Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Imobilul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia rămâne în patrimoniul statului. Guvernul a respins cererea de retrocedare

Publicat

biblioteca batthyaneum Comisia de retrocedări a Guvernului României a respins cererea formulată Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, de a retroceda imobilul Bibliotecii Batthyaneum. Ei au motivat prin faptul că în Arhiepiscopia nu a făcut dovada de proprietate asupra imobilului.

Primarul Mircea Hava a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că fost înștiințat de Guvernul României – Comisia de Retrocedare despre faptul că s-a respins cererea Arhiepiscopiei de a retroceda imobilul Biblioteca Batthyaneum.

Cu privire la cererea de retrocedare formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, având ca obiect restituirea imobilului Biblioteca Batthyaneum, decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat.

„Eu nu comentez lucrul acesta. Eu doar v-am anunțat că s-a respins și că rămâne în patrimonul staului. Părerea mea personală în zona asta nu contează. Legat de partea de istorie, din ceea ce știu, în momentul în care Transilvania a revenit României, tot ce a fost a revenit și testamentul lui Batthyany era legat de a reveni țării și nu cuiva”, a spus primarul Mircea Hava.

Vezi şi Motivarea condamnării României la CEDO în Dosarul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

Batthyaneum deţine colecţii de o inestimabilă valoare documentar-ştiinţifică şi bibliofilă: 80% din totalul de cărţi manuscrise medievale occidentale aflate în colecţiile din România (1.778 de cărţi manuscrise), între care şi Codex Aureus, cel mai vechi manuscris occidental aflat în colecţiile din țară, realizat în jurul anului 810, la comanda lui Carol cel Mare; 70% din totalul de incunabule aflate în România (609 incunabule); din cele 63.037 de cărţi înregistrate, peste 45.000 sunt cărţi vechi şi rare tipărite în Europa în secolele XVI-XVIII (parte dintre acestea se referă la istoria Transilvaniei); 4.598 de periodice vechi; un valoros fond arhivistic format din Arhiva Capitlului Romano-Catolic din Alba Iulia şi Arhiva Conventului din Cluj-Mănăştur – aproximativ 17.163 de izvoare diplomatice privind istoria medievală a Transilvaniei; peste 43.000 de documente ale unor personalităţi transilvănene, ale fostului Institut şi ale Bibliotecii Battyaneum, din secolele XVIII-XX; colecţii muzeale – istorie naturală (mineralogie, botanică etc.), piese arheologice din spaţiul transilvan si european (de la Neolitic la Perioada medievală), sigilii, medalii, instrumente astronomice, obiecte de cult, tablouri, ex-librisuri etc.

Toate acestea recomandă Biblioteca Batthyaneum ca una dintre cele mai importante instituţii culturale şi documentare din Europa şi din lume, fiind frecventată de numeroşi cercetători, doctoranzi şi studenţi din ţară şi din străinătate, veniţi în stagii de cercetare. Biblioteca organizează periodic manifestări culturale şi ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională de înaltă ţinută şi are aproximativ 4.500 de vizitatori anual, între care personalităţi culturale şi politice din România şi din străinătate.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax