Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

„Harta” TRASEIŞTILOR politici din judeţul ALBA. Câţi şi-au schimbat partidul în 45 de zile de „liber” la transfer

Publicat

harta traseisti politici Până miercuri, 15 octombrie, aleşii locali au avut opţiunea să-şi schimbe partidul pe listele căruia au reuşit să câştige funcţii în administraţia publică locală şi judeţeană. În contextul evoluţiei situaţiei politice din ultima perioadă, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014, publicată în Monitorul Oficial din 2 septembrie le-a permis primarilor şi consilierilor locali şi judeţeni să meargă spre “putere” sau “opoziţie”, ca o excepţie de la regulă.

În judeţul Alba, până la termenul din 15 octombrie, au semnat adeziuni la alte partide aproximativ 30 de aleşi locali.

Noua “hartă” politică în administraţia locală cuprinde următoarele decizii ale „traseiştilor” politici.

La Consiliul Judeţean Alba, doi consilieri judeţeni au părăsit PDL pentru a se înscrie la PSD: Cornel Filipescu a părăsit “barca portocalie” pentru a se întoarce la social-democraţi, iar Gabriel Câra a luat aceeaşi decizie. Dintre reprezentanţii PP-DD, unul a ales să meargă „pe mâna” PMP, iar ceilalţi doi s-au declarat independenţi.

Citeşte şi TABLA de ŞAH de la Consiliul Judeţean Alba, după ordonanţa traseiştilor politici. Cum se împart voturile între partide

Citeşte şi Consilierul judeţean PDL din Alba, Cornel Filipescu s-a întors la PSD. Ioan Florea: „Au trecut mai mulţi consilieri locali”

Din ACL Alba, PSD a mai racolat cinci primari şi 20 de consilieri locali.

Au ales să continue de partea „puterii” primarii din Cîmpeni – Călin Andreş (ales pe listele PNL), Arieşeni – Vasile Jurj (PNL), Râmeţ – Vasile Raica (PDL), Ponor – Vasile Stan (PDL), Vinţu de Jos – Gheorghe Vlad (PNL). Majoritatea şi-au motivat deciziile, oficial, prin faptul că urmăresc „bunăstarea comunităţii” pe care o reprezintă.

Citeşte şi Primarul din Vinţu de Jos s-a „refugiat” la PSD „din mai multe aspecte”. „No comment” despre „percheziţiile” din septembrie

Citeşte şi Primarul orașului Cîmpeni, OFICIAL în PSD. „Nu sunt un oportunist și șantajist cum au spus unii despre mine”

Citeşte şi Primarii din Arieşeni şi Râmeţ au semnat adeziunea la PSD. Alţi patru consilieri locali liberali au migrat la partidul lui Ponta

De la Consiliul Local Alba Iulia, Daniel Zdrânc (PNL) a părăsit partidul liberalilor pentru PSD.

Citeşte şi „Vânător de funcţii” la PNL, „aghiotantul” lui Potor la PSD. Partidul lui Dîrzu a mai câştigat un loc în Consiliul Local Alba Iulia

Alţi consilieri locali care au ales să treacă la PSD sunt din Cîmpeni (Dragomir Morcan – independent, Constantin Bar – PRM), Albac (Ioan Horea Pleşa – PNL), Noşlac (Emil Crişan, Pamfil Vaidasigan, Valer Haţegan – de la PPDD), Arieşeni (Carmen Daviv – UER), Cut (Ioan Dinea – PNŢCD), Ohaba (Ioan Mureşan – PDL), Ponor (Ioan Becea, Constantin Luca, Adrian Ciorbea, de la PDL).

Ideea oficială cu care Guvernul a iniţiat această ordonanţă a fost “armonizarea legislaţiei specifice administraţiei publice locale în vederea eficientizării actului administrativ la nivelul cel mai apropiat de cetăţean, având în vedere disfuncţionalităţile generate de legislaţia în vigoare”, care “nu oferă soluţii legale pentru <rupturile politice> apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale şi pentru remedierea efectelor negative ale acestora”.

Cu alte cuvinte, dacă alesul local şi-a schimbat între timp preferinţele politice, luând în considerare “modificările produse la nivelul majorităţii politice care a rezultat ca urmare a alegerilor locale din anul 2012” şi pentru a evita “blocaje privind îndeplinirea condiţiilor legale necesare validării deciziilor”, acesta a putut şi “oficia” această preferinţă.

În textul OUG se precizează că “prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, primarii şi presedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură data opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devina independenţti, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”.

Optiunea prevazuta la alin. (1) se depune de catre primari, respectiv de catre presedintii consiliilor judetene la autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Optiunea cu privire la partidul politic sau organizatia minoritatii nationale va fi insotita de acceptarea acestuia de catre partidul politic sau organizatia minoritatii nationale pentru care a optat.

Optiunea prevazuta la alin. (1) se depune de catre consilierii locali, consilierii judeteni si de candidatii care au fost inscrisi pe liste si care au fost declarati supleanti la autoritatea deliberativa pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Optiunea cu privire la partidul politic sau organizatia minoritatii nationale va fi insotita de acceptarea acestuia de catre partidul politic sau organizatia minoritatii nationale pentru care a optat.

Secretarii unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), au obligaţia comunicării situaţiei centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.

În termenul prevazut la alin. (1) candidatii inscrisi in liste si care nu au fost alesi sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri locali/judeteni alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, cu conditia confirmarii in forma scrisa emise de catre conducerea judeteana a partidului căruia îi apartine.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax