Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

HAVALAND la Alba Iulia: Sute de mii de euro plătiți pe ȘTRANDURI FANTOMĂ. Proiecte mutate după „poftele” primarului

avatar

Publicat

bazine exterioare baza agrement alba iuliaVine din nou vara și albaiulienii vor avea aceeași întrebare, ca în ultimii 5 ani. Unde e ștrandul mult promis? Ei, uite că nu e! Și nu e, pe bani mulți. Chinurile facerii unui ștrand la Alba Iulia a costat până acum administraţia locală, bineînțeles din taxele și impozitele trase de la populație, peste 270.000 de euro și probabil va mai costa, pentru că în fiecare an primarului îi vine câte o idee nouă care-l face să se răzgândească în privința locației. De la Schit, la Bazinul Olimpic și apoi în vârful dealului Mamut, locul în care albaiulienii ar trebui să se scalde a fost mutat în funcție de „poftele” primarului sau interesele acoliților acestuia. Ultima mișcare ce urma să fie făcută în zona Parcului Dendrologic,  acolo unde a  fost concesionat Complexul Pavilion de o firmă la care a fost asociat un apropiat al primarului, a fost „pusă în pauză” de lipsa unui aviz de la Romsilva.

Să începem cu începutul. Era prin 2014, când Primăria Alba Iulia a decis că ar fi prea multă bătaie de cap să renoveze un ștrand existent, așa cum intenționa de ani buni, pe un teren care le aparținea, și că mai bine fac unul nou. Un ștrand „ca la carte”, pentru care trebuie să cumpere teren, să facă proiect, să dea bani grei, dar care, vorba aia, la final aduce voturi mai ceva ca o mașină de ștampilat. Așa au început promisiunile realizării unei „oaze” în „natura” din mijlocul orașului.

exemplu2_strandIdeea de a renova ștrandul de la Schit a murit repede, chiar dacă din 2011 era aprobată faza DALI și în 2014 a fost inclusă suma de 2.800.000 lei, ce reprezintă aproximativ 20% din totalul investiţiei pentru modernizarea acestui obiectiv.

Toate erau deja puse pe hârtie. S-a creat și s-a aruncat în presă chiar și un album de idei mai mult decât inspirate din alte zone de agrement din Europa. Planul Urbanistic de Detaliu și a documentației de avizare a lucrărilor de investiții a costat 80.183,97 de lei, mai bine de 17.000 de euro aruncați pe ceva ce nu se va mai face.

În timp ce tot albaiulianul se visa alunecând pe tobogane sau înotând în piscinele cu valuri artificiale, brusc, s-a renunţat la proiect, pe motiv că nu este spațiu suficient, că investiția ar fi prea mare, că vecini din zonă (nr. doamnele directoare din cadrul Primăriei Alba Iulia) sunt deranjați de gălăgie etc.

UPDATE: Unul dintre directorii de la Primăria Alba Iulia dezminte informațiile și susține că nu acesta este motivul pentru care s-a renunțat la proiectul construcției de la schit ci cu totul altul. Existența bisercii din zonă ar fi fost adevărata problemă întrucât în zilele de slujbă se crea un real disconfort atât în rândul celor care participau la rugăciune cât și a celor care erau la ștrand.

Directorul spune că motivul pentru care și-a construit o casă în zona rezidențială de la Schit a fost existența acelui ștrand și că nu s-a opus niciodată acelui proiect ba chiar l-a susținut. 

Tot în zonă s-a mutat în urmă cu aproximativ de doi ani și ÎPS Irineu.

Pentru a nu panica populația care urma să nu mai aibă ștrand, în 2014, s-au pus bazele unui nou proiect, cu trei bazine, cu bar, cu de toate. S-a făcut proiectul, PUD – 58.000 de lei cu SC Transilvania Construct SA Alba Iulia și imediat s-a cumpărat un teren de la un localnic. Mihai Breaz, norocosul proprietar al terenului achiziționat de Primărie a luat 200.000 de euro pe un teren pe care atunci poate nici nu se gândea că îl va vinde prea curând.

 

646x404În același timp, pentru liniștea „vecinelor” de la Schit, s-a decis ca acolo să se facă o „regenerare” a spațiului, un parc în care bunicile să-și plimbe nepoții. Tot, în liniște, pentru PUD „Zona de Agrement Schit” s-au cheltuit 80.138,97 de lei, iar, pentru elaborarea documentației tehnico-economice, încă 110.137,19 lei, ambele realizate de arhitectul Străjan.

Vezi și Modernizarea zonei de agrement de la Schit din Alba Iulia, cu 1,7 milioane euro. Iaz ornamental în locul bazinului de înot şi alte amenajări

Până aici, totul ok, dar dacă ne uităm în spate, au trecut deja 3 ani de când s-au aprobat și plătit acele proiecte și nu s-a întâmplat nimic. În anul 2015, chiar în ședința în care se aproba studiul de fezabilitate pentru „Baza sportivă și de Agrement în zona Bazin Olimpic”, primarul Mircea Hava s-a gândit că ar fi o idee bună să mute ștrandul în zona Parcului Dendrologic, acolo unde Primăria a construit din bani publici un complex sofisticat dotat cu restaurant și locuri de grătar care a fost concesionat de către firma Sercar Power SRL, o societate comercială care l-a avut la un moment dat ca acționar pe Dorin Nistor, actual primar al municipiul Sebeș, prieten al primarului Hava, fost director AIDA TL și fost șef al Gărzii Financiare Alba.

restaurant picnic mamut pista de bicicleteȘERCARia din spatele concesionării Complexului Pavilion făcut din banii primăriei

Concesionarea Complexului ”Pavilion” de pe Mamut coincide cu perioada în care Mircea Hava declara că vrea să mute proiectul ștrandului de la Bazinul Olimpic, lângă Pavilion, în zona Parcului Dendrologic.

Licitațiile pentru concesionarea Pavilionului – care face parte dintr-un proiect mai amplu, pista de biciclete, pentru care s-a plătit 11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene, iar restul din suma totală a fost asigurată din bugetul administraţiei locale – s-au anulat în repetate rânduri, din cauza lipsei investitorilor. Potrivit unor persoane care și-ar fi dorit să participe la licitație, în momentul în care se prezentau să ceară informații despre licitație, erau descurajați pe motiv că în zonă nu este apă și nu vor putea obține niciodată avizele necesare pentru funcționare.

dorin nistor si mircea havaAșa s-a ajuns ca, după repetate încercări și renunțări, să se negocieze direct cu firma Sercar Power, singura care rămânea interesată și în astfel de condiții.

Vezi și Baza de agrement proiectată lângă Bazinul Olimpic din Alba Iulia ar putea fi MUTATĂ pe dealul Mamut. Ce spune primarul Mircea Hava

Iată câteva date despre personajele care au trecut prin acționariatul firmei Sercar Power : Societatea s-a înființat în 2002 și avea ca obiect principal de activitate comerț cu piese și accesorii pentru autovehicule. Atunci, Dorin Nistor era asociat unic în timp ce Cosmin Hațegan (finul lui Dorin Nistor și omul de bază din campania electorală de la locale) era administrator.

În 2006, este primită în societate Ana Nistor (mama lui Dorin Nistor) – 50% și i se retrage calitatea de administrator lui Cosmin Hațegan, aceasta fiind preluată de tatăl lui Nistor .

Tot atunci este schimbat sediul social la Vințu de Jos, str. Nicolae Iorga nr. 24, locuința părinților lui Dorin Nistor, acționari fiind Dorin și Ana Nistor.
Se deschide un punct de lucru în Alba Iulia, pe str Eroilor ne 11, spațiul închiriat de la firma Amissa SRL controlată de familia Ciucă (Tiporex).

În 2007, luna mai, se deschide un alt punct de lucru în Alba Mall și în 2008, luna iulie, intră în firmă Valerica Dragomir și din nou finul Cosmin Hațegan, în timp ce ies din firmă părinții lui Nistor. Atunci se retrage și Dorin Nistor din calitatea de administrator și o pune în loc pe Valerica Dragomir.

În septembrie 2008, este închis punctul de lucru din Alba Mall, dar se deschid două sedii noi – unul pe strada Arnsberg, bl. 38, apartament 23 şi unul pe Calea Moților 114 b, spațiul nr.21. Cosmin Hațegan cesionează părțile sociale către Valerica Dragomir, în martie 2014 și închide punctul de lucru de pe strada Arnsberg. În 2015, luna iulie, se adaugă la ORC în statut cod CAEN ”restaurante”. Și tot atunci firma devine interesată de Complexul de pe Mamut făcut din bani publici..

Anul trecut, în februarie, se mută sediul social al firmei de la casa părinților lui Nistor (Vințu de Jos, str. N. Iorga nr. 24) la cel de domiciliu al administratorului Valerica Dragomir.

Legătura cu Cosmin Hațegan se mai poate găsi și în firma Areside Solution SRL din Oradea, preluată în 2013 (aprilie), de la Remus și Eleonora Roșca.
Dorin Nistor și Cosmin Hațegan devin asociați în 18.04.2013, iar Cosmin Hațegan este desemnat administrator.

Deși nu mai apare ca asociat în firma care a concesionat prin negociere directă Complexul de pe Mamut, primarul Sebeșului Dorin Nistor și-a sărbătorit în iunie succesul în alegeri și ziua de naștere chiar în locația respectivă, împreună cu Mircea Hava, prietenii și colegii din partid.

Vezi și Pavilionul din zona Mamut a fost concesionat pe 5 ani. O singură firmă, la negocierea directă cu Primăria Alba Iulia

Planurile lui Hava pentru „Aqualandul de pe Mamut” s-au blocat  după ce nu s-a putut obține un aviz pentru defrișările ce urmau să fie făcute în zonă

Acum a fost reînviat proiectul de la Bazinul Olimpic. Viceprimarul Gabriel Pleșa spune că s-a renunțat la ideea ștrandului de pe Mamut pentru că, pe lângă problemele privind avizul de la Romsilva, în zonă nu există apă, iar accesul este mai greoi decât în zona bazinului olimpic.

Astfel proiectul pentru care s-a plătit 200.000 euro pentru teren și a fost aprobat studiul de fezabilitate este reluat în „schița” de buget pe anul 2017. Potrivit directorului de investiții, Silvia Moldovan, lucrurile nu sunt „bătute în cuie” și propunerea poate să rămână în bugetul pentru anul acesta sau poate să fie scoasă. Aceasta a precizat să există nemulțumiți în Primăria Alba Iulia, printre care și primarul, care și-ar dori un spațiu mai mare pentru acest obiectiv.

În cazul în care proiectul va rămâne în forma actuală, suma propusă spre alocare în 2017 este mai mult una de ”consolare”. Ar urma să fie alocați 335.000 de lei, din totalul de peste 24 de miliarde lei la care au fost estimate lucrările, bani care ar fi suficienți doar pentru elaborarea unei alte documentații sau poate pentru pornirea unei licitații. Așadar nici în acest an, și probabil nici anul viitor, albaiulienii nu vor avea un ștrand municipal și vor merge în continuare la piscinele private sau la ștrandurile din alte județe.

Până acum, s-au plătit pentru nimic 272.272 de euro . 200.000 de euro pe terenul din spatele bazinului olimpic, plus 13.000 de euro proiectul, la care se mai adaugă studiile făcute (17.000 euro + 17.800 euro + 24.472 euro) de Biroul de Proiectare Străjan pentru zona de la Schit, bani care au lăsat în urmă doar niște ștranduri și parcuri „fantomă”.

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
4 Comentarii

4 Comments

 1. avatar

  KIK

  miercuri, 15.03.2017 la 10:32

  Hai sa fim serioși si mai terminați cu articole de genul asta.
  Noi avem nevoie de spital in primul rand nu de ștrand.
  Avem nevoie de multe altele înainte de ștrand asa ca dacă tot vreți sa il atacați pe Hava măcar veniți cu ceva ce are importanta.
  NU SUNT FAN HAVA asta sa fie clar.
  Eu zic sa ne uitam în jurul nostru ce sa făcut în acest oraș și ce mai trebuie făcut si CINE a făcut si cine are puterea necesara sa facă in continuare.

  Si lui Nistor sa ii fie rușine ca își serbează ziua de naștere si dacă mai face asa ceva pe viitor sa facă bine sa se distreze singur închis în beci .

  Ps. Nu mai suntem nici noi atât de prosti încât sa punem botul la toate prostiile

  • avatar

   moderatorul de serviciu

   miercuri, 15.03.2017 la 13:54

   @KIK, nu ai inteles nimic sau vrei sa bagatelizezi subiectul. Aici este vorba de bani publici cheltuiti aiurea si de niste informatii care arata ca in spatele unor decizii ciudate pot sta niste interese dubioase. Si nistor sa isi serbeze victoria in alegeri pe banii lui nu pe ai fraierilor de albaiulieni

  • avatar

   Vig

   joi, 16.03.2017 la 12:06

   Buna interventia ta! hai tu cu idei despre spitale! Altii au venit cu idei pentru stranduri si cum s-au cheltuit banii tai si ai mei si ai altora. Nu ai citit nimic din articol! Commenturile tale sunt pe langa subiect. A facut Hava ceva pe banii lui in orasul asta? Si da, hai spune tu ce a facut incat sa merite laudat. Poate ai argumente ca altii nu prea au. Si inca ceva, daca a facut a facut pe bani publici nu pe banii lui, ba dimpotriva, a tras la oala lui cat a putut de mult. Vezi cate si mai ales ce fel de documente au semnatura lui Hava. cele mai multe sunt semnate de altii cu „pentru”. mai verifica, kik si apoi ai liber la commenturi.

 2. avatar

  ovidiu

  duminică, 19.03.2017 la 20:33

  cred ca ar trebui sa ne paraseasca Hava 1 este limitat si a furat destul ! avem nevoie de un om curat , tanar si cu viziune asupra viitorului acestui oras si a celor care locuiesc in el ! Florin Roman va fi noul primar al orasului ! Hava o sa intre la mititica .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Reguli noi pentru comerţul de bijuterii. Ce informaţii trebuie scrise pe eticheta produsului

avatar

Publicat

Comercianţii de bijuterii sunt obligaţi să informeze consumatorii, printr-o etichetă, cu privire la natura și caracteristicile obiectelor vândute. Regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România a fost modificat încă din 13 martie.

Potrivit art. 7, OUG 10/2018, modificat, la comercializarea obiectelor din metale prețioase, precum și a pietrelor prețioase, eticheta va cuprinde informații privind natura și caracteristicile acestora: titlul metalului prețios și/sau echivalența acestuia în karate, după caz, greutatea, tipul pietrelor prețioase, greutatea acestora și orice alte informații pe care operatorul economic le consideră utile pentru consumatori.

Prin metale preţioase se înţelege aur, argint, platină și paladiu, precum și aliajele acestora, sub orice formă iar prin pietre preţioase – diamantele naturale, rubinele naturale, safirele naturale, smaraldele naturale și perlele naturale sau de cultură.

Încălcarea acestor prevederi prin nerespectarea de către operatorii economici care comercializează bijuterii a obligației de a informa consumatorii corect, complet și precis cu privire la natura și caracteristicile obiectelor pe care le comercializează, inclusiv cu privire la corectitudinea informațiilor cuprinse în etichetă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

sursă: legestart.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Munții Apuseni în cel mai bun ghid de călătorii din lume, Lonely Planet. Peșteri, fragi și grote scufundate

avatar

Publicat

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, dedică un articol complex Munților Apuseni. Editorii Lonely Planet oferă informații complete despre ce se poate face acolo, ce este interesant de văzut, cât costă, rate de schimb, informații practice, posibilități de acces, cumpărături, sfaturi utile și multe altele. 

”Munții Apuseni au un teren foarte propice pentru drumeții, deci merită să mergeți acolo cu un ghid (…) care vă poate ajuta să planificați vizitarea unor peșteri sau excursii cu bicicleta” scrie Lonely Planet. Padișul, Cetățile Ponorului și Cetățile Rădesei sunt doar câteva recomandări.

În legătură cu mâncarea, sfatul pe care cei de la ghid îl dau cititorilor lor este că ar fi bine să își pună cu ei pachețele cu gustări sau să mânânce la pensiunile unde sunt cazați pentru că ”Apusenii sunt sălbatici”, iar restaurantele sunt deschise fără un program pe care să te poți baza.

Dincolo de asta, Apusenii sunt descriși ca o poveste specială, cu peșteri, păduri de coniferee, fragi de pădure și mai ales cu platouri carstice care ascund secretul grotelor scufundate (avene).

Totodată, ghidul menționează că zona nu este potrivită pentru persoanele cu dizabilități, România nefiind echipată în general (cu excepția unor hoteluri mai scumpe) cu rampe pentru aceste persoane.

Pe forumul siteului celor de la Lonely Planet se găsesc și mai multe informatii legate de călătoria în Apuseni, oamenii schimbând sfaturi practice si impresii.

În schimb, Apusenii pot fi o destinație bună pentru a merge împreună cu copiii, editorii ghidului constatând că există multe reduceri de preț pentru aceștia și că tot ce au nevoie se poae cumpăra pe piața românească.

Lonely Planet este considerat cel  bun ghid de călătorii din lume. Publicaţia editează peste 500 de titluri ce au ca temă călătoriile, în mai multe limbi.

 

Citește mai departe
Publicitate star transmission

ACTUALITATE

VINERI: „Din inimă, pentru o inimă”. Eveniment caritabil la Alba Iulia, pentru o pictoriţă de 18 ani

avatar

Publicat

inima

”Academia Doamnelor” va găzdui vineri un eveniment caritabil, dedicat unei tinere artiste, care are nevoie de ajutorul comunităţii.

„Vine o vreme când oamenii cu suflet mare au nevoie de susținerea semenilor lor cu suflet la fel de mare. Iar acel moment poate fi oricând, pentru oricare dintre noi. Pentru Beatrice Susan, o tânără artistă de doar 18 ani, acel moment este acum”, transmit organizatorii.

Pictorița, care a uimit încă din copilărie cu talentul său, după cum spun sursele citate, va avea o intervenție chirurgicală la inimă, o operație complicată pentru care este nevoie și de o sumă de bani, ce depășește posibilitățile financiare ale familiei sale. Familie care, la rândul său, s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile pentru alte persoane care au avut nevoie de un ajutor, într-un moment de cumpănă al vieții lor.

Aflând, de la membrii Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș, despre încercarea din viața acestei tinere, echipa Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia și Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC) Filiala Alba au decis să lucreze împreună pentru a reuși să strângă banii necesari pentru ca operația să poată fi făcută în cele mai bune condiții.

Cei care doresc să vină în sprijinul tinerei artiste sunt aşteptaţi vineri, 23 martie 2018, de la ora 18.00, la sediul Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, din strada Gladiolelor, nr. 3A.

„Va fi un eveniment în care muzica folk ne va vorbi despre frumusețea vieții, prin vocile interpreților Corina Ofelia Corpodean și Daniel Avram, acompaniați de chitarele care devin atât de sensibile în mâinile lor magice”, transmite Academia Doamnelor.

Apoi, veţi putea lua unul sau mai multe obiecte de artă sau decorative, pe care le puteți primi cadou în schimbul unor donații.

O parte dintre obiecte au fost realizate în cadrul atelierelor ”Produs din suflet pentru comunitate”, de către beneficiarii și voluntarii Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, împreună cu toți cei care au dorit să se alăture.

Un număr important de obiecte de artă și decorative au fost donate de artiști și iubitori de artă din toată țara, prieteni ai Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș.

„Sunt multe tablouri foarte frumoase, dar și alte obiecte de artă, care pot constitui un cadou perfect pentru casa oricui și care, în același timp, contribuie la salvarea unei inimi tinere și sensibile”, mai precizează Academia Doamnelor.

Donații se pot face și în contul: IBAN RO28BRDE010SV43694280100 deschis pe numele tatălui, Susan Dorică, la BRD.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Parteneriat pentru pace între Rotakids Alba Iulia și IPYG din Coreea de Sud, ”pentru o lume fără conflicte”

avatar

Publicat

Rotakids Club Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu IPYG (International Peace Youth Group) din Coreea de Sud, în cadrul căruia, cele două organizatii au demarat un proiect care se numește ”Let`s plant peace”. Proiectul cuprinde 2 etape. În prima etapă, reprezentanții organizației pentru pace au vizitat clubul Rotakids Alba Iulia, le-au vorbit copiilor și au desenat cu aceștia.

”Desenele realizate vor fi expuse la Târgu Mureș în cadrul marșului pentru pace organizat de IPYG. A doua etapă consta în plantarea unor semințe de flori care simbolizează speranța pentru o lume mai bună. Să sădim în oameni dorința de a avea o lume fără conflicte. De altfel, scopul proiectului nostru este ca cei mici să înțeleagă importanța de a trăi în armonie și în pace, munca în echipa, prietenia” a spus Elisabeta Agocs, una dintre coordonatoarele Rotakids Alba Iulia.

Perioada de desfășurare este 10 martie – 12 mai, la Alba Iulia fiind prezenți pentru prima etapă Luna Kim – IPYG General Director, Linda Jang, Tia Kim și Yuri Jeon (reprezentând Heavenly Culture, World Peace and Restoration of Light – HWPL).

”HWPL este o organizație care adună și mobilizează tinerii din întreaga lume să lucreze și să învețe unul de celălalt în speranța de a realiza pacea. Noi vedem unitatea dintre tineri care transcende granițele, rasele și religiile” spune Georgia Vușdea, alt coordonator Rotakids care lucrează cu această organizație din 2016, vizitând între timp Coreea de Sud, de două ori, unde a fost invitată la summitul pentru Pace mondială.

”În prezent, începem activitățile cu tinerii pentru plantarea conceptului și a valorii păcii. De asemenea, discutăm despre educația pentru pace cu profesorii. În plus, vom avea o plimbare de pace pe 25 mai, la Târgu Mureș” a adăugat Georgia.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: “Continuă sprijinul acordat pentru achiziția unei mașini noi”

avatar

Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, reaminteşte că s-a dat startul unei noi ediții a programelor de real succes – Rabla și Rabla Plus şi enumeră noutăţile şi beneficiile, comparativ cu anii trecuţi.

“Guvernul PSD susține activ înnoirea parcului auto din România pentru un aer mai curat și încurajarea unei conduite active pentru protecția mediului.

Sunt noutăți și beneficii importante față de anii precedenți. În premieră se acordă și un eco-bonus. Din acest an și microbuzele devin eligibile pentru casare.

Scopul esențial al programelor Rabla este să reducă poluarea, să aducă pe șoselele României mașini noi, mai sigure și cu emisii reduse de noxe și nu în ultimă instanță să sprijine industria auto românească.

Programul Rabla Clasic este la a 14-a ediție. Suma totală alocată pentru 2018 este de 133 milioane lei, fapt care practic înseamnă că aprox. 19 000 autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României.

Valoarea primei de casare este de 6.500 lei. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei la achiziția unui autovehicul nou care emite noxe reduse – maximum 98 g CO2/km. Un alt eco-bonus de 1.700 lei se acordă suplimentar pentru o mașină nouă cu motor hibrid. Microbuzul este, în premieră din acest an, eligibil pentru CASARE.

Este obligatorie valabilitatea ITP – inspecției tehnice periodice – pentru mașinile casate. Acest lucru este impus de necesitatea de a scoate de pe șosele mașinile uzate, care sunt în circulație, circulă efectiv. Scopul programului nu e să caseze și să colecteze rablele care zac scoase din circulație, pentru că astea nu poluează.

Pentru Programul RABLA PLUS, suma alocată este de 120 milioane lei pentru ecobonusuri și stații de încărcare. Programul permite achiziția a 2000 de mașini electrice.

Se acordă două tipuri de ecotichete:

– 45.000 lei (10 000 euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;

– 20.000 lei (cca. 5 000 euro) dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Accesarea Programului Rabla Plus NU este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat. Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate