Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a modificat regulamentul pentru vânzarea lemnului din fondul forestier proprietate publică. Noile condiţii

Publicat

lemne, defrisare Guvernul a modificat și completat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în sensul clarificării modului în care se determină prețurile de referință și prețurile de pornire.

Reamintim că preţul de pornire al licitaţiilor Romsilva a fost unul dintre motivele pentru care asociaţiile din domeniul forestier au protestat, la sfârşitul lunii ianuarie.

Vezi şi PROTEST al asociaţiilor din domeniul forestier, la Guvern. Reclamă creşterea cu 300% a preţului de licitare a lemnului de către Romsilva. LISTA revendicărilor

Principalele modificări aduse de Hotărârea adoptată miercuri de Guvern au în vedere:

Definiția termenului de „prețuri de referință pentru fiecare an de producție”.

Potrivit noilor reglementări, „prețurile de referință pentru fiecare an de producție – preţurile masei lemnoase pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică, determinate anual, în condiţii de piaţă, în funcţie de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment şi de tehnologia de exploatare; preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pot fi revizuite o singură dată în cursul unui an, în baza unei note justificative”.

Până în prezent, prețul de referință era definit doar pentru proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale, noua definiție acoperind și proprietatea publică a statului. Noua definiție permite modificarea prețului de referință în cazul în care condițțile pieței o impun.

Se introduce o prevedere prin care se definește gradul de accesibilitate, care este unul din criteriile în baza căruia se determină preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie. Acest criteriu este instituit în scopul stabilirii corecte a distanței de colectare.

Potrivit noilor reglementări, „gradul de accesibilitate este distanţa determinată pe baza măsurătorilor din teren, pe traseul instalaţiei de scos-apropiat, dintre centrul de greutate al suprafeţei parchetului şi cea mai apropiată cale cu caracter permanent pentru transportul de mărfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de încărcare”.

– O altă modificare vizează stabilirea prețului de pornire pentru masa lemnoasă vândută la licitație.

Potrivit reglementărilor introduse, preţul de pornire la licitaţie pentru fiecare partidă se stabileşte pornind de la preţul de referinţă aferent acesteia. Prețul de referință aferent fiecărei partizi se calculează în funcţie de preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie.

Preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţi pentru masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului se aprobă înainte de licitaţia principală, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului și pot fi stabilite la nivel național, județean sau local, după caz.”

Din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a fost adjudecat până în prezent, la licitaţii şi negocieri, un volum de aproximativ 1,5 milioane mc, ceea ce reprezintă circa 33% din volumul de peste 4 milioane mc adjudecat în aceeaşi perioadă a anului de producţie 2015, transmite Guvernul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax