Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Haos şi proteste la Baia de Arieş şi Zlatna. Pacienţii şi cadrele medicale se opun transferurilor la alte spitale

Publicat

Decizia statului de a închide spitale fără să vină cu soluţii concrete pentru pacienţii internaţi în aceste instituţii medicale şi fără a ţine seama de propunerile venite din partea autorităţilor locale creează haos în teritoriu.

La Centrul de Sănătate Baia de Arieş, bolnavii internaţi la Secţia de Boli Psihice riscau să fie lăsaţi liberi pe drumuri, vineri dimineaţă, în condiţiile aplicării deciziei Ministerului Sănătăţii de a închide spitalul. Potrivit primarului Gheorghe Bora, la ora 10.30, şeful Direcţiei de Sănătate publică Alba, Horea Timiş, se afla la Baia de Arieş pentru discuţii şi pentru a căuta soluţii pentru pacienţi. Edilul a spus că bolnavii psihic urmau să fie transferaţi cel mai probabil la alte spitale, însă nu ştia unde.

La faţa locului s-a aflat şi liderul „Sanitas” Alba, Marius Sepi. Acesta a relatat că este scandal la Centrul de Sănătate din localitate, au venit mai multe ambulanţe să preia bolnavii psihic (în jur de 40), cu un ordin al ministrului Sănătăţii, pentru a-i transporta, probabil, la Hunedoara. Sepi a precizat că preluarea pacientilor se face ilegal, fără un act medical legal de transfer ori acordul familiilor. Autorităţile locale şi angajaţii spitalului se opun transferului abuziv. De menţionat este faptul că bolnavii cu boli cronice fizice au fost, până vineri, externaţi. La Centrul de Sănătate din Baia de Arieş lucrează aproximativ 80 de persoane, care ar urma să rămână fără loc de muncă.

Situaţii similare sunt la spitalele din Zlatna şi Ocna Mureş, în cadrul cărora, împreună cu unitatea din Baia de Arieş, vizează desfiinţarea paturilor şi transferarea pacienţilor la alte unităţi medicale. Primarii din localităţile Zlatna, Ocna Mureş şi Baia de Arieş nu sunt de acord cu transformarea spitalelor în aziluri de bătrâni, iar autorităţile judeţene din Alba au transmis deja o solicitare către Ministerul Sănătăţii, de înlocuire a lor cu secţii externe ale Spitalului Judeţean. Soluţia a fost prezentată premierului şi ministrului Cseke Attilla, care urmau să analizeze propunerea, însă se pare că ordinul MS, valabil pentru mai multe unităţi din ţară, de a sista finanţarea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, începând cu 1 aprilie, a dat peste cap situaţia din teritoriu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba a răspuns, vineri, întrebărilor reprezentanţilor presei referitor la situaţia spitalelor din Baia de Arieş, Zlatna şi Ocna Mureş. Ion Dumitrel a subliniat faptul că nu se renunţă la ideea de a înfiinţa secţii externe în cele trei oraşe şi că vineri, la ora 15.00, va avea loc o întâlnire cu directorii unităţilor spitaliceşti afectate, primarii şi liderii de sindicat, la sediul Spitalului Judeţean Alba:

„Astăzi (n.r. – vineri) am solicitat colegilor de la Resurse Umane să ia legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Spitalul Judeţean, pentru a vedea dacă este posibil ca aceia care sunt disponibilizaţi de la cele trei spitale să fie transferaţi la Spitalul Judeţean Alba, într-un număr necesar pentru a înfiinţa la momentul potrivit acele secţii externe. Ni s-a spus că se poate, aşa că am discutat cu primarii să îmi recomande medicii, asistentele, îngriitoarele şi infirmierii care să fie transferaţi la Alba, astfel încât să putem să avem persoanele de specialitate cele mai pregătite”, a explicat Ion Dumitrel.

Acesta a precizat că aproximativ 100 de persoane din personalul medical disponibilizat de la cele trei spitale vor fi transferate la Alba Iulia şi încadrate în organigrama Spitalului Judeţean Alba. În ceea ce priveşte finanţarea secţiilor externe, Ion Dumitrel a precizat că se vor cere bani de la Minister exclusiv pentru cele 1.915 paturi şi nici un leu în plus.

De vineri, spitalele din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna nu mai primesc finanţare de la Casa Naţională de Asigurări, iar pacienţii sunt transferaţi, prin ordin al Ministrului Sănătăţii, la alte unităţi medicale, fără acordul autorităţilor locale sau al familiilor celor în cauză. „Am vorbit şi cu Marius Sepi şi au înţeles toţi că există soluţii. Aproximativ 100 de persoane vor fi introduse în organigrama Spitalului Judeţean Alba. Pasul următor va fi reînfiinţarea acestor secţii. Legislaţia ne permite acest lucru, ne vom încadra în numărul de paturi de la nivel judeţean, respectiv 1.915 paturi în spitalele din judeţul Alba”, a explicat Ion Dumitrel.

UPDATE: Ora 15.30 La Zlatna şi la Baia de Arieş, pacienţii şi familiile lor, dar şi personalul din spitale protestau împotriva deciziei ministerului. Bolnavii psihici nu au fost transferaţi, pentru că nu li s-a dat voie. A fost mobilizată şi jandarmeria.

Reprezentanţii administraţiei locale Zlatna au spus că nu vor închide spitalul prin decizie locală, iar, dacă ministerul vrea să îl desfiinţeze, va putea doar dacă va trece cu buldozerul peste clădire. Directorul spitalului din Zlatna şi-a dat demisia, astăzi, devenind interimar.

UPDATE: Ora 15.50 La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba s-a desfăşurat şedinţă cu uşile închise. La poarta spitalului au venit în jur de zece angajaţi de la spitalul din Zlatna, să protesteze.


UPDATE: Ora 16.30
Surse medicale susţin că directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş, era încă la Baia de Arieş, pentru că ar fi primit ordin din partea ministrului să nu plece de acolo până când nu vor fi evacuaţi pacienţii de la Boli Psihice. Se pare că „misiunea” directorului DSP nu este una tocmai uşoară, având în vedere tensiunile manifestate de protestatarii din zonă. Acesta ar fi trebuit să participe la şedinţa de la Alba Iulia, unde ar urma să fie identificată o soluţie pentru rezolvarea situaţiei de la spitalele trecute pe lista desfiinţării.

UPDATE: Ora 16.55 Prezent la şedinţa de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, primarul de la Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat că spitalul din localitate va funcţiona, că sunt 28 de oameni internaţi. „Ce să facem cu ei? Nu putem să-i scoatem afară, ca pe nişte lemne”, a precizat Ponoran.


Decizia finală la nivel de judeţ: închiderea spitalelor

UPDATE: Ora 18.30 După trei ore de şedinţă, factorii decizionali s-au pus de acord să respecte decizia ministrului Sănătăţii Cseke Attila, de închidere a spitalelor.

“Unitaţile medicale de la Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna sunt desfiinţate. Printr-o hotărâre de Guvern, de astăzi (n.r. – vineri) nu mai sunt finanţate aceste spitale. Cei 19 pacienţi de la Baia de Arieş care sunt fără discernământ şi fără aparţinător vor fi preluaţi şi duşi într-o unitate spitalicească de profil, care funcţionează şi care le poate asigura tratament, restul pacienţilor se pare că nu sunt cazuri grave, vor fi externaţi după ce se va discuta în prealabil cu aparţinătorii lor. Personalul medical va fi redistribuit la celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ”, a declarat prefectul Ştefan Bardan.

Conform acestuia, personalul medical va fi redistribuit la alte unităţi spitalicesti din judeţ.

Prefectul a transmis populaţiei care a rămas fără spitale că “nu trebuie să fie îngrijoraţi, pentru că în cele trei oraşe se înfiinţează centre de permanenţă, cu medici de familie, asisteţi şi aparatura care se află acolo. Sunt pregătite ambulanţe, câte două pe fiecare schimb, cu medic şi asistent, pentru preluarea cazurilor grave şi transportarea la spitale”.

La Ocna Mureş au fost făcute externările pacienţilor înainte să înceapă şedinţa, unitatea fiind, ulterior, închisă. La Zlatna, în jurul orei 17.00, mai erau încă 28 de pacienţi în spital.

GINA STANCIU

FLAVIA NICOLAE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Nina

    sâmbătă, 02.04.2011 at 12:02

    Io am mai vazut oameni fara discernamint da’ asa ceva…niciodata! Oare ce se ascunde in spatelre acestor abuzuri, acte pline de cruzime? Seamana a exterminare, or vrea cumva guvernantii o rasa pura? Si daca da, cine ar fi model pt. aceasta?

  2. Pingback: Spitalul de Boli Cronice de la Zlatna se redeschide, ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, cu 25 de paturi | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax