Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvern: Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură va administra 31.000 ha de amenajări piscicole

Publicat

pescuit sportiv 1 Guvernul a modificat ordonanţa de urgenţă privind pescuitul şi acvacultura, cu scopul întăririi rolului administrativ al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), dezvoltării acvaculturii, îmbunătăţirii sistemului de inspecţie, control şi colectare date şi asigurării unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale. Astfel, ANPA va exercita, în numele statului, dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care sunt amplasate amenajări piscicole și va concesiona peste 31.000 hectare de terenuri din domeniul public al statului cu astfel de amenajări.

Reglementările naționale din domeniul pescăresc au fost modificate astfel încât să se conformeze cu noua Politică Comună în domeniul Pescuitului (PCP) a Uniunii Europene.

Modificările aduse de Executiv Ordonanţei de Urgenţă Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura vizează întărirea rolului administrativ al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), dezvoltarea acvaculturii, îmbunătățirea sistemului de inspecție, control și colectare date şi asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Astfel, ANPA va exercita, în numele statului, prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care sunt amplasate amenajări piscicole și va concesiona terenurile pe care sunt amplasate acestea. Prin această măsură, peste 31.000 ha de terenuri aflate în domeniul public al statului pe care sunt amplasate amenajări piscicole vor fi introduse în circuitul productiv, ceea ce va asigura producţii suplimentare de peşte şi consolidarea siguranţei alimentare în România.

De asemenea, se legiferează accesul inspectorilor piscicoli ai ANPA la unităţile de producţie din domeniul pescăresc, obligativitatea operatorilor economici din domeniul pescăresc de a furniza date de producţie, economice, precum și sancţionarea agenţilor economici care refuză sa furnizeze date sau obstrucţionează accesul pentru inspecţie şi control.

Ordonanța reglementează măsuri de protecţie şi conservare a resurselor acvatice vii, în baza unor planuri multianuale de management a resurselor acvatice vii exploatabile prin pescuit recreativ. Totodată, se stabilește o abordare ecosistemică a managementului pescăresc.

În plus, ANPA va deveni furnizor de date statistice oficiale pentru sectorul pescăresc, în conformitate cu cerinţele din Cadrul de Implementare pentru Colectarea de Date în sectorul de pescuit

Alte măsuri se referă la dezvoltarea acvaculturii prin utilizarea integrală a capacităţilor de producţie, inclusiv a lacurilor de acumulare în care se poate practica acvacultura.

Celelalte modificări şi completări din actul normativ au ca scop alinierea legislaţiei româneşti la exigenţele reglementărilor UE privind sectorul pescăresc din statele membre.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax