Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

HAVALAND la Alba Iulia: Sute de mii de euro plătiți pe ȘTRANDURI FANTOMĂ. Proiecte mutate după „poftele” primarului

Publicat

bazine exterioare baza agrement alba iuliaVine din nou vara și albaiulienii vor avea aceeași întrebare, ca în ultimii 5 ani. Unde e ștrandul mult promis? Ei, uite că nu e! Și nu e, pe bani mulți. Chinurile facerii unui ștrand la Alba Iulia a costat până acum administraţia locală, bineînțeles din taxele și impozitele trase de la populație, peste 270.000 de euro și probabil va mai costa, pentru că în fiecare an primarului îi vine câte o idee nouă care-l face să se răzgândească în privința locației. De la Schit, la Bazinul Olimpic și apoi în vârful dealului Mamut, locul în care albaiulienii ar trebui să se scalde a fost mutat în funcție de „poftele” primarului sau interesele acoliților acestuia. Ultima mișcare ce urma să fie făcută în zona Parcului Dendrologic,  acolo unde a  fost concesionat Complexul Pavilion de o firmă la care a fost asociat un apropiat al primarului, a fost „pusă în pauză” de lipsa unui aviz de la Romsilva.

Să începem cu începutul. Era prin 2014, când Primăria Alba Iulia a decis că ar fi prea multă bătaie de cap să renoveze un ștrand existent, așa cum intenționa de ani buni, pe un teren care le aparținea, și că mai bine fac unul nou. Un ștrand „ca la carte”, pentru care trebuie să cumpere teren, să facă proiect, să dea bani grei, dar care, vorba aia, la final aduce voturi mai ceva ca o mașină de ștampilat. Așa au început promisiunile realizării unei „oaze” în „natura” din mijlocul orașului.

exemplu2_strandIdeea de a renova ștrandul de la Schit a murit repede, chiar dacă din 2011 era aprobată faza DALI și în 2014 a fost inclusă suma de 2.800.000 lei, ce reprezintă aproximativ 20% din totalul investiţiei pentru modernizarea acestui obiectiv.

Toate erau deja puse pe hârtie. S-a creat și s-a aruncat în presă chiar și un album de idei mai mult decât inspirate din alte zone de agrement din Europa. Planul Urbanistic de Detaliu și a documentației de avizare a lucrărilor de investiții a costat 80.183,97 de lei, mai bine de 17.000 de euro aruncați pe ceva ce nu se va mai face.

În timp ce tot albaiulianul se visa alunecând pe tobogane sau înotând în piscinele cu valuri artificiale, brusc, s-a renunţat la proiect, pe motiv că nu este spațiu suficient, că investiția ar fi prea mare, că vecini din zonă (nr. doamnele directoare din cadrul Primăriei Alba Iulia) sunt deranjați de gălăgie etc.

UPDATE: Unul dintre directorii de la Primăria Alba Iulia dezminte informațiile și susține că nu acesta este motivul pentru care s-a renunțat la proiectul construcției de la schit ci cu totul altul. Existența bisercii din zonă ar fi fost adevărata problemă întrucât în zilele de slujbă se crea un real disconfort atât în rândul celor care participau la rugăciune cât și a celor care erau la ștrand.

Directorul spune că motivul pentru care și-a construit o casă în zona rezidențială de la Schit a fost existența acelui ștrand și că nu s-a opus niciodată acelui proiect ba chiar l-a susținut. 

Tot în zonă s-a mutat în urmă cu aproximativ de doi ani și ÎPS Irineu.

Pentru a nu panica populația care urma să nu mai aibă ștrand, în 2014, s-au pus bazele unui nou proiect, cu trei bazine, cu bar, cu de toate. S-a făcut proiectul, PUD – 58.000 de lei cu SC Transilvania Construct SA Alba Iulia și imediat s-a cumpărat un teren de la un localnic. Mihai Breaz, norocosul proprietar al terenului achiziționat de Primărie a luat 200.000 de euro pe un teren pe care atunci poate nici nu se gândea că îl va vinde prea curând.

 

646x404În același timp, pentru liniștea „vecinelor” de la Schit, s-a decis ca acolo să se facă o „regenerare” a spațiului, un parc în care bunicile să-și plimbe nepoții. Tot, în liniște, pentru PUD „Zona de Agrement Schit” s-au cheltuit 80.138,97 de lei, iar, pentru elaborarea documentației tehnico-economice, încă 110.137,19 lei, ambele realizate de arhitectul Străjan.

Vezi și Modernizarea zonei de agrement de la Schit din Alba Iulia, cu 1,7 milioane euro. Iaz ornamental în locul bazinului de înot şi alte amenajări

Până aici, totul ok, dar dacă ne uităm în spate, au trecut deja 3 ani de când s-au aprobat și plătit acele proiecte și nu s-a întâmplat nimic. În anul 2015, chiar în ședința în care se aproba studiul de fezabilitate pentru „Baza sportivă și de Agrement în zona Bazin Olimpic”, primarul Mircea Hava s-a gândit că ar fi o idee bună să mute ștrandul în zona Parcului Dendrologic, acolo unde Primăria a construit din bani publici un complex sofisticat dotat cu restaurant și locuri de grătar care a fost concesionat de către firma Sercar Power SRL, o societate comercială care l-a avut la un moment dat ca acționar pe Dorin Nistor, actual primar al municipiul Sebeș, prieten al primarului Hava, fost director AIDA TL și fost șef al Gărzii Financiare Alba.

restaurant picnic mamut pista de bicicleteȘERCARia din spatele concesionării Complexului Pavilion făcut din banii primăriei

Concesionarea Complexului ”Pavilion” de pe Mamut coincide cu perioada în care Mircea Hava declara că vrea să mute proiectul ștrandului de la Bazinul Olimpic, lângă Pavilion, în zona Parcului Dendrologic.

Licitațiile pentru concesionarea Pavilionului – care face parte dintr-un proiect mai amplu, pista de biciclete, pentru care s-a plătit 11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene, iar restul din suma totală a fost asigurată din bugetul administraţiei locale – s-au anulat în repetate rânduri, din cauza lipsei investitorilor. Potrivit unor persoane care și-ar fi dorit să participe la licitație, în momentul în care se prezentau să ceară informații despre licitație, erau descurajați pe motiv că în zonă nu este apă și nu vor putea obține niciodată avizele necesare pentru funcționare.

dorin nistor si mircea havaAșa s-a ajuns ca, după repetate încercări și renunțări, să se negocieze direct cu firma Sercar Power, singura care rămânea interesată și în astfel de condiții.

Vezi și Baza de agrement proiectată lângă Bazinul Olimpic din Alba Iulia ar putea fi MUTATĂ pe dealul Mamut. Ce spune primarul Mircea Hava

Iată câteva date despre personajele care au trecut prin acționariatul firmei Sercar Power : Societatea s-a înființat în 2002 și avea ca obiect principal de activitate comerț cu piese și accesorii pentru autovehicule. Atunci, Dorin Nistor era asociat unic în timp ce Cosmin Hațegan (finul lui Dorin Nistor și omul de bază din campania electorală de la locale) era administrator.

În 2006, este primită în societate Ana Nistor (mama lui Dorin Nistor) – 50% și i se retrage calitatea de administrator lui Cosmin Hațegan, aceasta fiind preluată de tatăl lui Nistor .

Tot atunci este schimbat sediul social la Vințu de Jos, str. Nicolae Iorga nr. 24, locuința părinților lui Dorin Nistor, acționari fiind Dorin și Ana Nistor.
Se deschide un punct de lucru în Alba Iulia, pe str Eroilor ne 11, spațiul închiriat de la firma Amissa SRL controlată de familia Ciucă (Tiporex).

În 2007, luna mai, se deschide un alt punct de lucru în Alba Mall și în 2008, luna iulie, intră în firmă Valerica Dragomir și din nou finul Cosmin Hațegan, în timp ce ies din firmă părinții lui Nistor. Atunci se retrage și Dorin Nistor din calitatea de administrator și o pune în loc pe Valerica Dragomir.

În septembrie 2008, este închis punctul de lucru din Alba Mall, dar se deschid două sedii noi – unul pe strada Arnsberg, bl. 38, apartament 23 şi unul pe Calea Moților 114 b, spațiul nr.21. Cosmin Hațegan cesionează părțile sociale către Valerica Dragomir, în martie 2014 și închide punctul de lucru de pe strada Arnsberg. În 2015, luna iulie, se adaugă la ORC în statut cod CAEN ”restaurante”. Și tot atunci firma devine interesată de Complexul de pe Mamut făcut din bani publici..

Anul trecut, în februarie, se mută sediul social al firmei de la casa părinților lui Nistor (Vințu de Jos, str. N. Iorga nr. 24) la cel de domiciliu al administratorului Valerica Dragomir.

Legătura cu Cosmin Hațegan se mai poate găsi și în firma Areside Solution SRL din Oradea, preluată în 2013 (aprilie), de la Remus și Eleonora Roșca.
Dorin Nistor și Cosmin Hațegan devin asociați în 18.04.2013, iar Cosmin Hațegan este desemnat administrator.

Deși nu mai apare ca asociat în firma care a concesionat prin negociere directă Complexul de pe Mamut, primarul Sebeșului Dorin Nistor și-a sărbătorit în iunie succesul în alegeri și ziua de naștere chiar în locația respectivă, împreună cu Mircea Hava, prietenii și colegii din partid.

Vezi și Pavilionul din zona Mamut a fost concesionat pe 5 ani. O singură firmă, la negocierea directă cu Primăria Alba Iulia

Planurile lui Hava pentru „Aqualandul de pe Mamut” s-au blocat  după ce nu s-a putut obține un aviz pentru defrișările ce urmau să fie făcute în zonă

Acum a fost reînviat proiectul de la Bazinul Olimpic. Viceprimarul Gabriel Pleșa spune că s-a renunțat la ideea ștrandului de pe Mamut pentru că, pe lângă problemele privind avizul de la Romsilva, în zonă nu există apă, iar accesul este mai greoi decât în zona bazinului olimpic.

Astfel proiectul pentru care s-a plătit 200.000 euro pentru teren și a fost aprobat studiul de fezabilitate este reluat în „schița” de buget pe anul 2017. Potrivit directorului de investiții, Silvia Moldovan, lucrurile nu sunt „bătute în cuie” și propunerea poate să rămână în bugetul pentru anul acesta sau poate să fie scoasă. Aceasta a precizat să există nemulțumiți în Primăria Alba Iulia, printre care și primarul, care și-ar dori un spațiu mai mare pentru acest obiectiv.

În cazul în care proiectul va rămâne în forma actuală, suma propusă spre alocare în 2017 este mai mult una de ”consolare”. Ar urma să fie alocați 335.000 de lei, din totalul de peste 24 de miliarde lei la care au fost estimate lucrările, bani care ar fi suficienți doar pentru elaborarea unei alte documentații sau poate pentru pornirea unei licitații. Așadar nici în acest an, și probabil nici anul viitor, albaiulienii nu vor avea un ștrand municipal și vor merge în continuare la piscinele private sau la ștrandurile din alte județe.

Până acum, s-au plătit pentru nimic 272.272 de euro . 200.000 de euro pe terenul din spatele bazinului olimpic, plus 13.000 de euro proiectul, la care se mai adaugă studiile făcute (17.000 euro + 17.800 euro + 24.472 euro) de Biroul de Proiectare Străjan pentru zona de la Schit, bani care au lăsat în urmă doar niște ștranduri și parcuri „fantomă”.

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. KIK

  miercuri, 15.03.2017 la 10:32

  Hai sa fim serioși si mai terminați cu articole de genul asta.
  Noi avem nevoie de spital in primul rand nu de ștrand.
  Avem nevoie de multe altele înainte de ștrand asa ca dacă tot vreți sa il atacați pe Hava măcar veniți cu ceva ce are importanta.
  NU SUNT FAN HAVA asta sa fie clar.
  Eu zic sa ne uitam în jurul nostru ce sa făcut în acest oraș și ce mai trebuie făcut si CINE a făcut si cine are puterea necesara sa facă in continuare.

  Si lui Nistor sa ii fie rușine ca își serbează ziua de naștere si dacă mai face asa ceva pe viitor sa facă bine sa se distreze singur închis în beci .

  Ps. Nu mai suntem nici noi atât de prosti încât sa punem botul la toate prostiile

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 15.03.2017 la 13:54

   @KIK, nu ai inteles nimic sau vrei sa bagatelizezi subiectul. Aici este vorba de bani publici cheltuiti aiurea si de niste informatii care arata ca in spatele unor decizii ciudate pot sta niste interese dubioase. Si nistor sa isi serbeze victoria in alegeri pe banii lui nu pe ai fraierilor de albaiulieni

  • Vig

   joi, 16.03.2017 la 12:06

   Buna interventia ta! hai tu cu idei despre spitale! Altii au venit cu idei pentru stranduri si cum s-au cheltuit banii tai si ai mei si ai altora. Nu ai citit nimic din articol! Commenturile tale sunt pe langa subiect. A facut Hava ceva pe banii lui in orasul asta? Si da, hai spune tu ce a facut incat sa merite laudat. Poate ai argumente ca altii nu prea au. Si inca ceva, daca a facut a facut pe bani publici nu pe banii lui, ba dimpotriva, a tras la oala lui cat a putut de mult. Vezi cate si mai ales ce fel de documente au semnatura lui Hava. cele mai multe sunt semnate de altii cu „pentru”. mai verifica, kik si apoi ai liber la commenturi.

 2. ovidiu

  duminică, 19.03.2017 la 20:33

  cred ca ar trebui sa ne paraseasca Hava 1 este limitat si a furat destul ! avem nevoie de un om curat , tanar si cu viziune asupra viitorului acestui oras si a celor care locuiesc in el ! Florin Roman va fi noul primar al orasului ! Hava o sa intre la mititica .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ACTUALITATE

Atenție ȘOFERI! 74 de camere fixe amplasate pe mai multe drumuri din țara. Vezi unde sunt

Publicat

Șoferii care circulă cu mașina pe drumurile din România fără a deține o vinietă valabilă pot fi surprinși de una din cele peste 70 de camere utilizate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și amplasate pe mai multe drumuri naționale. 

CNAIR verifică respectarea acestei obligații cu ajutorul a 74 de camere fixe amplasate pe mai multe drumuri din țara noastră, iar șoferii care nu respectă această obligație riscă amenzi de ordinul miilor de lei. Mai exact, persoanele surprinse de autorități circulând cu mașina pe drumurile din țara noastră fără a avea rovinietă valabilă pot fi sancționate cu amenzi de până la 4.500 de lei.

Potrivit datelor furnizate de către CNAIR, cele mai monitorizate drumuri sunt Drumul Naţional 1 (Timişul de Sus, Sebeş, Vâlcele, Şercaia, Oşorhei, Bărcăneşti/Româneşti), Drumul Naţional 2 (Iacobeşti, Nicolae Bălcescu, Moţca, Mărăcineni), Drumul Naţional 6 (Sânnicolau Mare, Coşoveni, Mehadia, Drăgăneşti Vlaşca) şi Drumul Naţional 15 (Vaduri, Sângeorgiu de Mureş, Gârleni, Călugăreni). Nici cei care circulă pe autostrăzi nu scapă de monitorizare, și anume sunt amplasate camere video pentru verificarea rovinietei la Petreşti (A1), Glina, Feteşti (A2), Gilău şi Snagov (A3).

VEZI: Lista cu amplasarea camerelor video fixe pentru-controlul rovinietei

Pentru a identifica șoferii care circulă fără rovinietă, pe lângă camerele video fixe, CNAIR mai utilizează și 14 camere video mobile, distribuite pe întreg teritoriul național. Conform precizărilor reprezentanților CNAIR legate de camerele video mobile, acestea sunt amplasate “pe drumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naţionale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare (în funcţie de zonă/drum/interval de timp)”.

De asemenea, controlul existenței și a perioadei de valabilitate a vinietei poate fi efectuat și de către personalul împuternicit al Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi al CNAIR (în puncte de trecere a frontierei).

 

sursa: avocatnet.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să prelungești durata de viață a bateriei telefonului pentru autonomie cât mai bună

Publicat

Durata de viață a bateriei este cea mai mare problemă pe care orice smartphone o are. Totuși, sunt câteva trucuri care te pot ajuta să ai autonomie mai mare mărind durata de viață a bateriei.

Aspectele de natură hardware țin în principal de ciclurile de încărcare a acumulatorului. Acesta trebuie să fie încărcat înainte să se descarce complet și să fie deconectat de la sursa de încărcare înainte de a ajunge la un nivel de încărcare de 100%. De asemenea, telefonul nu trebuie lăsat în mașină sau în alte locuri închise atunci când este foarte cald. În acest sens, este recomandat ca, atunci când nu este folosit, acumulatorul să fie păstrat într-un loc cât mai răcoros și să fie încărcat în jur de peste 40%.

În ceea ce privește optimizările software, utilizatorii ar trebui să oprească aplicațiile care rulează în background, să nu folosească imagini de fundal active, să dezactiveze funcțiile Bluetooth, GPS, WiFi, NFC și datele mobile, precum și sincronizarea conturilor. O altă sugestie este aceea de a seta la nivel minim luminozitatea ecranului și durata la care intră în stand-by.

Utilizatorii pot lua în calcul și aplicații dedicate pentru optimizarea bateriei, cum este Clean Master Phone Boost. Acesta poate fi folosit pentru a șterge fișierele temporare și istoricul de navigare. Aplicația mai permite și managementul aplicațiilor, mutarea acestora pe cardul microSD, dezinstalarea aplicațiilor (dacă nu sunt protejate de sistem) și efectuarea de copii de siguranță ale fișierelor importante. În plus, aplicația are și rol de antivirus.

Cei de la Grunge au întocmit un top al celor mai dăunătoare lucruri pentru bateria telefonului:

 • GPS-ul

Dacă faceți parte din grupul celor care nu doresc să investească într-un dispozitiv GPS independent, atunci trebuie să știți că acest tip de funcție golește bateria mai repede decât orice altă aplicație.

Funcția GPS se bazează pe o serie de actualizări rapide ale coordonatelor, ceea ce înseamnă că telefonul trebuie să aibă canale de comunicare deschise tot timpul. Mai mult, acesta nu comunică doar cu un singur turn de telefonie mobilă ci cu trei sau patru sateliți pentru a putea calcula locul în care vă aflați.

 • Reclamele de pe internet

Toată lumea știe că jocurile consumă foarte repede bateria. Puțini știu însă că reclamele tip pop-up(cele care apar în jocurile gratuite precum și cele care sunt livrate în browser și în alte aplicații) sunt la fel de nocive. Testele arată că descărcarea acestui tip de reclame consumă mai multă baterie decât aplicația pe care o foloseați înainte ca ele să apară.

 • Închiderea tuturor aplicațiilor

Cei mai mulți utilizatori, preocupați fiind de cât ține o încărcare a bateriei și de durata de viață a acesteia, opresc toate aplicațiile atunci când se pregătesc să pună telefonul în modul stand by. Deși pare ciudat, această acțiune consumă mai multă baterie și scade durata de viață a acesteia. Explicația e simplă: când o aplicație rulează folosește o cantitate mică de energie, consumul mare vine atunci când aplicația pornește – aceasta trebuie mai întâi să treacă prin memoria RAM și abia apoi să se încarce total.

Tot la acest capitol merită menționat și faptul că telefonul este suficient de inteligent încât să oprească chiar consumatorii mari.

 • Funcția vibrare

Această funcție reprezintă o risipă de energie deoarece, în ciuda faptului că telefonul are componente hardware și software de ultimă generație, este veche. În cazul în care nu ați desfăcut niciodată un telefon, această funcție este posibilă datorită prezenței unui motoraș în interiorul dispozitivului mobil, motoraș care consumă o cantitate mare de energie pentru a face telefonul să vibreze.

 • Încărcarea telefonului

Odată cu apariția pe piață a primelor modele de telefoane mobile sfaturile specialiștilor erau „consumați toată bateria și încărcați telefonul până la 100%”. Mulți dintre noi încă urmează acele sfaturi iar rezultatul poate fi dezastruos pentru baterie. Când punem telefonul la încărcat un curent constant intră în baterie până când aceasta ajunte undeva la 70%. Din acest punct încărcătorul adaptează voltajul la nivelul energiei deja prezente în baterie. Astfel, pe măsură ce telefonul se încarcă, curentul slăbește în intensitate.

Specialiștii recomandă mai multe încărcări scurte decât încărcări până la 100%. De fapt, studiile arată că bateria se degradează cu până la 70% în doar 300 de încărcări până la 100%.

 • Facebook

Dacă sunteți la fel ca restul lumii, aveți instalată aplicația Facebook pe telefon. Asta înseamnă că bateria telefonului dumneavoastră se descarcă mai repede. Testele arată că bateria aceluiași telefon a ținut cu 20% mai mult după dezinstalarea aplicației Facebook. De asemenea, celelalte aplicații au funcționat cu 15% mai repede după dezinstalarea aplicațiilor Facebook și Facebook Messenger.

 • Luminozitatea ecranului

Cu toții știm cel puțin o persoană(nu neapărat noi), care ține luminozitatea la 100%. Studiile specialiștilor au arătat că acest lucru scade durata de viață a bateriei cu până la jumătate, cifrele exacte variind în funcție de marca, modelul, sistemul de operare și dimensiunea telefonului.

 • Căldura

Dacă petreceți foarte mult timp pe telefonul mobil ați observat deja că acesta are tendința să „se încingă”. Aceasta este consecința folosirii îndelungate și poate afecta considerabil performanțele și durata de viață a bateriei.

 • Temă și wallpaper luminoase

O temă luminoasă și/sau un wallpaper colorat consumă mai multă baterie decât una de culoare închisă. Potrivit unui studiu BBC Science, un pixel alb folosește de 5,8 ori mai multă energie decât un pixel negru. Asta înseamnă că doar schimbând tema și wallpaperul puteți economisi 18% din baterie.

sursa: digi24.ro, grunge.com, playtech.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficanţi de etnobotanice din Alba şi alte trei judeţe, condamnaţi la închisoare. Sentinţă definitivă

Publicat

Liderul unei grupări de traficanţi de etnobotanice, destructurată acum cinci ani de BCCO Alba Iulia, a ajuns după gratii. Mircea Marian Ispas (33 de ani) a fost condamnat definitiv prin sentinţă la Curtea de Apel Alba Iulia, în 15 ianuarie, alături de alţi trei membri ai grupării, din Alba Iulia şi 17 din alte judeţe. Ispas a primit cea mai mare pedeapsă din „lotul” de 21 de inculpaţi.

“Operaţiunea Transilvania” a vizat gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice, ce a acţionat în perioada 2011 – 2012. Inculpaţii au fost judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional nestructurat şi pentru operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Luni, alături de Mircea Ispas, a fost reţinut pentru executarea pedepsei şi Viorel Marian Gheorghe (34 de ani), membru al aceleiaşi grupări, fiind depistat la Vinţu de Jos. Ambii aveau mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de Judecătoria Deva. Decizia definitivă a aparţinut însă Curţii de Apel Alba Iulia care a modificat unele pedepse decise iniţial de Judecătoria Deva, acum trei ani.

Viorel Marian Gheorghe are de executat 2 ani şi 6 luni de închisoare (faţă de un an şi patru luni cu suspendare, pedeapsa decisă la judecătorie), iar Mircea Marian Ispas – 3 ani şi 10 luni de închisoare (faţă de 3 ani şi 6 luni, pedeapsa iniţială), pentru săvârşirea infracțiunii de „efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”. Al treilea inculpat din Alba Iulia în acest dosar, Dan Petru Lucian, a fost condamnat la un an şi 9 luni de închisoare cu executare, iar al patrulea din Alba, Ioan Emanuel Hârbea, a primit un an de închisoare cu suspendare.

Prima condamnare în acest dosar a fost dată de Judecătoria Deva, în 2015, gruparea formată din 21 de persoane fiind trimisă în judecată în 2013, de DIICOT.

Citeşte Membrii unei grupări de traficanţi de etnobotanice din Alba și alte patru judeţe, CONDAMNAȚI la închisoare de o instanță din Deva

Membrii grupării cumpărau substanţele de pe internet, iar ulterior le comercializau către diferiţi clienţi, în majoritate tineri. Substanţele etnobotanice erau aduse din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar, ulterior, comercializate în ţară, la preţuri între 15 lei şi 50 de lei gramul. Un kilogram de substanţe psihoactive era cumpărat din Spania cu sume între 3.000 şi 4.000 de euro.

La percheziţiile efectuate au fost descoperite 1.000 de pliculeţe de etnobotanice, dar şi alte 3 kilograme din acest tip de drog, 2.000 de euro, 80.000 de lei, aparate de porţionat şi un pistol cu aer comprimat. Liderul grupării, Mircea Ispas, mai avea, în două conturi diferite, rulaje de peste 800.000 lei.

Citește şi Comercianți de etnobotanice din Alba, duși la DIICOT Hunedoara pentru audieri. Liderul grupării este albaiulianul Marian Mircea Ispas

Substanţele erau porţionate şi vândute sub diferite denumiri, precum „NINJA“, „PURE BY MAGIC“, „NINJA ULTRA STRONG“, „SPECIAL EDITION“, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE“, „BONZAI PLANT“, sau „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST“.

Gruparea a traficat peste 40 de kilograme de etnobotanice, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza.

„Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

Pedepsele definitive dispuse de Curtea de Apel Alba Iulia:

Ispas Mircea Marian (Alba Iulia): 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare

Grasu Gabriel Alin (zis “Radio”, Deva): 3 ani, 8 luni de închisoare cu executare

Boboc Daniel Andrei (Timişoara): 2 ani, 3 luni, 10 zile de închisoare cu executare

Dan Petru Lucian (Alba Iulia): 1 an şi 9 luni de închisoare cu executare

Gheorghe Viorel Marian (Alba Iulia): 2 ani şi 6 luni de închisoare suspendare sub supraveghere

Todoni Toni Robert (Orăştie): 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere (4 ani)

Marinescu Răzvan Alexandru (Bucureşti): 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere

Marinescu Cosmin Dorin (Bucureşti): 2 ani închisoare sub supraveghere

Logojan Andrei Sergiu (Deva): 1 an, 11 luni, 10 zile de închisoare suspendare sub supraveghere

Nojogan Ioan Narcis (Deva): 1 an 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Chirilă Antoniu (Brad): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Jude Daniel Sorin (Orăştie): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Ştiucă Marian (Orăştie): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Trandafir Bogdan Alexandru (Brad): 1 an de închisoare suspendare, sub supraveghere

Vagu Mircea (Hunedoara): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Hârbea Ioan Emanuel (Alba Iulia): 1 an închisoare suspendare sub supraveghere

Amălinei Alin Cătălin (Buziaş, jud. Timiş): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Gabor Orlando Gheorghe (Cluj-Napoca): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Mocan Daniel-Ioan (Cluj-Napoca): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Crăciun Cosmin Ioan (n. Abrud, d. Brad): 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Zamfiratu Ionuţ Andrei (Bucureşti): 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Panouri de avertizare pentru spațiile fără autorizație de securitate la incendiu. Lege promulgată de Iohannis

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevede obligaţia amplasării de panouri de înştiinţare în cazul spaţiilor fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Potrivit legii, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investiţiilor care vizează construcţii publice au obligaţia să realizeze şi să amplaseze panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective cu următorul conţinut, imprimat cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu”.

Obligaţia vizează barurile, cluburile, discotecile, restaurantele, centrele comerciale, magazinele, supermagazinele şi hipermagazinele, cinematografele, sălile polivalente, sălile de spectacole, hotelurile, motelurile, hostelurile, vilele turistice, pensiunile şi cabanele turistice, apartamentele şi camerele de închiriat în regim hotelier.

Citește mai departe
Publicitate

TEIUȘ

FOTO: Proiectul „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă”, la Liceului Teoretic Teiuș

Publicat

Data de 15 ianuarie când celebrăm una dintre personalitățile marcante ale literaturii române, nimeni altul decât “poetul nepereche”, Mihai Eminescu, a reprezentat pentru elevii Liceului Teoretic Teiuș, Alba, debutul activităților dedicate culturii naționale.

Eminescu a fost un romantic desăvârșit și un spirit demiurgic ce a avut capacitatea de a transforma tot ce a atins într-un lirism pur al esențelor de aceea momentele intitulate sugetiv „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă” evidențiază valorile inestimabile ale literaturii române, idealul unității naționale, mândria națională.

Proiectul „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă” urmăreşte timp de o săptămână o serie de activităţi care au ca scop dezvoltarea abilităţilor de lectură, cultivarea simţului estetic, familiarizrea cu textul eminescian (liric şi epic), interpretarea personalizată (recitare, dramatizare) a creaţiilor lui Eminescu, precum și redescoperirea „românismului” (Blaga spunea: „Eminescu e de un românism sublimat, complex și creator” din a cărei „conștiință etnică… ne mai hrănim astăzi”).

Astăzi, în prima zi de şcoală din anul 2018 s-a derulat prima activitate din seria celor dedicate scriitorului. În colaborare cu Biblioteca, Primăria Teiuş şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică a avut loc o întâlnire a liceenilor de la Cercul de lectură cu marele autor. Portofoliile elevilor, care conțin informații despre marele poet național, au fost realizate cu mare grijă de dna Luminița Ciorbea, bibliotecar. Elevii, coordonaţi de dl director Marius Cosmin Pintea şi dna prof. Romina Pop, au recitat din creaţiile lui Eminescu, din propriile creaţii, au participat la concursul interactiv de cultură generală „Eminescu și idealul unității naționale”, format din 20 de întrebări din viaţa şi opera autorului, valorificând, pe lângă informațiile de cultură pe care le dețin, și competențele digitale, deoarece concursul s-a derulat on-line, utilizând aplicația kahoot.it. Finalul „cafenelei de lectură” a fost reprezentat de interpretarea lui Cătălin Rus, elev în clasa a XI-a, a unui cântec având ca temă folclorul.

Pe de altă parte, la ciclul liceal, s-a derulat și un atelier de creaţie literară-poezie romantică în limba franceză și traduceri de texte bilingve, română-franceză, sub îndrumarea dnei prof. Adriana Popa.

La ciclurile primar și gimnazial, lui Eminescu i s-a atribuit dimensiunea eternă prin abordare temelor de interes specifice vârstei: natura și iubirea. Elevii au explorat universul eminescian prin susținerea unor prezentări PowerPoint, realizarea de colaje, amenajarea unui spațiu dedicat lui Eminescu, audierea unor piese care evidențiază versurile poetului, recitare de poezie și participarea la concursul „Eminescu și idealul național”. Elevii au fost coordonați de către prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Ionela Staicu, prof. Ligia Dimitriu și prof. Lascu Gabriela.

Proiectul „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă” are ca obiectiv reanimare patriotismului prin promovarea culturii și valorilor naționale. Mihai Eminescu este cel mai bun exemplu pentru secolul în care trăim prin implicare socială, conștiința unității naționale, valoarea estetică, gustul pentru clasic și academic, de aceea elevii trebuie să intre în contact cu acesta și să-l perceapă ca un deschizător de idealuri” ne-a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul unității de învățământ.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate