Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul vrea modificarea condiţiilor de promovare şi încadrare în funcţii a poliţiştilor. Proiect legislativ, la Camera Deputaților

Publicat

politisti IPJ Alba

politisti ordine publica rurala alba2 Guvernul propune modificarea condițiilor de promovare și de încadrare în funcții a polițiștilor. Inițiativa de schimbare a regulilor de angajare și promovare a ofițerilor și agenților de poliție a fost adoptată de Senat și se află acum în dezbatere la Camera Deputaților.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, Executivul arată că Statutul polițistului prevede, până acum, ca deciziile privind cariera polițiștilor să fie aprobate prin ordin al ministrului de interne, ori Curtea Constituțională a stabilit că orice condiții referitoare la polițiști, care sunt funcționari publici cu statut special, trebuie să se încadreze într-o lege organică.

Proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.21/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului prevede ca agenții de poliție și subofițerii care și-au finalizat între timp studiile universitare, să fie încadrați ca ofițeri, iar în primul an de carieră, să facă un curs de pregătire profesională, dacă au fost transferați sau angajați din afara sistemului.

Potrivit documentului, ofițerii de poliție pot proveni și din rândul agenților de poliție absolvenți cu diploma de licență sau echivalentă, ai instituțiilor de învățământ superior cu profil corespunzător specialităților necesare poliției.

În primul an de activitate, polițistul încadrat direct sau transferat trebuie să urmeze un curs pentru inițierea în carieră în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul legislativ schimbă cele două Secțiuni privind modificarea și suspendarea raporturilor de serviciu precum și pentru ocuparea posturilor vacante. Astfel, pentru acestea din urmă, sunt reglementate noile condiții referitoare la condițiile de concurs, tipurile de probe, modalitățile de declarare a candidaților admiși, dar și cele privind modalitățile de departajare și posibilitățile de contestare. De asemena, pentru gradele superioare, se instituie obligativitatea obținerii acestora prin absolvirea unui curs sau printr-un examen, nu doar la termen, ca până acum.

Gradul profesional de comisar-șef de poliție, subcomisar de poliție sau agent-șef de poliție poate fi obținut în urma absolvirii unui curs de capacitate profesională, organizat pentru respectivul grad profesional. Aceleași reguli sunt valabile și pentru obținerea gradului de chestor, dar vor face excepție cei care au cursuri postuniversitare sau diplome de doctorat.

Dacă va fi adoptat și în Camera Deputațior, noul Statut al polițiștilor va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

sursa: legestart.ro, cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Flg

    joi, 03.11.2016 at 07:42

    Ce nedrept suna pentru cei care si-au zdrobit creierul sa ajunga la academia de politie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax