Connect with us
Publicitate

Uncategorized

În WEEKEND: „Serbarea Narciselor” în Munţii Apuseni. Legenda păsării măiestre şi a penelor fermecate. PROGRAMUL evenimentului

Publicat

negrileasa2015 În acest weekend, în Munţii Apuseni, este o sărbătoare tradiţională cu origini în vremuri de legendă, care adună în fiecare an localnici şi vizitatori, într-un peisaj aparte. În Poiana Narciselor din comuna Negrileasa, florile şi buna dispoziţie vor fi în centrul atenţiei. Este „Serbarea Narciselor”, eveniment prin care obiceiurile, tradiţiile şi valorile populare sunt evidenţiate într-un cadru de basm.

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare.

Pe platoul de la Negrileasa se găsesc, la tarabe, tradiţionalii mici şi bere, dar şi obiecte de artizanat.

 

poiana narciselor negrileasa Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Se ajunge în poiană din DN 74 Alba Iulia – Abrud, pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium. De aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la limita rezervaţiei.

Se mai poate ajunge urmărind DN 74 Alba Iulia – Abrud până în satul Feneş apoi pe Valea Feneşului se trece după 10 km prin Rezervaţia “Cheile Feneşului” iar dupa încă 15 km, pe un drum forestier se ajunge la “Poiana Narciselor“.

 

 

PROGRAM

Sâmbătă, 9 mai

Orele 16.00 – 16.30 Dansuri populare cu formaţia de dansuri „Stejărelul” din Luncoiu de Jos, Hunedoara

Orele 16.30 – 16.45 Obicei popular „Târgul Nevestelor” de la Halmagiu; elevi: Cor Andreea Maria, Andrei Petruţ, Nicolae Boc, sub îndrumarea profesorilor Mirela Crâsnic şi Corina Oros

Orele 16.45 – 18.00 Muzică populară (formaţie locală)

Orele 18.00 – 19.00 Trupa Haiducii

Orele 19.00 – 20.00 Trupa Hora

Orele 20.00 – 20.30 Muzică populară (formaţie locală)

Ora 20.30 Fachirul Janis

Ora 21.00 Muzică populară. Discotecă

Duminică, 10 mai

Orele 10.30 – 13.00 Spectacol-concurs „Cultură pentru cultură”. Comune înscrise în concurs: Horea, Ocoliş, Sălciua, Avram Iancu, Sohodol, Bucium

Orele 13.00 – 17.00 Invitaţi în recital:

Ansamblul folcloric al judeţului Alba; dirijor: profesor Alexandru Pal; solişti: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ, Maria Filimon

Claudia Ionaş

Mihaela Belciu şi formaţia

Muzică populară (formaţie locală)

Legenda de la Negrileasa

Încă din strămoși, toți cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, văzu pasărea și, prin sunet de tulnic, își chemă camarazii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:

Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecătorii și mai ales pe cei care vin la Sărbătoarea Narciselor din luna mai.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. geta

    vineri, 08.05.2015 at 15:47

    sunt înflorite narcisele?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax