|

HAVALAND la Alba Iulia: Sute de mii de euro plătiți pe ȘTRANDURI FANTOMĂ. Proiecte mutate după „poftele” primarului

bazine exterioare baza agrement alba iuliaVine din nou vara și albaiulienii vor avea aceeași întrebare, ca în ultimii 5 ani. Unde e ștrandul mult promis? Ei, uite că nu e! Și nu e, pe bani mulți. Chinurile facerii unui ștrand la Alba Iulia a costat până acum administraţia locală, bineînțeles din taxele și impozitele trase de la populație, peste 270.000 de euro și probabil va mai costa, pentru că în fiecare an primarului îi vine câte o idee nouă care-l face să se răzgândească în privința locației. De la Schit, la Bazinul Olimpic și apoi în vârful dealului Mamut, locul în care albaiulienii ar trebui să se scalde a fost mutat în funcție de „poftele” primarului sau interesele acoliților acestuia. Ultima mișcare ce urma să fie făcută în zona Parcului Dendrologic,  acolo unde a  fost concesionat Complexul Pavilion de o firmă la care a fost asociat un apropiat al primarului, a fost „pusă în pauză” de lipsa unui aviz de la Romsilva.

Să începem cu începutul. Era prin 2014, când Primăria Alba Iulia a decis că ar fi prea multă bătaie de cap să renoveze un ștrand existent, așa cum intenționa de ani buni, pe un teren care le aparținea, și că mai bine fac unul nou. Un ștrand „ca la carte”, pentru care trebuie să cumpere teren, să facă proiect, să dea bani grei, dar care, vorba aia, la final aduce voturi mai ceva ca o mașină de ștampilat. Așa au început promisiunile realizării unei „oaze” în „natura” din mijlocul orașului.

exemplu2_strandIdeea de a renova ștrandul de la Schit a murit repede, chiar dacă din 2011 era aprobată faza DALI și în 2014 a fost inclusă suma de 2.800.000 lei, ce reprezintă aproximativ 20% din totalul investiţiei pentru modernizarea acestui obiectiv.

Toate erau deja puse pe hârtie. S-a creat și s-a aruncat în presă chiar și un album de idei mai mult decât inspirate din alte zone de agrement din Europa. Planul Urbanistic de Detaliu și a documentației de avizare a lucrărilor de investiții a costat 80.183,97 de lei, mai bine de 17.000 de euro aruncați pe ceva ce nu se va mai face.

În timp ce tot albaiulianul se visa alunecând pe tobogane sau înotând în piscinele cu valuri artificiale, brusc, s-a renunţat la proiect, pe motiv că nu este spațiu suficient, că investiția ar fi prea mare, că vecini din zonă (nr. doamnele directoare din cadrul Primăriei Alba Iulia) sunt deranjați de gălăgie etc.

UPDATE: Unul dintre directorii de la Primăria Alba Iulia dezminte informațiile și susține că nu acesta este motivul pentru care s-a renunțat la proiectul construcției de la schit ci cu totul altul. Existența bisercii din zonă ar fi fost adevărata problemă întrucât în zilele de slujbă se crea un real disconfort atât în rândul celor care participau la rugăciune cât și a celor care erau la ștrand.

Directorul spune că motivul pentru care și-a construit o casă în zona rezidențială de la Schit a fost existența acelui ștrand și că nu s-a opus niciodată acelui proiect ba chiar l-a susținut. 

Tot în zonă s-a mutat în urmă cu aproximativ de doi ani și ÎPS Irineu.

Pentru a nu panica populația care urma să nu mai aibă ștrand, în 2014, s-au pus bazele unui nou proiect, cu trei bazine, cu bar, cu de toate. S-a făcut proiectul, PUD – 58.000 de lei cu SC Transilvania Construct SA Alba Iulia și imediat s-a cumpărat un teren de la un localnic. Mihai Breaz, norocosul proprietar al terenului achiziționat de Primărie a luat 200.000 de euro pe un teren pe care atunci poate nici nu se gândea că îl va vinde prea curând.

 

646x404În același timp, pentru liniștea „vecinelor” de la Schit, s-a decis ca acolo să se facă o „regenerare” a spațiului, un parc în care bunicile să-și plimbe nepoții. Tot, în liniște, pentru PUD „Zona de Agrement Schit” s-au cheltuit 80.138,97 de lei, iar, pentru elaborarea documentației tehnico-economice, încă 110.137,19 lei, ambele realizate de arhitectul Străjan.

Vezi și Modernizarea zonei de agrement de la Schit din Alba Iulia, cu 1,7 milioane euro. Iaz ornamental în locul bazinului de înot şi alte amenajări

Până aici, totul ok, dar dacă ne uităm în spate, au trecut deja 3 ani de când s-au aprobat și plătit acele proiecte și nu s-a întâmplat nimic. În anul 2015, chiar în ședința în care se aproba studiul de fezabilitate pentru „Baza sportivă și de Agrement în zona Bazin Olimpic”, primarul Mircea Hava s-a gândit că ar fi o idee bună să mute ștrandul în zona Parcului Dendrologic, acolo unde Primăria a construit din bani publici un complex sofisticat dotat cu restaurant și locuri de grătar care a fost concesionat de către firma Sercar Power SRL, o societate comercială care l-a avut la un moment dat ca acționar pe Dorin Nistor, actual primar al municipiul Sebeș, prieten al primarului Hava, fost director AIDA TL și fost șef al Gărzii Financiare Alba.

restaurant picnic mamut pista de bicicleteȘERCARia din spatele concesionării Complexului Pavilion făcut din banii primăriei

Concesionarea Complexului ”Pavilion” de pe Mamut coincide cu perioada în care Mircea Hava declara că vrea să mute proiectul ștrandului de la Bazinul Olimpic, lângă Pavilion, în zona Parcului Dendrologic.

Licitațiile pentru concesionarea Pavilionului – care face parte dintr-un proiect mai amplu, pista de biciclete, pentru care s-a plătit 11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene, iar restul din suma totală a fost asigurată din bugetul administraţiei locale – s-au anulat în repetate rânduri, din cauza lipsei investitorilor. Potrivit unor persoane care și-ar fi dorit să participe la licitație, în momentul în care se prezentau să ceară informații despre licitație, erau descurajați pe motiv că în zonă nu este apă și nu vor putea obține niciodată avizele necesare pentru funcționare.

dorin nistor si mircea havaAșa s-a ajuns ca, după repetate încercări și renunțări, să se negocieze direct cu firma Sercar Power, singura care rămânea interesată și în astfel de condiții.

Vezi și Baza de agrement proiectată lângă Bazinul Olimpic din Alba Iulia ar putea fi MUTATĂ pe dealul Mamut. Ce spune primarul Mircea Hava

Iată câteva date despre personajele care au trecut prin acționariatul firmei Sercar Power : Societatea s-a înființat în 2002 și avea ca obiect principal de activitate comerț cu piese și accesorii pentru autovehicule. Atunci, Dorin Nistor era asociat unic în timp ce Cosmin Hațegan (finul lui Dorin Nistor și omul de bază din campania electorală de la locale) era administrator.

În 2006, este primită în societate Ana Nistor (mama lui Dorin Nistor) – 50% și i se retrage calitatea de administrator lui Cosmin Hațegan, aceasta fiind preluată de tatăl lui Nistor .

Tot atunci este schimbat sediul social la Vințu de Jos, str. Nicolae Iorga nr. 24, locuința părinților lui Dorin Nistor, acționari fiind Dorin și Ana Nistor.
Se deschide un punct de lucru în Alba Iulia, pe str Eroilor ne 11, spațiul închiriat de la firma Amissa SRL controlată de familia Ciucă (Tiporex).

În 2007, luna mai, se deschide un alt punct de lucru în Alba Mall și în 2008, luna iulie, intră în firmă Valerica Dragomir și din nou finul Cosmin Hațegan, în timp ce ies din firmă părinții lui Nistor. Atunci se retrage și Dorin Nistor din calitatea de administrator și o pune în loc pe Valerica Dragomir.

În septembrie 2008, este închis punctul de lucru din Alba Mall, dar se deschid două sedii noi – unul pe strada Arnsberg, bl. 38, apartament 23 şi unul pe Calea Moților 114 b, spațiul nr.21. Cosmin Hațegan cesionează părțile sociale către Valerica Dragomir, în martie 2014 și închide punctul de lucru de pe strada Arnsberg. În 2015, luna iulie, se adaugă la ORC în statut cod CAEN ”restaurante”. Și tot atunci firma devine interesată de Complexul de pe Mamut făcut din bani publici..

Anul trecut, în februarie, se mută sediul social al firmei de la casa părinților lui Nistor (Vințu de Jos, str. N. Iorga nr. 24) la cel de domiciliu al administratorului Valerica Dragomir.

Legătura cu Cosmin Hațegan se mai poate găsi și în firma Areside Solution SRL din Oradea, preluată în 2013 (aprilie), de la Remus și Eleonora Roșca.
Dorin Nistor și Cosmin Hațegan devin asociați în 18.04.2013, iar Cosmin Hațegan este desemnat administrator.

Deși nu mai apare ca asociat în firma care a concesionat prin negociere directă Complexul de pe Mamut, primarul Sebeșului Dorin Nistor și-a sărbătorit în iunie succesul în alegeri și ziua de naștere chiar în locația respectivă, împreună cu Mircea Hava, prietenii și colegii din partid.

Vezi și Pavilionul din zona Mamut a fost concesionat pe 5 ani. O singură firmă, la negocierea directă cu Primăria Alba Iulia

Planurile lui Hava pentru „Aqualandul de pe Mamut” s-au blocat  după ce nu s-a putut obține un aviz pentru defrișările ce urmau să fie făcute în zonă

Acum a fost reînviat proiectul de la Bazinul Olimpic. Viceprimarul Gabriel Pleșa spune că s-a renunțat la ideea ștrandului de pe Mamut pentru că, pe lângă problemele privind avizul de la Romsilva, în zonă nu există apă, iar accesul este mai greoi decât în zona bazinului olimpic.

Astfel proiectul pentru care s-a plătit 200.000 euro pentru teren și a fost aprobat studiul de fezabilitate este reluat în „schița” de buget pe anul 2017. Potrivit directorului de investiții, Silvia Moldovan, lucrurile nu sunt „bătute în cuie” și propunerea poate să rămână în bugetul pentru anul acesta sau poate să fie scoasă. Aceasta a precizat să există nemulțumiți în Primăria Alba Iulia, printre care și primarul, care și-ar dori un spațiu mai mare pentru acest obiectiv.

În cazul în care proiectul va rămâne în forma actuală, suma propusă spre alocare în 2017 este mai mult una de ”consolare”. Ar urma să fie alocați 335.000 de lei, din totalul de peste 24 de miliarde lei la care au fost estimate lucrările, bani care ar fi suficienți doar pentru elaborarea unei alte documentații sau poate pentru pornirea unei licitații. Așadar nici în acest an, și probabil nici anul viitor, albaiulienii nu vor avea un ștrand municipal și vor merge în continuare la piscinele private sau la ștrandurile din alte județe.

Până acum, s-au plătit pentru nimic 272.272 de euro . 200.000 de euro pe terenul din spatele bazinului olimpic, plus 13.000 de euro proiectul, la care se mai adaugă studiile făcute (17.000 euro + 17.800 euro + 24.472 euro) de Biroul de Proiectare Străjan pentru zona de la Schit, bani care au lăsat în urmă doar niște ștranduri și parcuri „fantomă”.

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=549359avatar Publicat de pe 14 martie 2017 şi actualizat pe 15 martie 2017.
Publicat în ANCHETE, BREAKING NEWS, EVENIMENT.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

4 comentarii pentru “HAVALAND la Alba Iulia: Sute de mii de euro plătiți pe ȘTRANDURI FANTOMĂ. Proiecte mutate după „poftele” primarului”

 1. Hai sa fim serioși si mai terminați cu articole de genul asta.
  Noi avem nevoie de spital in primul rand nu de ștrand.
  Avem nevoie de multe altele înainte de ștrand asa ca dacă tot vreți sa il atacați pe Hava măcar veniți cu ceva ce are importanta.
  NU SUNT FAN HAVA asta sa fie clar.
  Eu zic sa ne uitam în jurul nostru ce sa făcut în acest oraș și ce mai trebuie făcut si CINE a făcut si cine are puterea necesara sa facă in continuare.

  Si lui Nistor sa ii fie rușine ca își serbează ziua de naștere si dacă mai face asa ceva pe viitor sa facă bine sa se distreze singur închis în beci .

  Ps. Nu mai suntem nici noi atât de prosti încât sa punem botul la toate prostiile

  • moderatorul de serviciu
   avatar

   @KIK, nu ai inteles nimic sau vrei sa bagatelizezi subiectul. Aici este vorba de bani publici cheltuiti aiurea si de niste informatii care arata ca in spatele unor decizii ciudate pot sta niste interese dubioase. Si nistor sa isi serbeze victoria in alegeri pe banii lui nu pe ai fraierilor de albaiulieni

  • Buna interventia ta! hai tu cu idei despre spitale! Altii au venit cu idei pentru stranduri si cum s-au cheltuit banii tai si ai mei si ai altora. Nu ai citit nimic din articol! Commenturile tale sunt pe langa subiect. A facut Hava ceva pe banii lui in orasul asta? Si da, hai spune tu ce a facut incat sa merite laudat. Poate ai argumente ca altii nu prea au. Si inca ceva, daca a facut a facut pe bani publici nu pe banii lui, ba dimpotriva, a tras la oala lui cat a putut de mult. Vezi cate si mai ales ce fel de documente au semnatura lui Hava. cele mai multe sunt semnate de altii cu „pentru”. mai verifica, kik si apoi ai liber la commenturi.

 2. cred ca ar trebui sa ne paraseasca Hava 1 este limitat si a furat destul ! avem nevoie de un om curat , tanar si cu viziune asupra viitorului acestui oras si a celor care locuiesc in el ! Florin Roman va fi noul primar al orasului ! Hava o sa intre la mititica .

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

 • Nicusor: Cu ce eforturi? Platim apa mai mult decat gaz si en electrica.Tot platim investitii, au fost proiecte si in...
 • iulia: Asteptam ,ca in locurile de joaca pentru copii , sa fie plantati copaci mari ( nu doar ornamentali ) care sa...
 • xxx: „Bascalie” – chiar este cuvantul cel mai potrivit sa denumeasca atitudinea MARII majoritati aq...
 • Chris: Baaaa, cum sa aiba salariile astea?Este INCREDIBIL!!Ce fac ei ca sa primeasca banii astia?Nu pot sa cred!! De...
 • vitan sandu: Pai nu vedeti ce moaca de urangutan are!? De fapt, cred ca am jignit maimuta: scuze, madamme!

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI