Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

GREVĂ japoneză la Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Alba Iulia, alături de angajaţi din administraţiia publică. Nemulţumiri la legea salarizării

Publicat

CJ Alba Prefectura intrare Angajaţi din Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Alba Iulia se alătură protestelor din ţară ale bugetarilor din administraţie, nemulţumiţi de legea salarizării. Deocamdată, manifestările sunt sub formă de grevă japoneză, însă nu sunt excluse şi proteste spontane, cu posibila oprire temporară a activităţii, potrivit sindicatelor.

Dacă la Consiliul Judeţean Alba, unii dintre angajaţi purtau banderole albe încă de miercuri, la Primăria Alba Iulia greva de avertisment va începe de joi, potrivit liderului sindical din administraţia publică locală, Dalia Dumitru.

Pentru săptămâna viitoare, este anunţat protest la Bucureşti.

Sindicatele din administraţie au anunţat că, începând de miercuri, 24 mai, până vineri, 26 mai inclusiv, derulează acţiuni la nivel naţional de grevă japoneză, grevă spontană, precum şi pichetări ale instituţiilor, aceştia fiind nemulţumiţi de legea salarizării unitare, potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA)

“Federațiile sindicatelor din administrația publică locală sunt profund indignate și dezaprobă modul de desfășurare a dezbaterilor publice, în Comisia de muncă, familie și protecție socială din Senat, pe seama proiectului legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Toată dezbaterea nu a fost decât un simulacru care a avut drept scop crearea unei aparențe de legimitate a unui proiect de act normativ prin care se instituie un tratament salarial diferit, pentru cei care au aceleași funcții și desfășoară aceeași activitate, în funcție de interese și afinități obscure. Ori, neasumarea răspunderii Guvernului pentru acest proiect a fost justificată public prin necesitatea suplimentării timpului pentru dezbaterea acestuia, pentru “a da forța necesară unei astfel de legi”. Actualul proiect al legii, așa cum de altfel rezultă și din titlu, privește salarizarea personalului plătit din fonduri publice, într-un anume mod gândit de guvern, fără a reglementa o salarizare unitară, atât de necesară, în vederea eliminării dezechilibrelor și haosului din sistemul bugetar.

Proiectul nu ține cont de salariile existente în plată, nu echivalează funcțiile intersectoriale și reglementează acordarea unor sporuri fără nici un fundament, care duc la alte inechități. Astfel, sporul pentru condiții vătămătoare este procent din salariu și nu în acord cu timpul în care se desfășoară activitatea în condițiile respective, cum de altfel au propus toate sindicatele, întrucât acesta afectează starea de sănătate și nu nivelul salarial. Sporul pentru titlul de doctor este condiționat de desfășurarea activității în domeniul respectiv nu și de cerința postului, întrucât salariul este corespunzător postului și nu persoanei.

Pe de altă parte, proiectul nu are o abordare unitară în stabilirea salariilor. Fără nici o justificare unele salarii sunt stabilite la gradația zero, altele conțin sporul de vechime la nivel maxim care raportate la salariul minim din 2022, dau coeficienți diferiți, în dezavantajul celor cu gradația zero.

De asemenea nu stabilește salariile pentru toți angajații din sistemul bugetar și invocând așa zisă autonomie, lasă la latitudinea aleșilor locali, stabilirea nivelului salariilor de bază pentru administrația publică locală, situație în care nu putem vorbi de o salarizare unitară în domeniul bugetar. Stabilirea nivelului salariilor de bază de către cei aleși, care nu sunt specialiști în domeniu și nu cunosc activitatea executivului, va duce la politizarea excesivă a funcției publice, contrară prevederilor legale și la o discriminare a administrației publice locale față de administrația centrală și față de celelalte sectoare din domeniul bugetar, în dezacord cu principiile proiectului legii salarizării. Vom asista la un nou val de discriminări cu discrepanțe salariale între angajații care au aceleași funcții, aceeași vechime, activitate similară și care lucrează în aceleași condiții, ceea ce va duce la menținerea haosului în sistem. Ori, pentru eliminarea haosului existent, era nevoie de o colaborare strânsă între cei care elaborau legea și partenerii sociali în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru elaborarea unei legi care să înlăture dezechilibrele și să fie predictibilă pe termen lung”, se arată în comunicatul comun al sindicatelor din administraţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax