Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul a adoptat ordonanţa pentru migraţia primarilor. Aleşii locali îşi pot alege partidul în termen de 45 de zile. Reacţiile politice din Alba

Publicat

Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă ce permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul. Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la începutul şedinţei că îşi asumă OUG, pentru că “trebuie făcută dreptate”. Referitor la această decizie, au comentat şi reprezentanţi ai partidelor politice din judeţul Alba.

UPDATE: ”Alianţa Creştin-Liberală condamnă ferm decizia Guvernului de a adopta Ordonanţa de urgenţă a traseismului politic, un act profund nedemocratic, un atac la statul de drept. Victor Ponta încalcă regulile democratice exact înainte de alegeri, încercând să ajungă preşedinte al României prin mijloace ilegale şi imorale”,susţine ACL într-un comunicat remis, joi, agenţiei Mediafax.

”Alianţa Creştin Liberală nu va face niciun fel de rabat de la lege şi decenţă politică. PNL şi PDL nu vor primi în rândurile lor niciun primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilier local sau judeţean traseist. De asemenea, Alianţa Creştin Liberală nu va face niciun demers de atragere a vreunui ales local migrator, beneficiar al acestei ordonanţe ruşinoase a Guvernului Ponta”, anunţă ACL.

Ponta a precizat că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile. Iniţial proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

”Trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus Victor Ponta.

Dacă ordonanţa va fi adoptată joi şi va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Referitor la această decizie, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi prim-vicepreşedinte ACL Alba pentru Strategii politice şi Comunicare a declarat că “în judeţul Alba, nu o să fie treceri la alte partide. Sunt 99 la sută convins că nu vom pierde reprezentanţi, dacă această ordonanţă va intra în vigoare. Am înţeles că domnul Ponta era preocupat de treceri de la PNL la PSD. Dar nu o să treaca nici de la PNL, nici de la PDL. Cei care au activat pentru alte formaţiuni politice ar fi avut această opţiune de a trece la alte partide şi în toamnă.

În ceea ce priveşte un posibil efect al ordonanţei, acum Victor Ponta nu mai are nicio şansă să ajungă preşedintele României.

În legătură cu ideea de a debloca activitatea administraţiilor judeţene, la Alba colaborarea este foarte bună şi este cât se poate de <deblocată>, deci nu ne ajută această ordonanţă”.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Alba, Florin Roman (PNL), prim-vicepreşedinte ACL Alba, „la nivel naţional, ordonanţa va bloca întreaga administraţie publică locală, cu 70 de zile înainte de alegeri, pentru că toată lumea negociază cu toata lumea, sunt discuţii despre care pe care ia. Miza este una politică, se doreşte schimbarea majorităţilor la cele 1500 primării ACL şi 15 CJ-ul cu preşedinţi ACL. Este o întoarcere în trecut. În judeţul Alba, însă, pe noi nu ne încurcă ordonanţa în vreun fel. Nu suntem în situaţia de a pierde majorităţi.”

În prezent, în judeţul Alba, PDL are 45 primari, PNL 21, PSD 10, PC şi UDMR, câte unul.

La rândul său, preşedintele PLR Alba, Ioan Lazăr susţine că „este o hotărâre corectă și trebuia făcută. Eu vă dau un exemplu la noi la liberali, și aici când spun la noi la liberali, spun și vechiul Partid Național Liberal și actalul Partid Liberal Reformator, la astea două vreau să mă refer în primul rând. Primarii, consilierii locali și județeni au fost în alegeri sub sigla PNL. Cred că ar trebui să li se dea posibilitatea, care vor, să treacă înapoi la liberali, unde vor, fiecare unde vor. Bineînțeles că asta nu trebuie făcută cu forța sau șantajați, trebuie lăsați la libera lor alegere. Din cei care vor trece, 80% vor trece la PSD şi probabil vor trece şi la PLR, o parte din liberali”.

“Am fost contactat de doi consilieri ai PSD-ului. Nu le-am dat niciun răspuns. Le-am spus că e opţiunea lor şi nu mă bag”, a completat vicele PLR Alba, Radu Todoran.

Clement Negruț, reprezentantul PMP Alba a declarat că ”au scos din eprubetă această ordonanță cu încercarea de a-i da o posibilitate lui Călin Popescu Tăriceanu de a-și aduce în partid o parte din primarii PNL, care nu prea vor să se așeze la masă cu PDL-ul. De fapt, ținta asta este, nu neaparat primarii PDL sau, mă rog, poate sunt și primari PDL într-un fel sau altul se gândesc în partea PSD-ului pentru că oportunitate deasta nu li se mai ivește. Promisiunile sunt mari, eu vă spun la nivel local, deja domnul Dîrzu a început cu domnul Florea, au început sorcova în august pe la porțile primarilor, cu promisiuni. Deci, când se deschide ușa, cam câte miliarde îți trebuie domnu primar?”

Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă care va permite aleşilor locali să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul.

”Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA remisă, joi, înaintea începerii şedinţei de Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern şi la „responsabilitate” să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la „transferul primarilor” şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democraţiei” să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

„Fac un apel la Guvern, la responsabilitate, să nu se emită Ordonanţa cu privire la transferul primarilor”, a spus preşedintele Băsescu, precizând că, dacă va fi emis, acest act „arată spaima lui Victor Ponta, care ştie că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi încearcă să îşi creeze un avantaj”.

Şeful statului a spus că face un apel şi la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democraţia.

„Mai încerc un apel. (..) Dacă mâine vom avea un Guvern care în lipsa lui Ponta va fi atât de inconştient încât să emită Ordonanţa care permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog cu anticipaţie să o atace imediat la CC”, a mai spus Băsescu.

Referitor la această Ordonanţă de urgenţă legată de transferul de primari, şeful statului a susţinut că „Victor Ponta are nevoie ca aerul de acest act normativ, pentru că, altfel, nu poate ajunge preşedinte”.

„De aceea este această disperare să se încalce toate cutumele şi inclusiv Constituţia, pentru că administraţia locală este instituţie constituţională, este definită în Constituţie, şi Ordonanţa de Urgenţă nu trebuie emisă”, a mai explicat Traian Băsescu.

sursă: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax