Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a avizat timbrul de mediu. Noua formulă de calcul pentru taxa auto. Vezi pentru ce tip de autovehicule plătești mai puțin

Publicat

Guvernul a avizat marţi, prin ordonanță de urgență, timbrul de mediu, o măsură care, odată aplicată, aduce ca principale schimbări ieftinirea semnificativă la înregistrarea mașinilor vechi, dar și o ușoară scumpire a înmatriculării de mașini noi.

Timbrul de mediu vine cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Potrivit ultimelor declarații ale premierului Ponta, pentru prima dată se vor acorda prime de stat persoanelor care înmatriculează mașini electrice sau total nepoluante.

Ordonanța de urgență a fost pusă în dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului unde se arată și noua formulă de calcul pentru timbrul de mediu:

suma de plată = [(A x B x(100 – C)]/100, unde: 

A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate în Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1; 
C = cota de reducere a timbrului prevăzută în coloana nr. 2 din Anexa nr. 2.

 

 

 

 

Pentru autovehiculele de tip M1 (cu maximum 8 locuri) cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula:

Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100, unde:

C = cota de reducere a timbrului prevăzută în coloana nr. 2 din Anexa nr. 2;
D = cilindreea – capacitatea cilindrică;
E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din Anexa nr. 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Transporturilor vor elabora normele metodologice privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Citește și declarațiile ministrului Rovana Plumb.

Consultați în atașament ordonanța de urgență pusă în dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului: Ordonanta-timbru-mediu.

Citește și Calculatorul timbrului de mediu pentru 2014, publicat pe site-ul ANAF. Vezi cât te costă taxa auto

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Timbrul de mediu va fi perceput din 15 martie. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind noua taxă a fost publicată în Monitorul Oficial | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax