Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat planurile pentru dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Centru de consultanţă la Roşia Montană pentru proiecte cu finanţare UE şi de la buget

Publicat

rosia montana Guvernul a aprobat miercuri Memorandumul prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Roșia Montană-Munții Apuseni, Valea Jiului și comunitățile marginalizate din Moldova.

Astfel, a primit „undă verde” înfiinţarea la Roşia Montană a centrului teritorial prin care se va oferi consultanţă pentru dezvoltare zonală, în scopul combaterii sărăciei. Strategia Guvernului este de a găsi soluţii alternative de dezvoltare a comunei şi a zonei Munţii Apuseni.

„Centrul de la Roşia Montană va fi punct unic de contact pentru beneficiarii din zona Munţilor Apuseni, astfel încât cererile de proiecte de finanţare, atât din fonduri europene cât şi de la bugetul naţional vor fi integrate într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei, iar beneficiarii vor avea prioritate”, a declarat miercuri Ionel Dancă, consilierul premierului pentru proiecte economice speciale.

Dancă a precizat că vor fi introduse punctaje suplimentare în cadrul criteriilor de evaluare la apelurile competitive de cereri de finanţare  ce se adresează beneficiarilor din aceste zone, vor fi organizate sesiuni de finanţare cu buget distinct, majorarea pragului şi intensităţii ajutorului de stat.

Pe programele de infrastructură mare, în judeţul Alba sunt proiecte cu alocări predefinite în valoare de 122 milioane de euro, a precizat consilierul.

Reamintim că proiectul prevede alocarea cu prioritate de resurse şi asigurarea unor servicii guvernamentale de asistenţă tehnică. Resursele financiare ce ar urma să fie cheltuite provin din programe de finanţare europene şi naţionale şi vor avea caracteristici specifice: apeluri dedicate de proiecte cu biget distinct, punctaj suplimentar pentru cererile de finanţare din zonă, majorarea intensităţii maxime a ajutorului de stat şi aplicarea unor instrumente financiare inovative pentru realizarea proiectelor cu finanţare din programele europene.

Pe lângă acestea, Guvernul va acorda sprijin pentru elaborarea şi implemtarea de proiecte integrate de dezvoltare locală. La nivelul Cancelariei Prim-ministrului se organizează o Unitate Guvernamentală de Asistenţă Tehnică cu mai multe funcţii: coordonare generală între ministere şi autorităţi de management, structuri locale/beneficiari; analiza nevoilor locale şi realizarea sau revizuirea strategiilor de dezvoltare locală; ajutor direct pentru elaborarea şi implementarea proiectelor; monitorizarea, evaluarea şi controlul modului de implementare a proiectelor.

Vezi şi Vasile Dîncu, la Alba Iulia. Guvernul vrea să deschidă la Roşia Montană centru de consultanţă pentru dezvoltarea zonei Apuseni

Proiectele vor putea fi depuse de autorităţi publice locale, organizaţii neguvernamentale, persoane fizice şi persoane juridice. Se preconizează că în Programele de finanţare existente să existe o anumită alocare bugetară specifică, disponibilă doar zonei respective, prin eventuale call-uri distincte de proiecte. Pentru ca potenţialii beneficiari de finanţare să poată să-şi pregătească eficient cererile de finanţare, Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică va coordona cele trei centre locale de consultanţă, în care vor activa specialişti locali, cu experienţă în pregătirea de proiecte finanţate din fonduri europene. Aceştia vor avea posibilitatea de a discuta direct cu experţi desemnaţi din cadrul Autorităţilor de Management pentru diferite programe de finanţare europene. În acest fel se preconizează că se va scurta modul de obţinere a informaţiilor şi se vor rezolva mai repede situaţiile neclare. Practic, prin aceste centre de consultanţă, potenţialii beneficiari de fonduri vor putea fi mai repede şi mai clar informaţi, direct din surse guvernamentale, despre modul cum se pot interpreta anumite cerinţe din ghidurile de finanţare. Unitatea Guvernamentală nou creată nu se va substitui celor care pregătesc proiectele, dar va facilita pregătirea acelor cereri de finanţare care aduc cele mai mari beneficii zonei vizate.

La centrul de la Roşia Montană vor lucra angajaţi ai instituţiilor cu rol de gestiune a programelor de finanţare şi ai celor cu atribuţii în dezvoltarea urbană, teritorială. Unitatea de implementare va funcţiona în cadrul Prefecturii Alba şi va fi coordonată de un manager de proiect angajat la Cancelaria Prim-ministrului.

Programele de finanţare dedicate sunt următoarele: Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban de unde se estimează alocarea unsei sume de 10 milioane de euro; Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 4 – incluziune socială şi combaterea sărăciei (6 milioane de euro/proiect) şi Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi (se subvenţionează locurile de muncă nou create în zone unde sunt disponibilizări); Programul Operaţional Infrastrucutura Mare (POIMM) – alocări predefinite în valoare de 123 de milioane de euro pentru Alba şi Programul Operaţional Competitivitate (POC) – investiţii în dezvoltare cercetare.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat măsuri speciale pentru ocuparea forţei de muncă, valabile şi pentru zonele cu grad înalt de sărăcie prevăzute în Planul Național de Mobilitate. Acesta include şi zona Munţilor Apuseni. Investitorii sunt încurajaţi să atragă personal calificat. A fost majorat cuantumul subvențiilor acordate angajatorilor, prin plata unei valori nominale. În plus, aceste subvenții se vor da și pentru încadrarea în muncă a unor categorii noi, respectiv șomerii de lungă durată și tinerii NEET.

Angajatorii poti primi 900 lei lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat în muncă, pe durată nedeterminată (aceeaşi sumă, pe o perioadă de 18 luni, pentru fiecare absolvent angajat din categoria persoanelor cu handicap) sau pentru fiecare şome care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax