Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Gripa porcină, aproape de județul Alba: un caz confirmat în Hunedoara. Primul deces, un bărbat de 38 de ani din București

Publicat

antigripalCentrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a confirmat joi primul deces într-un caz de gripa porcină, infecţie respiratorie acută severă. Cazul a fost sesizat la București, în județul Alba nefiind înregistrate, deocamdată astfel de situaţii. Este însă un pacient cu gripă porcină în județul Hunedoara, în lista cu

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat joi primul deces într-un caz de infecţie respiratorie acută severă, „confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09” (gripa porcină), conform unui informări postate pe site-ul instituţiei.

În informare se precizează că este vorba despre un „bărbat în vârstă de 38 de ani, domiciliat în municipiul Bucureşti, având condiţii preexistente, nevaccinat anti-gripal”. Bărbatul a murit într-un spital din Capitală, având afecţiuni cronice de altă natură.

De asemenea, Centrul informează că până în 2 februarie au fost confirmate 95 de cazuri de gripă din care „72 cazuri tip A, subtip H1 pdm09, 4 cazuri tip A, subtip H3, 19 cazuri tip A, nesubtipat”. Cele mai multe cazuri de gripă tip A, subtip H1 pdm09 (gripă porcină) au fost înregistrate în Bucureşti (36), Constanţa (15), Dâmboviţa (9), Vrancea (3), Dolj (2).

Câte un astfel de caz a fost sesizat și la Hunedoara, Galați, Olt, Iași, Călărași, Suceava și Vâlcea.

în ultima săptămână a lunii ianuarie s-au înregistrat 17 cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu trei mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu cinci mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior.

CNSCBT apreciază că activitatea gripală este sporadică, adică s-au înregistrat cazuri izolate de gripă confirmată cu laboratorul, „de intensitate medie, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul aşteptat”.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, pneumonii) a fost de 89.591, cu 14% mai mic, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (104248) şi cu 13,4% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (78.945).

Până în 31 ianuarie, au fost vaccinate 563.000 de persoane.

Reamintim că autorităţile din România sunt în alerta din cauza epidemiei de gripă porcină din Ucraina, unde zeci de persoane au murit.

Simptomele cele mai frecvente sunt dureri de cap, astenie, dureri musculare puternice și febră, care în prima zi poate să ajungă până în 39 de grade. Situaţiile în care apare decesul sunt cauzate de multe ori de existenţa unor afecţiuni cardiovasculare, pulmonare, care sunt complicate de infecţia gripală şi astfel se poate ajunge la deces. Vaccinarea antigripală e cea mai sigură metodă de a ţine gripa porcină la distanţă, spun specialiştii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax