Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Grupul de 14 inculpaţi din Dosarul grupării „Litera-Simota” au fost trimişi în judecată de DIICOT Alba Iulia. Sunt acuzaţi de şantaj, trafic de persoane şi cămătărie

Publicat

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 14 inculpaţi în dosarul grupului infracţional în care este implicat finanţatorul echipei Jiul Petroşani, Alin Simota. Cauza va intra în atenţia magistraţilor de la Curtea de Apel Alba Iulia. Grupul era specializat în şantaje, sechestrări de persoane, „bătăi la comandă”. Printre cei care au fost cercetaţi în stare de arest preventiv se află liderul grupării, Constantin Cristian Litera, dar şi Alin Simota.

“Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv şi în stare de libertate a 14 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui  grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă, fiind sesizată Curtea de Apel Alba Iulia, ca instanţă competentă.

În perioada anilor 2006 – 2012, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă. Gruparea a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, unii dintre inculpaţi fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea unui club de fotbal, ai cărui jucători au fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau asupra clubului. Practic,  inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere.

Grupul organizat era structurat în paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, „bătăi la comandă” (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60 – 100 zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Hunedoara.

Începând cu anul 2008, membrii grupării au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem. Prejudiciul creat astfel a fost de 400.000 lei şi 100.000 euro, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii.

Cu privire la activităţile de cămătărie, împrumuturile erau acordate cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20%. În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiţia fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (ex. la 10.000 euro trebuia să plătească 1.000 euro pe lună), iar la final, să dea suma împrumutată integral. În cazul în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, asupra lor se exercitau acte de violenţă verbală şi fizică, fiind deposedaţi  de  bunuri mobile sau imobile şi sume de bani sau trimişi forţat la muncă, în Libia”, se precizează într-un comunicat DIICOT.

Citeşte AICI mai multe despre acest caz.

UPDATE: Curtea de Apel Alba Iulia a transmis următorul comunicat: “Miercuri, 25.09.2013, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost trimişi în judecată  la Curtea de Apel Alba Iulia, în dosarul cunoscut opiniei publice ca dosarul Gruparea Litera – Simota din Hunedoara, 14 persoane dintre care 5 inculpaţi în stare de arest preventiv, 2 inculpaţi pentru care este dispusă arestarea în lipsă şi respectiv, 7 persoane în stare de libertate, dintre care 3 inculpaţi aveau stabilită obligaţia de a nu părăsi ţara.

Inculpaţii sunt acuzaţi, în principal, că au făcut parte dintr-o grupare specializată în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă care a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara.

Primul termen de judecată în acest dosar este stabilit pentru data de 15.10.2013.

Astăzi, 26.09.2013, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii arestării preventive a celor 5 inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventiv în dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul Gruparea Litera- Simota, în urma verificării din oficiu  a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive.

Prin urmare, cei cinci inculpaţi printre care se află şi Litera Constantin Cristian şi Simota Alin vor fi judecaţi în stare de arest preventiv, iar instanţa va verifica periodic, în cursul judecăţii, legalitatea si temeinicia măsurii, dar nu mai târziu de 60 de zile.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara cu privire la 4 persoane trimise în judecată în acest dosar în stare de libertate.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicare, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Inculpat din dosarul grupării “Litera-Simota”, prins de poliţiştii din Alba. Gheorghe Bota are mandat de arestare pentru cămătărie | Alba24

  2. Pingback: Comisarul Berbeceanu: Povestea polițistului incomod care a pus pe jar grupările infracționale din Alba, Hunedoara și Sibiu | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax