Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul ar urma să adopte miercuri schimbări importante în legislaţia penală. Unele fapte ar putea fi dezincriminate

Publicat

tribunal Prin Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul ar urma să adopte, miercuri, modificări importante în legislaţia penală. Ar urma să fie graţiate o serie de pedepse şi să fie schimbată legislaţia privind dezincriminarea unor fapte.

Tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia referitoare la abuzul în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului. Măsura ar opri numeroase anchete şi procese în derulare, având ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasică nu va fi însă promovată prin OUG-ul de miercuri, scrie HotNews.ro, citând surse guvernamentale.

Reamintim că un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala a ajuns luni de la PSD la Ministerul Justiţiei. Aceste modificări au fost anunţate în programul de guvernare al PSD.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a vorbit la audierile din Parlament despre nevoia de amendare a Codurilor din cauză că ar exista peste 40 de decizii ale Curţii Constituţionale cu care legislatia penală trebuie pusă în acord. În ce priveste proiectul referitor la graţiere şi amnistie, luni, 16 ianuarie, a avut loc la Ministerul Justiţiei o discuţie cu sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Săptămâna trecută, ministerul le-a solicitat oficialilor ANP în regim de urgenţă, potrivit surselor HotNews.ro, date statistice cu privire la numărul deţinuţilor, tipul de infracţiuni şi simulări în ce priveste graţierea unor fapte. Oficialii ministerului vor să ştie câţi deţinuţi ies din penitenciare în cazul graţierii pedepselor de până la cinci ani închisoare, ţinta fiind ca din inchisori să iasă cel puţin 8000 de deţinuţi, pentru că altfel va fi mai dificil de justificat o măsură care nu rezolvă problema suprapopulării închisorilor.

Articolul 4 din noul Cod Penal prevede următoarele: „Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.”

Ce spune procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi

kovesi Adoptarea unei legi privind amnistia sau graţierea unor fapte care sunt de competenţa DNA va influenţa lupta anticorupţie, în conditiile în care „inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor”, afirma procurorul-şef al DNA, Laura Codruta Kovesi, într-un interviu acordat Agerpres.

Vorbeste şi despre „un asalt asupra justiţiei”. Întrebată dacă s-a gândit în ultima perioadă la demisie, Kovesi spune că: „Nu, de ce să îmi dau demisia? Pentru că mi-am făcut treaba? Pentru că am deranjat inculpaţi? De asta să îmi dau demisia? Nu, nu îmi dau demisia. Am fost numită procuror-şef la DNA ca să-mi fac treaba.”

În ceea ce priveste dezbaterea publică privind o eventuală lege a răspunderii magistratului, aceasta reprezintă, în opinia şefei DNA, „o încercare de a intimida sistemul judiciar în ansamblu”.

Laura Codruta Kovesi mai spune că: „În acelaşi timp, am observat un atac sistematic din partea mai multor persoane trimise în judecată de DNA, cercetate de DNA, inculpaţi din dosarele noastre sau persoane care susţin aceste persoane şi care, în mod sistematic, au atacat instituţia, au atacat procurorii de caz, au atacat sistemul judiciar în ansamblu. Deci, asistăm la un asalt asupra justitiei care are drept scop destabilizarea, decredibilizarea, intimidarea sau hărţuirea magistraţilor.”

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax