Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

HAITE de LUPI au ucis peste 100 de oi, la Meteş şi Săsciori. Prefectul de Alba: În perioada imediat următoare se vor efectua vânători organizate

Publicat

oi Haite de lupi au ucis peste 100 de oi în zonele Meteş şi Săsciori. Primarii şi cetăţenii acestora localităţi au sesizat prefectul de Alba şi au cerut sprijin. Gheorghe Feneşer  a precizat că se vor efectua vânători organizate în aceste zone, pentru combaterea prădătorilor, iar păgubiţii pot urma procedura pentru constatarea daunelor. Alte sesizări privind distrugeri ale terenurilor au fost reclamate şi după ce mistreţi au intrat pe proprietăţile localnicilor.

Un număr mare de cetăţeni, cât şi o parte dintre primarii din judeţul Alba l-au sesizat recent pe prefectul Gheorghe Feneşer, cu privire la pagubele pe care le provoacă animalele sălbatice, în special porcii mistreţi. Aceştia distrug culturi întregi de porumb, proprietarii văzându-se văduviţi de roadele muncii lor, după un an întreg, transmit reprezentanţii Prefecturii Alba.

De asemenea, haite de lupi au omorât peste 100 de oi, pe raza comunelor Meteș și Săsciori.

Ca urmare, prefectul Gheorghe Feneșer a precizat că în perioada imediat următoare se vor efectua vânători organizate și a informat care este procedura de urmat în asemenea situații.

Până în prezent au fost şi două sesizări de la primarii localităţilor Meteş şi Săsciori referitoare la haite de lupi care au omorât peste 100 de oi, ciobanii fiind în imposibilitatea de a-şi apăra animalele.

Ca urmare a sesizărilor edililor locali şi ai cetăţenilor revoltaţi, prefectul Gheorghe Feneşer i-a informat care este procedura de urmat în asemenea situaţii. Astfel, se constituie o comisie, formată din reprezentanţi ai aparatului de specialitate al primarului localităţii pe raza căreia s-a sesizat paguba, ai structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care să constate pagubele, să le evalueze şi să stabilească răspunderea civilă.

La constatarea pagubelor pot participa reprezentanţi ai gestionarului faunei de interes cinegetic din cuprinsul fondului cinegetic şi ai structurii de administrare a ariei protejate neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă, după cum paguba a fost produsă în fondul cinegetic sau în aria protejată.

Cu privire la pagubele produse turmelor de oi, prefectul Gheorghe Feneşer a luat legătura cu gestionarii fondurilor de vânătoare.

„ În perioada imediat următoare se vor efectua vânători organizate în zonele în care au fost semnalate probleme, în vederea combaterii şi alungării prădătorilor. La nivelul judeţului nostru, datorită creşterii alarmante a numărului de lupi, pentru anul 2014 a fost aprobată de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice recoltarea prin vânătoare a unui număr de 32 lupi. Adresez cetăţenilor interesaţi un apel, de a semnala de îndată orice eveniment de acest gen, pentru a putea fi întreprinse măsurile de rigoare” a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax