|

Guvernul vrea să transfere acțiuni ale „Cupru Min” Abrud către Consiliul Județean Alba. Decizia se ia până la sfârșitul anului

Guvernul analizează posibilitatea de a transfera acţiuni ale „Cupru Min” Abrud către Consiliul Judeţean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investiţiilor de mediu în cadrul companiei, a anunţat premierul Victor Ponta, la emisiunea „După 20 ani” de la PRO TV.

„Există două variante: ori există capacitatea Guvernului de a face anumite investiţii de mediu şi a avea un parteneriat cu o firmă privată, dar în condiţii avantajoase şi pentru noi sau, a doua variantă pe care trebuie să o studiem este de a transfera acţiuni la Cupru Min către o autoritate locală, în cazul de faţă Consiliul Judeţean Alba, eligibilă pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judeţean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeană în jur de 100 milioane euro care trebuie investite în protecţia mediului”, a spus Ponta. Premierul a mai spus că decizia va fi luată în acest an.

Potrivit ziarului Gândul, Ponta a declarat anterior că  Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că nu va vinde „Cupru Min” pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.

Compania „Roman Copper”, câștigătoarea licitației, a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie că „a încetat unilateral discuţiile” cu firma canadiană pentru „Cupru Min” Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

„Cupru Min” Abrud deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. Compania a raportat în prima jumătate a anului 2011 un câştig brut de 26 mil. lei (6,1 mil. euro), după ce vânzările au urcat la 75 mil. lei (17,6 mil. euro), potrivit reprezentanţilor „Cupru Min”.

În 2010, firma a încheiat cu un câştig brut de 36 mil. lei (8,5 mil. euro) şi o cifră de afaceri de 130 mil. lei (30,6 mil. euro).

URL scurt: http://alba24.ro/?p=91263avatar Publicat de pe 14 mai 2012 şi actualizat pe 14 mai 2012.
Publicat în Business news, ECONOMIE, EVENIMENT.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Rika Fara Frika de Lege si Politica: pai ori cum peste o suta cincizeci de miloane ia directorul si sub el e nevasta...
  • Raul: Administratia sitului Natura 2000 ar trebui sa le interzica si porcilor mistreti sa mai scurme prin pamant si...
  • ioan: Domnilor cu aceasta idee extraordinară nu ajuta pietonii, nu esti in siguranta pe aceste treceri de pietoni!!!...
  • A.D.: Mi se pare incredibil ce se intampla. Bataie de joc. Oricum bulevardele se blocheaza total la orele de varf....
  • Ana: Este singura companie care nu a investit nimic in tehnologie. Normal, tehnologia costa. Ca in epoca de piatra...

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI