Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul înființează un consiliu interinstituțional privind combaterea concurenței neloiale. Atribuții și componență

Publicat

palatul victoria guvern Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, organizarea și funcționarea Consiliului interinstituțional în domeniul combaterii concurenței neloiale, un organism care va asigura coerenţa politicilor publice în domeniu. Acesta va fi constituit din reprezentanți ai Finanțelor, Consiliului Concurenţei, Consiliului Național al Audiovizualului, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci şi Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Acesta va fi un organism consultativ, nepermanent și fără personalitate juridică și are drept scop definirea și implementarea politicilor publice în domeniul combaterii concurenței neloiale.

Consiliul interinstituțional va asigura coerența fundamentării și implementării politicilor publice din domeniile specifice de activitate cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale. Totodată, va asigura comunicarea interinstituțională în aceste domenii, precum și armonizarea punctelor de vedere ale instituțiilor cu atribuții în domeniu la nivel național.

Consiliul va supune dezbaterii rezultatele evaluării cadrului legal specific fiecărei autorități cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale și, după caz, va face propuneri pentru îmbunătățire, în concordanță cu reglementările Uniunii Europene și practicii în domeniu.

O altă atribuție vizează elaborarea raportului anual privind implementarea legislației cu impact relevant în menținerea unei piețe concurențiale loiale pentru anul precedent, care va fi înaintat Guvernului prin grija Ministerului Finanțelor Publice până la data de 30 iunie a anului următor.

Activitatea Consiliului se va desfășura în ședințe semestriale, pe baza unui program tematic anual sau ori de câte ori este necesar.

Din Consiliul vor face parte câte doi reprezentanți ai:

– Ministerului Finanțelor Publice, organ de specialitate al administrației publice centrale care asigură protecția comercianților împotriva publicității înșelătoare și publicității comparative;

– Consiliului Concurenței, autoritate administrativă autonomă în domeniul concurenței care asigură protecția întreprinderilor împotriva practicilor de concurență neloială;

– Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), autoritate publică autonomă care asigură protejarea intereselor colective ale publicului în domeniul serviciilor media audiovizuale;

– Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), organ de specialitate al administrației publice centrale cu atribuții în domeniul protejării intereselor economice ale consumatorilor, care asigură protecția consumatorilor împotriva practicilor comerciale incorecte;

– Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), autoritate unică pe teritoriul României în asigurarea protecției proprietății industriale;

– Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), autoritate unică de regementare, evidență prin registre naționale, supraveghere, autorizare, arbitraj și constatare tehnico-științifică care îndeplinește atribuții în domeniul drepturilor de autor și al drepturilor conexe.

Președinte al Consiliului interinstituțional va fi unul dintre reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, numit prin ordin al ministrului respectiv, iar secretariatul și suportul logistic necesar sunt asigurate de Consiliul Concurenței.

La lucrările Consiliului interinstituțional pot participa, în calitate de invitați, fără a avea drept de vot, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și profesionale cu rol de autoreglementare în domeniu, care ar putea contribui la soluționarea unor probleme aflate pe ordinea de zi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax