Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

HAVALAND la Alba Iulia: Sute de mii de euro plătiți pe ȘTRANDURI FANTOMĂ. Proiecte mutate după „poftele” primarului

avatar

Publicat

bazine exterioare baza agrement alba iuliaVine din nou vara și albaiulienii vor avea aceeași întrebare, ca în ultimii 5 ani. Unde e ștrandul mult promis? Ei, uite că nu e! Și nu e, pe bani mulți. Chinurile facerii unui ștrand la Alba Iulia a costat până acum administraţia locală, bineînțeles din taxele și impozitele trase de la populație, peste 270.000 de euro și probabil va mai costa, pentru că în fiecare an primarului îi vine câte o idee nouă care-l face să se răzgândească în privința locației. De la Schit, la Bazinul Olimpic și apoi în vârful dealului Mamut, locul în care albaiulienii ar trebui să se scalde a fost mutat în funcție de „poftele” primarului sau interesele acoliților acestuia. Ultima mișcare ce urma să fie făcută în zona Parcului Dendrologic,  acolo unde a  fost concesionat Complexul Pavilion de o firmă la care a fost asociat un apropiat al primarului, a fost „pusă în pauză” de lipsa unui aviz de la Romsilva.

Să începem cu începutul. Era prin 2014, când Primăria Alba Iulia a decis că ar fi prea multă bătaie de cap să renoveze un ștrand existent, așa cum intenționa de ani buni, pe un teren care le aparținea, și că mai bine fac unul nou. Un ștrand „ca la carte”, pentru care trebuie să cumpere teren, să facă proiect, să dea bani grei, dar care, vorba aia, la final aduce voturi mai ceva ca o mașină de ștampilat. Așa au început promisiunile realizării unei „oaze” în „natura” din mijlocul orașului.

exemplu2_strandIdeea de a renova ștrandul de la Schit a murit repede, chiar dacă din 2011 era aprobată faza DALI și în 2014 a fost inclusă suma de 2.800.000 lei, ce reprezintă aproximativ 20% din totalul investiţiei pentru modernizarea acestui obiectiv.

Toate erau deja puse pe hârtie. S-a creat și s-a aruncat în presă chiar și un album de idei mai mult decât inspirate din alte zone de agrement din Europa. Planul Urbanistic de Detaliu și a documentației de avizare a lucrărilor de investiții a costat 80.183,97 de lei, mai bine de 17.000 de euro aruncați pe ceva ce nu se va mai face.

În timp ce tot albaiulianul se visa alunecând pe tobogane sau înotând în piscinele cu valuri artificiale, brusc, s-a renunţat la proiect, pe motiv că nu este spațiu suficient, că investiția ar fi prea mare, că vecini din zonă (nr. doamnele directoare din cadrul Primăriei Alba Iulia) sunt deranjați de gălăgie etc.

UPDATE: Unul dintre directorii de la Primăria Alba Iulia dezminte informațiile și susține că nu acesta este motivul pentru care s-a renunțat la proiectul construcției de la schit ci cu totul altul. Existența bisercii din zonă ar fi fost adevărata problemă întrucât în zilele de slujbă se crea un real disconfort atât în rândul celor care participau la rugăciune cât și a celor care erau la ștrand.

Directorul spune că motivul pentru care și-a construit o casă în zona rezidențială de la Schit a fost existența acelui ștrand și că nu s-a opus niciodată acelui proiect ba chiar l-a susținut. 

Tot în zonă s-a mutat în urmă cu aproximativ de doi ani și ÎPS Irineu.

Pentru a nu panica populația care urma să nu mai aibă ștrand, în 2014, s-au pus bazele unui nou proiect, cu trei bazine, cu bar, cu de toate. S-a făcut proiectul, PUD – 58.000 de lei cu SC Transilvania Construct SA Alba Iulia și imediat s-a cumpărat un teren de la un localnic. Mihai Breaz, norocosul proprietar al terenului achiziționat de Primărie a luat 200.000 de euro pe un teren pe care atunci poate nici nu se gândea că îl va vinde prea curând.

 

646x404În același timp, pentru liniștea „vecinelor” de la Schit, s-a decis ca acolo să se facă o „regenerare” a spațiului, un parc în care bunicile să-și plimbe nepoții. Tot, în liniște, pentru PUD „Zona de Agrement Schit” s-au cheltuit 80.138,97 de lei, iar, pentru elaborarea documentației tehnico-economice, încă 110.137,19 lei, ambele realizate de arhitectul Străjan.

Vezi și Modernizarea zonei de agrement de la Schit din Alba Iulia, cu 1,7 milioane euro. Iaz ornamental în locul bazinului de înot şi alte amenajări

Până aici, totul ok, dar dacă ne uităm în spate, au trecut deja 3 ani de când s-au aprobat și plătit acele proiecte și nu s-a întâmplat nimic. În anul 2015, chiar în ședința în care se aproba studiul de fezabilitate pentru „Baza sportivă și de Agrement în zona Bazin Olimpic”, primarul Mircea Hava s-a gândit că ar fi o idee bună să mute ștrandul în zona Parcului Dendrologic, acolo unde Primăria a construit din bani publici un complex sofisticat dotat cu restaurant și locuri de grătar care a fost concesionat de către firma Sercar Power SRL, o societate comercială care l-a avut la un moment dat ca acționar pe Dorin Nistor, actual primar al municipiul Sebeș, prieten al primarului Hava, fost director AIDA TL și fost șef al Gărzii Financiare Alba.

restaurant picnic mamut pista de bicicleteȘERCARia din spatele concesionării Complexului Pavilion făcut din banii primăriei

Concesionarea Complexului ”Pavilion” de pe Mamut coincide cu perioada în care Mircea Hava declara că vrea să mute proiectul ștrandului de la Bazinul Olimpic, lângă Pavilion, în zona Parcului Dendrologic.

Licitațiile pentru concesionarea Pavilionului – care face parte dintr-un proiect mai amplu, pista de biciclete, pentru care s-a plătit 11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene, iar restul din suma totală a fost asigurată din bugetul administraţiei locale – s-au anulat în repetate rânduri, din cauza lipsei investitorilor. Potrivit unor persoane care și-ar fi dorit să participe la licitație, în momentul în care se prezentau să ceară informații despre licitație, erau descurajați pe motiv că în zonă nu este apă și nu vor putea obține niciodată avizele necesare pentru funcționare.

dorin nistor si mircea havaAșa s-a ajuns ca, după repetate încercări și renunțări, să se negocieze direct cu firma Sercar Power, singura care rămânea interesată și în astfel de condiții.

Vezi și Baza de agrement proiectată lângă Bazinul Olimpic din Alba Iulia ar putea fi MUTATĂ pe dealul Mamut. Ce spune primarul Mircea Hava

Iată câteva date despre personajele care au trecut prin acționariatul firmei Sercar Power : Societatea s-a înființat în 2002 și avea ca obiect principal de activitate comerț cu piese și accesorii pentru autovehicule. Atunci, Dorin Nistor era asociat unic în timp ce Cosmin Hațegan (finul lui Dorin Nistor și omul de bază din campania electorală de la locale) era administrator.

În 2006, este primită în societate Ana Nistor (mama lui Dorin Nistor) – 50% și i se retrage calitatea de administrator lui Cosmin Hațegan, aceasta fiind preluată de tatăl lui Nistor .

Tot atunci este schimbat sediul social la Vințu de Jos, str. Nicolae Iorga nr. 24, locuința părinților lui Dorin Nistor, acționari fiind Dorin și Ana Nistor.
Se deschide un punct de lucru în Alba Iulia, pe str Eroilor ne 11, spațiul închiriat de la firma Amissa SRL controlată de familia Ciucă (Tiporex).

În 2007, luna mai, se deschide un alt punct de lucru în Alba Mall și în 2008, luna iulie, intră în firmă Valerica Dragomir și din nou finul Cosmin Hațegan, în timp ce ies din firmă părinții lui Nistor. Atunci se retrage și Dorin Nistor din calitatea de administrator și o pune în loc pe Valerica Dragomir.

În septembrie 2008, este închis punctul de lucru din Alba Mall, dar se deschid două sedii noi – unul pe strada Arnsberg, bl. 38, apartament 23 şi unul pe Calea Moților 114 b, spațiul nr.21. Cosmin Hațegan cesionează părțile sociale către Valerica Dragomir, în martie 2014 și închide punctul de lucru de pe strada Arnsberg. În 2015, luna iulie, se adaugă la ORC în statut cod CAEN ”restaurante”. Și tot atunci firma devine interesată de Complexul de pe Mamut făcut din bani publici..

Anul trecut, în februarie, se mută sediul social al firmei de la casa părinților lui Nistor (Vințu de Jos, str. N. Iorga nr. 24) la cel de domiciliu al administratorului Valerica Dragomir.

Legătura cu Cosmin Hațegan se mai poate găsi și în firma Areside Solution SRL din Oradea, preluată în 2013 (aprilie), de la Remus și Eleonora Roșca.
Dorin Nistor și Cosmin Hațegan devin asociați în 18.04.2013, iar Cosmin Hațegan este desemnat administrator.

Deși nu mai apare ca asociat în firma care a concesionat prin negociere directă Complexul de pe Mamut, primarul Sebeșului Dorin Nistor și-a sărbătorit în iunie succesul în alegeri și ziua de naștere chiar în locația respectivă, împreună cu Mircea Hava, prietenii și colegii din partid.

Vezi și Pavilionul din zona Mamut a fost concesionat pe 5 ani. O singură firmă, la negocierea directă cu Primăria Alba Iulia

Planurile lui Hava pentru „Aqualandul de pe Mamut” s-au blocat  după ce nu s-a putut obține un aviz pentru defrișările ce urmau să fie făcute în zonă

Acum a fost reînviat proiectul de la Bazinul Olimpic. Viceprimarul Gabriel Pleșa spune că s-a renunțat la ideea ștrandului de pe Mamut pentru că, pe lângă problemele privind avizul de la Romsilva, în zonă nu există apă, iar accesul este mai greoi decât în zona bazinului olimpic.

Astfel proiectul pentru care s-a plătit 200.000 euro pentru teren și a fost aprobat studiul de fezabilitate este reluat în „schița” de buget pe anul 2017. Potrivit directorului de investiții, Silvia Moldovan, lucrurile nu sunt „bătute în cuie” și propunerea poate să rămână în bugetul pentru anul acesta sau poate să fie scoasă. Aceasta a precizat să există nemulțumiți în Primăria Alba Iulia, printre care și primarul, care și-ar dori un spațiu mai mare pentru acest obiectiv.

În cazul în care proiectul va rămâne în forma actuală, suma propusă spre alocare în 2017 este mai mult una de ”consolare”. Ar urma să fie alocați 335.000 de lei, din totalul de peste 24 de miliarde lei la care au fost estimate lucrările, bani care ar fi suficienți doar pentru elaborarea unei alte documentații sau poate pentru pornirea unei licitații. Așadar nici în acest an, și probabil nici anul viitor, albaiulienii nu vor avea un ștrand municipal și vor merge în continuare la piscinele private sau la ștrandurile din alte județe.

Până acum, s-au plătit pentru nimic 272.272 de euro . 200.000 de euro pe terenul din spatele bazinului olimpic, plus 13.000 de euro proiectul, la care se mai adaugă studiile făcute (17.000 euro + 17.800 euro + 24.472 euro) de Biroul de Proiectare Străjan pentru zona de la Schit, bani care au lăsat în urmă doar niște ștranduri și parcuri „fantomă”.

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
4 Comentarii

4 Comments

 1. avatar

  KIK

  miercuri, 15.03.2017 la 10:32

  Hai sa fim serioși si mai terminați cu articole de genul asta.
  Noi avem nevoie de spital in primul rand nu de ștrand.
  Avem nevoie de multe altele înainte de ștrand asa ca dacă tot vreți sa il atacați pe Hava măcar veniți cu ceva ce are importanta.
  NU SUNT FAN HAVA asta sa fie clar.
  Eu zic sa ne uitam în jurul nostru ce sa făcut în acest oraș și ce mai trebuie făcut si CINE a făcut si cine are puterea necesara sa facă in continuare.

  Si lui Nistor sa ii fie rușine ca își serbează ziua de naștere si dacă mai face asa ceva pe viitor sa facă bine sa se distreze singur închis în beci .

  Ps. Nu mai suntem nici noi atât de prosti încât sa punem botul la toate prostiile

  • avatar

   moderatorul de serviciu

   miercuri, 15.03.2017 la 13:54

   @KIK, nu ai inteles nimic sau vrei sa bagatelizezi subiectul. Aici este vorba de bani publici cheltuiti aiurea si de niste informatii care arata ca in spatele unor decizii ciudate pot sta niste interese dubioase. Si nistor sa isi serbeze victoria in alegeri pe banii lui nu pe ai fraierilor de albaiulieni

  • avatar

   Vig

   joi, 16.03.2017 la 12:06

   Buna interventia ta! hai tu cu idei despre spitale! Altii au venit cu idei pentru stranduri si cum s-au cheltuit banii tai si ai mei si ai altora. Nu ai citit nimic din articol! Commenturile tale sunt pe langa subiect. A facut Hava ceva pe banii lui in orasul asta? Si da, hai spune tu ce a facut incat sa merite laudat. Poate ai argumente ca altii nu prea au. Si inca ceva, daca a facut a facut pe bani publici nu pe banii lui, ba dimpotriva, a tras la oala lui cat a putut de mult. Vezi cate si mai ales ce fel de documente au semnatura lui Hava. cele mai multe sunt semnate de altii cu „pentru”. mai verifica, kik si apoi ai liber la commenturi.

 2. avatar

  ovidiu

  duminică, 19.03.2017 la 20:33

  cred ca ar trebui sa ne paraseasca Hava 1 este limitat si a furat destul ! avem nevoie de un om curat , tanar si cu viziune asupra viitorului acestui oras si a celor care locuiesc in el ! Florin Roman va fi noul primar al orasului ! Hava o sa intre la mititica .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Au pus în pericol siguranţa circulaţiei. Bărbaţi cercetaţi penal în Alba pentru infracţiuni rutiere

avatar

Publicat

politia rutiera

Poliţiştii din Alba monitorizează în continuare traficul rutier pentru prevenirea accidentelor. Joi, patru bărbaţi s-au ales cu dosare penale după ce au condus autovehicule fără permis sau sub influenţa alcoolului. La Alba Iulia, un bărbat avea 0,81 alcoolemie, la volan.

Potrivit IPJ Alba, în 24 mai, noaptea, în jurul orei 1.30, poliţiştii Serviciului Rutier Alba l-au depistat pe un bărbat de 47 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand din Alba Iulia, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge,în vederea stabilirii alcoolemiei. Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

Tot joi, în jurul orei 14.00, poliţiştii Postului de Poliție Șibot l-au depistat pe un tânăr de 19 ani, din Geoagiu, judeţul Hunedoara, în timp ce circula cu un moped, pe DN 7 , pe raza localității Șibot, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Faţă de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

În jurul orei 13.00, poliţiştii de ordine publică din Sebeş, în timp ce acţionau pe strada Aleea Lac din municipiu, l-au depistat pe  un tânăr de 24 de ani, din Sebeş, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Faţă de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

În jurul orei 12.10, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Rurală Blaj l-au depistat pe un bărbat de 79 de ani, din comuna Roşia de Secaş, în timp ce conducea un ATV, prin comună, fără a poseda permis de conducere pentru nico categorie de autovehicule. Faţă de conducătorul ATV-ului, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Roşia de Secaş, REŢINUT de Poliţie. Este cercetat în trei dosare penale, pentru conducere fără permis

avatar

Publicat

Un bărbat din Roşia de Secaş a fost reţinut de Poliţie după ce a fost depistat în trafic, a treia oară, la volanul unei autovehicul, fără permis. Acum a fost oprit în comună, însă anterior poliţiştii l-au mai prins la volan fără permis şi la Sălişte şi la Blaj.

Potrivit IPJ Alba, în 24 mai, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Rurală Blaj, în timp ce acţionau pe strada Principală din comuna Roşia de Secaş, au oprit o autoutilitară condusă de un bărbat de 66 de ani, din Roşia de Secaş, care nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Faţă de conducătorul auto a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de  conducere fără permis şi a fost luată măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore.

Bărbatul mai este cercetat în alte două dosare penale, tot pentru conducere fără permis, fapte constatate în Sălişte, judeţul Sibiu şi în Blaj.

Va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

Şofer din Alba, sancţionat în judeţul Hunedoara pentru transport ilegal de lemn

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 63 de ani din Abrud a fost depistat în timp ce transporta ilegal lemn, cu o autoutilitară, în judeţul Hunedoara. A primit amendă şi lemnul fără acte a fost confiscat.

Potrivit IPJ Hunedoara, în 24 mai, în jurul orei 22.30, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Crişcior au oprit în trafic, pe DN 76, pe raza comunei Luncoiu de Jos,  o autoutilitarp condusă de un bărbat de 63 de ani, din oraşul Abrud, judeţul Alba.

În urma verificării avizului de însoţire secundar şi a verificării cantităţii de material lemnos transportat, poliţiştii au constatat faptul că în avizul de însoţire era menţionată cantitatea de 5,40 m3 cherestea  şi grinzi molid, iar în realitate volumul total transportat era de 6,89 m3 cherestea şi grinzi molid.

Prin urmare, cantitatea de 0,49 mc de grinzi şi 1 mc de cherestea molid, care nu era menţionată în avizul de însoţire secundar a fost confiscată, iar conducătorul auto a fost sancţiune contravenţional cu amendă în valoare de 3.000 de lei.

foto: arhivă

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Lazăr (ALDE): Am cerut în instanță anularea hotărârii de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar în Alba Iulia

avatar

Publicat

ioan lazar, alde alba

Președintele ALDE Alba, Ioan Lazăr, a anunțat că a cerut în instanță anularea hotărârii Consiliului Local din Alba Iulia privind ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar în municipiu. Până la soluționarea cauzei, acesta a solicitat suspendarea actului administrativ.

„Pe data de 16 martie 2018 am cerut în scris Consiliului Local Alba Iulia revocarea Hotărârii nr. 149 din 28 aprilie 2017 privind activitatea de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor stationate neregulamentar pe raza municipiului Alba Iulia. Această hotărâre a Consiliului Local este luată în baza Hotărârii de Guvern nr. 965 din 15 decembrie 2016. Potrivit notei de fundamentare, argumentul Executivului la acea dată a fost că operațiunea este una utilă și deservește interesul public deoarece urmărește fluidizarea circulatiei pe drumurile publice (…)

Eu cred că intenția a fost cu bună credință. (…) Nu știu din ce motiv nu s-au gândit că nu există locuri de parcare, că cetățenii nu au unde să parcheze. Ca să poți să recurgi la o asemenea măsură întâi trebuie să le pui la dispoziție parcări amenajate, cu sau fără plată. Astfel spus, cetățeanul, proprietar de autovehicul, nu are posibilitatea creată de autoritățile locale de a parca pe loc regulamentar, lucru cunoscut de administrația locală, iar această imposibilitate de a respecta legea transformă această măsură într-una comercială”, a declarat Ioan Lazăr, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Ioan Lazăr, în cuprinsul Hotărârii de Guvern se specifică că ridicarea autovehiculelor se poate dispune de polițistul rutier, însă regulamentul Hotărârii adoptate de Consiliul Local Alba Iulia prevede că măsura poate fi dispusă și de polițistul local.

„În cuprinsul Hotărârii de Guvern se specifică clar că ridicarea autovehicului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune. Regulamentul anexă a Hotăririi CL pe care revocare o solicit prevede că măsura tehnico-administrativă poate fi dispusă de polițistul rutier sau polițistul local. Legiuitorul spune doar de polițistul rutier. Am cerut Consiliului Local să revoce această hotărâre. Deși aveau obligația să răspundă în termen de 30 de zile nu s-au deranjat să facă acest lucru.

Ca urmare m-am adresat instanței. Am cerut în data de 18 mai anularea actului administrativ, iar în data de 23 mai am cerut suspendarea actului până la soluționarea cauzei. Sper ca instanța să rezolve această problemă, cel puțin deocamdată, să suspende această acțiune de ridicare a autoturismelor, iar Primăria și Consiliul Local să se gândească să pună la dispoziție, să amenajeze parcări pentru ca cetățeanul să aibă unde să-și parcheze autoturismul”, a explicat Ioan Lazăr.

Președintele ALDE Alba susține că amendarea celor care parchează neregulamentar este suficientă.

„Atâta timp cât nu are unde să parcheze, nu cred că se impune încă o amendă sau cheltuială în plus. Cheltuielile cu ridicarea și depozitarea autoturismelor sunt foarte mari”, a declarat Ioan Lazăr.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Cum ai grijă de electrocasnice pe termen lung?

avatar

Publicat

De

Cu toții știm cât de important este să avem electrocasnice eficiente și de încredere în casa noastră. Cu toții ne dorim ca acestea să funcționeze perfect pentru o lungă perioadă de timp. Bineînțeles, dacă aceste produse sunt de calitate, ne așteptăm, în mod firesc și pe deplin justificat, ca acestea să fie și longevive. Asta nu înseamnă, însă, că nu trebuie să avem grijă de ele atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În același mod precum în cazul hainelor noastre preferate, pe care le curățăm cu grijă pentru a ne bucura cât mai mult timp de ele, trebuie să procedăm și când vine vorba de electrocasnice.

De ce este util să curățăm și să îngrijim în permanență electrocasnicele pe care le avem la dispoziție? Este foarte simplu: pentru că ne asigurăm că acestea vor fi funcționale în continuare, pentru o lungă perioadă de timp, economisind astfel resursele financiare pe care ar trebui să le alocăm înlocuirii lor. Tu cât de multă atenție acorzi acestui aspect?

Să luăm, spre exemplu, cazul unui fier de călcat. Acest mic electrocasnic ce a devenit indispensabil în orice gospodărie este și unul dintre cele mai eficiente produse pe care le-am putea avea la îndemână acasă. Nu putem să ieșim cu hainele șifonate sau să ne chinuim să le aranjăm ore în șir pentru a arăta cât de cât decent, nu-i așa? Eficiența și longevitatea unui fier de călcat depind, în primul rând, de calitatea acestuia. Astăzi avem la dispoziție atât de multe modele de fiare de călcat, încât ar fi păcat să optăm pentru un model nu foarte performant. Cu cât un fier de călcat generează o cantitate cât mai mare de aburi și cu cât are mai multe programe disponibile de călcat pentru diferite tipuri de țesături, cu atât îl considerăm mai eficient. Bineînțeles, și funcțiile moderne de curățare ne garantează că ne vom putea bucura de fierul nostru de călcat pentru o lungă durată de timp.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul tuturor celorlalte electrocasnice, există mici acțiuni pe care trebuie să le întreprindem periodic pentru a ne menține fierul de călcat în stare optimă. De exemplu, să îl curățăm. Deși pare a fi o sarcină dificilă, în realitate este foarte simplu. Poți să cureți un fier de călcat cu ingrediente pe care le ai, cu siguranță, acasă. Sarea, oțetul, pasta de dinți și bicarbonatul de sodiu sunt astfel de ingrediente. Cel mai important de reținut este că trebuie să cureți periodic talpa fierului de călcat, pentru a îndepărta în mod eficient urmele de arsură care se pot întipări pe hainele tale. Suprafața talpei trebuie să fie mereu lucioasă și fină pentru ca acțiunea fierului de călcat să poată fi îndeplinită la capacitate maximă.

Cu cât ai mai multă grijă față de electrocasnicele tale, cu atât te asiguri mai mult că te vei bucura de ele pe termen lung. Chiar dacă achiziționăm produse de calitate, reține că trebuie să avem grijă de ele în mod constant pentru ca investiția făcută să fie cât mai profitabilă!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate