|

Guvernul vrea să transfere acțiuni ale „Cupru Min” Abrud către Consiliul Județean Alba. Decizia se ia până la sfârșitul anului

Guvernul analizează posibilitatea de a transfera acţiuni ale „Cupru Min” Abrud către Consiliul Judeţean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investiţiilor de mediu în cadrul companiei, a anunţat premierul Victor Ponta, la emisiunea „După 20 ani” de la PRO TV.

„Există două variante: ori există capacitatea Guvernului de a face anumite investiţii de mediu şi a avea un parteneriat cu o firmă privată, dar în condiţii avantajoase şi pentru noi sau, a doua variantă pe care trebuie să o studiem este de a transfera acţiuni la Cupru Min către o autoritate locală, în cazul de faţă Consiliul Judeţean Alba, eligibilă pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judeţean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeană în jur de 100 milioane euro care trebuie investite în protecţia mediului”, a spus Ponta. Premierul a mai spus că decizia va fi luată în acest an.

Potrivit ziarului Gândul, Ponta a declarat anterior că  Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că nu va vinde „Cupru Min” pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.

Compania „Roman Copper”, câștigătoarea licitației, a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie că „a încetat unilateral discuţiile” cu firma canadiană pentru „Cupru Min” Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

„Cupru Min” Abrud deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. Compania a raportat în prima jumătate a anului 2011 un câştig brut de 26 mil. lei (6,1 mil. euro), după ce vânzările au urcat la 75 mil. lei (17,6 mil. euro), potrivit reprezentanţilor „Cupru Min”.

În 2010, firma a încheiat cu un câştig brut de 36 mil. lei (8,5 mil. euro) şi o cifră de afaceri de 130 mil. lei (30,6 mil. euro).

URL scurt: http://alba24.ro/?p=91263avatar Publicat de pe 14 mai 2012 şi actualizat pe 14 mai 2012.
Publicat în Business news, ECONOMIE, EVENIMENT.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • !?: Cum sa avem pretentii de mai multi turisti cand in zilele de 14 si 15, cand cetatea era plina ochi de turisti,...
  • Elsa: Hopa ! Ce sa vezi statul nu respecta legea ! Repede ITM-ul sa vada daca sint pontati corect, daca se...
  • Delia: Incercuit G2-ul si dat cu bomba. Votantii astia au impinzit orasul. In cativa ani voi fi mai multi tigani...
  • Criss: Asa este. Ei nu sunt capabili niciodata pt. nimica. Numa sa intinda mana, sa nu te lase- n pace la terasa daca...
  • Cristi: La societatile private cursurile se tin doua zile in extrasezon si nu in statiuni balneare, montane, termale...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI