Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvern: TVA de 9% la toate alimentele şi serviciile de alimentaţie publică, din 1 iunie. Reducere generală a TVA la 20%, din ianuarie 2016

Publicat

plata tva TVA va fi redusă anticipat, de la 1 iunie 2015, la 9%, pentru toate alimentele, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică. Anunţul a fost făcut vineri, de premierul Victor Ponta. De asemenea, Guvernul susţine şi reducerea generală a TVA la 20% din 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Condurile Fiscale, după dezbaterea din Parlament.

Într-un material prezentat presei, se arată că creşterea TVA din 2010 a fost “cea mai grea măsură economică pentru România şi pentru buzunarul cetăţenilor, alături de tăierea salariilor” şi se motivează că măsura de reducere anticipată a TVA la alimente este sustenabilă, cu un cost estimat de 5 miliarde lei pe an, din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasaţi suplimentar pe primul trimestru.

Potrivit Guvernului, măsura este uşor de administrat, prin aplicarea ei generală la toate alimentele şi băuturile nealcoolice, precum şi serviciile de alimentaţie publică, ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei fiind cea mai mare din UE.

Prin această măsură se are în vedre reducerea evaziunii în domeniu, în prezent fiind una dintre cele mai mari din România, creşterea competiţiei şi siguranţa alimentară, producţie şi consum intern.

De asemenea, este vizată crearea de locuri de muncă fiscalizate în agricultură, industria agro-alimentară şi alimentaţia publică.

Au existat consultări în acest sens cu Banca Naţională a României, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Reamintim că aplicarea cotei de 9% a fost cerută şi de patronatele din industria cărnii din România, argumentând că este singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale dar și de diminuare a prețului la raft pentru carne și preparate din carne.

„Asociația Română a Cărnii, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România salută decizia Guvernului României de introducere în noul Cod Fiscal a cotei de TVA de 9% pentru alimentele de bază, inclusiv pentru carne și preparate din carne. Din nefericire, reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 și aplicarea cotei de 9% la carne și preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016, nu va rezolva problemele stringente cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate și anume reducerea evaziunii fiscale și relansarea economică a industriei producătoare de carne și preparate din carne”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta de cele trei patronate din domeniu.

Patronatele din industria cărnii susțin că aplicarea cotei de 9% pentru TVA la carne și preparate din carne în cursul acestui an este prioritară, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale și de diminuare a prețului la raft pentru carne și preparate din carne.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax