelor şi veţi întâmpina aceeaşi problemă a accesului îngreunat. De asemenea, puteţi alege parcarea Alba Mall, unde aveţi acces liber la cumpărături sau spaţiile de food court.

Cu trenul: De 1 decembrie, turiștii pot ajunge în Alba Iulia şi cu trenurile disponibile în reţeaua CFR Călători. Trenurile de pe rutele cele mai solicitate vor fi suplimentate cu vagoane. AICI, detalii.

Cu autocarul: Sunt disponibile mai multe curse cu autocare, oferite de operatorii de transport rutier persoane. AICI, detalii.

TRANSPORT ÎN ORAŞ

STP, autobuz, statie La Alba Iulia, puteţi alege cu încredere mijloacele de transport în comun STP. Autobuzele sunt moderne, confortabile, dotate cu aer condiţionat şi sisteme de încălzire suplimentară. Mijloacele de transport STP sunt dotate cu GPS, ceea ce permite respectarea exactă a graficelor de circulaţie şi reducerea timpilor de aşteptare în staţii. Alte servicii: anunțare vocală (prin sistemul voice – box) și vizuală (prin panouri de afișaj) în stații și autobuze, valabilitatea biletului extinsă la o oră, posibilitatea achitării biletului prin SMS, ticketing electronic, internet wireless în autobuze. De asemenea, mijloacele de transport sunt dotate cu camere video, pentru supravegherea uşilor şi a siguranţei călătorilor, dar şi sisteme speciale de acces pentru persoanele cu dizabilităţi motrice. Traseele acoperă zona oraşului în totalitate.

Vezi şi PROGRAMUL de circulaţie al autobuzelor STP în mini-vacanţa de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Informaţii pentru călători

Alte variante de transport în oraş sunt taxi-urile. Majoritatea companiilor au maşini noi şi confortabile, cu tarife până la 2,2 lei pe kilometru: Florea Taxi 0258.945, Gicu Trans 0258.920, City Taxi 0258.948, Unic Taxi 0258.949, Taxi Confort 0358.881129, 0724 044244, 0744 571531, Exclusiv Taxi 0258.941,  Nova Taxi 0258.943.

MASĂ şi CAZARE

lumanare restaurantÎn pauzele dintre evenimentele organizate în mini-vacanţa de 1 Decembrie, dacă doriţi să beţi o cafea, un ceai, un suc sau chiar să luaţi masa, vă recomandăm localurile din oraş, care au oferte pentru toate gusturile şi aşteptările.

Câteva exemple:

Restaurante, bistro, pub, fast food şi cafenele

În complexul Alba Mall (Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu 50A, artera de ieşire spre Cluj), găsiţi mâncare pentru toate gusturile şi buzunarele. De la fast food, pizza, paste, salate, până la supe, ciorbe sau preparate sofisticate şi deserturi, le găsiţi la etajul complexului comercial, unde este sectorul „food”.

Bistro Gavroche

Bucătărie: Franceză, Internațională, Brasserie, Cafe

Opțiuni de luat masa: mic dejun, prânz, cină

Adresa: Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 105-107, (parterul blocurilor M), cartierul Cetate, Alba Iulia.

Restaurant Pub 13

Bucătărie: internaţională, pizza și paste

Adresa: Strada Aleea Sf. Capistrano, Nr. 1 – Cetatea Alba Carolina (lângă Poarta a III-a Cetăţii, spre terenurile de tenis), Alba Iulia.

Antik

Bucătărie: pizza, paste, fast food

Adresa: Alba Mall (Antik Pizza şi salate, Antik Food, Antik Gelateria – îngheţată).

Carpaccio

Bucătărie: internațională

Adresa: Piaţa Iuliu Maniu Nr. 2, centru, Alba Iulia

Obelisc Cafe

Bar, restaurant si cazare

Bucătărie tradițională și internațională

Adresa: Str. Mihai Viteazu 6 – centru ( lângă Poarta 1 a Cetății)

Preciosa

Bucătărie: internațională

Adresa: Strada Lucian Blaga, Nr. 10, zona centru, Alba Iulia.

Pizzeria Roberta

Bucătărie: italiană

Adresa: Strada Tudor Vladimirescu, Bloc B4 (lângă sediul BCR), Alba Iulia

Brothers

Bucătărie: internațională

Adresa: Strada Frederik Mistral, Nr. 3, Alba Iulia, zona centru

Erol

Bucătărie: pizza și paste

Adresa: Bulevardul Transilvaniei (cartierul Cetate), Alba Iulia

La Maison de Caroline (bucătărie internațională, adresa: Strada Rubin Patiția, Nr. 13, Alba Iulia), Habitat (bucătărie internațională, adresa: strada Sf. Eugeniu, Alba Iulia; Gothic (bucătărie românească; adresă: Șanțurile Cetății Alba Carolina, Alba Iulia), Restaurantul Chinezesc (Alba Iulia, strada Morii nr. 5), Blue Hours (Alba Iulia, Bulevardul Transilvaniei 2).

Sunt doar câteva exemple, însă seria localurilor – restaurante, cafenele, bistro-uri, pub-uri – cuprinde o ofertă variată, atât în zona centrală a oraşului, cât şi în Cetate, dar şi în zonele adiacente.

CAZARE

AICI, variante de cazare. Locurile sunt însă în marea majoritate ocupate. Puteţi verifica disponibilitatea la unităţile hoteliere din oraş şi împrejurimi.

supermarket shopping SUPERMARKET – produse alimentare şi altele

Kaufland Alba Iulia – L-S: 7.30 – 22.00, D: 8.00 – 20.00

Carrefour – Alba Mall – L-D: 8.00 – 22.00

Alba Mall – magazine: 10.00 – 22.00

Lidl Alba Iulia – L-S: 7.30 – 22.00, D: 8.00 – 20.00

Profi Alba Iulia (Moţilor, FN) – L-S: 7.00 – 22.00, D: 8.00 – 22.00

Profi Alba Iulia (Frederic Mistral, centru): L-V: 7.00 – 22.00, D: 8.00-20.00

Penny Market Alba Iulia: 8.00 – 22.00, D: 8.00-20.00

Dacia: 7.00 – 21.30

Selgros: 7.00 – 22.00

FARMACII

Remedia Alba Iulia, în centru (parterul Blocului 280): 7.00 – 24.00

Farmacia Sic Volo (Cetate, parter blocurile M): 7.00 – 24.00

Băncile şi instituţiile publice nu au program cu publicul, în perioada 30 – 2 decembrie.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax