Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Încep lucrările de MODERNIZARE în centrul oraşului Alba Iulia – zona Tudor Vladimirescu. Contract de 4,7 milioane lei

Publicat

Până în 7 septembrie se dorește începerea lucrărilor la proiectul de reconfigurare a zonei centrale a oraşului Alba Iulia, zona Tudor Vladimirescu, făcut public încă de acum doi ani. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, deocamdată este în lucru proiectul tehnic, urmând să se treacă la faza de execuție. Valoarea contractului încheiat în 31 iulie 2014 cu Elis Pavaje SRL este de 4,67 milioane lei şi lucrările sunt estimate să dureze 12 luni.

În prima etapă se vor executa lucrările tehnice, relocarea unor conducte, rețelele subterane, rețea de iluminat public, după cum au precizat reprezentanţii Primăriei Alba Iulia pentru Alba24.ro. Dacă planurile administraţiei locale sunt de modernizare a zonei dezolante din apropierea Magazinului „Unirea” şi a sediului BCR din centru, rămâne de văzut cum se va derula investiţia în realitate, în termenul prevăzut de un an.

Circulaţie modernă şi aerisită pentru maşini, locuri de relaxare pentru pietoni, mobilier urban nou şi parcări amenajate, cam aşa arăta proiectul anunţat de administraţia locală acum doi ani, acum repus în discuţie şi în şedinţa Consiliului Local din 22 august, la capitolul investiţii.

În bugetul pentru 2014, este alocată suma de 1.400.000 lei, valoarea totală a proiectului depășind 4.800.000 lei. Aceşti bani trecuţi pe hârtie pentru anul 2014 ar însemna, pe lângă partea de proiect, la care încă se lucrează şi executarea unor operaţiuni tehnice – relocarea unor conducte, reţele subterane, fiind urmate şi de lucrări de suprafaţă.

Cea mai recentă intervenţie în zonă datează din 2011, când au fost făcute lucrări de înlocuire şi reparare a reţelelor de apă şi s-a amenajat spaţiul public din spatele Magazinului “Unirea”, care nu a suferit modificări. Execuţia a presupus amenajarea platformelor şi turnarea de covor asfaltic până la intersecţia cu strada Oborului, dar şi mobilarea unei zone prin amenajarea unui parc de joacă.

Vezi cum arată această zonă înainte de modernizare.

La final, partea intens circulată din faţa sediilor BCR şi magazinului Unirea ar urma să fie înfrumuseţată şi modernizată, pentru a deveni atât funcţională, cât şi atractivă pentru locuitori şi vizitatori.

Având în vedere starea avansată de degradare a pietonalului de pe partea vestică a străzii Tudor Vladimirescu (tronson cuprins între magazinul Unirea şi BCR), precum şi traficul intens în orele de vârf  îngreunat de parcările amenajate în lungul străzii, ce blochează o bandă de circulaţie, se propune refucţionalizarea acestei zone situate la nivel central, după cum se arată în documentaţia de proiect.

S-a contractat serviciul de proiectare faza documentaţie avizare lucrări de intervenţie şi documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire cu BP Străjan din Alba Iulia, potrivit reprezentanţilor primăriei.

Potrivit proiectului, se propune realizarea pe latura vestică a străzii a 94 parcări la 45 grade cu acces de pe o alee auto separată de stradă, prin mutarea trotuarului şi a zonei verzi înspre locuinţele colective.

Accesul la parcaje se va face cu bariere.

Se va amenaja şi spaţiul din zona magazinului Unirea şi din faţa Băncii Comerciale Române.

De asemenea, se va moderniza zona pietonală, se vor amenaja locuri de odihnă, zone verzi cu plantaţii joase şi înalte şi sistem irigaţii.

Totodată s-a prevăzut montarea de mobilier urban nou.

Suprastructura sistemelor rutiere va fi formată din beton asfaltic, piatră cubică, pavele din beton vibropresat compact şi tip grilă.

“Întrucât s-au dovedit eficiente în descongestionarea traficului amenajările  tip sens giratoriu se vor realiza două astfel de dotări la intersecţia străzilor Calea Moţilor şi Tudor Vladimirescu, respectiv la intersecţia străzilor Oborului şi Tudor Vladimirescu”, mai precizează reprezentanţii primăriei.

Acolo unde sistemul de iluminat existent se suprapune cu noua propunere, se vor muta stâlpii, iar pe zonele reconfigurate se  va realiza iluminatul pietonal şi stradal.

Pentru a nu se mai interveni ulterior pe zonele amenajare, se va înlocui şi reteaua de apă din OL cu ţeavă PEHD.

Valoarea contractului de lucrări încheiat în 31.07.2014 cu Elis Pavaje SRL Petreşti este de  4.678.047,51 lei şi durata este de 12 luni.

La aceasta dată este în curs de elaborare proiectul tehnic, care a fost contractat în cadrul procedurii de achiziţie a contractului de execuţie lucrări (proiectare + execuţie).

Reprezentanţii primăriei estimează că lucrările vor demara la începutul lunii septembrie 2014.

Reamintim faptul că, în martie 2012, Primăria Alba Iulia anunţa intenţia de modernizare şi refuncţionalizare a centrului oraşului. În luna iunie a aceluiaşi an, proiectul a fost pus în dezbatere publică, iar locuitorii nu au ezitat să vină cu propuneri şi sugestii de modificare a acestuia. Proiectul a trecut prin Consiliul Local în septembrie, apoi a rămas în standby, în principal din cauza lipsei de fonduri şi a altor priorităţi, însă la sfârşitul anului 2014 sunt programate să înceapă lucrările de amenajare.

În bugetul pe acest an al municipiului, a fost alocată suma de 1.400.000 lei, la capitolul “Refuncţionalizare zona centrală, strada Tudor Vladimirescu”.

Valoarea estimată a proiectului a fost atunci de 4.860.960 lei (față de 4.678.047 lei în prezent). Finanțarea investiției va fi asigurată din bugetul local și alte surse constituite conform legii, iar lucrările au termen de executare 12 luni.

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, stația STP ”Unirea II” cel mai probabil va fi relocată temporar, pe măsură ce lucrările de reamenajare vor ajunge în zona respectivă.

AICI mai multe detalii din planul iniţial de modernizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. pavele

    joi, 21.08.2014 at 18:26

    ce uita sa se spuna este ca se desfiinteaza total spatiile verzi dintre magazinul unirea si BCR. Locul lor o sa fie luat de parcari si pavele. Avem putine spatii verzi si pana si pe alea le distrugem.
    Iar in zona sinagogii sant prevazute in proiect blocuri de locuinte care vor fi construite si vandute tot de firmele lui Hava

    • @pavele

      joi, 21.08.2014 at 19:08

      Tu esti prost? Nu vezi in schite ca apare si zona verde? Fa-ti un control oftalmologic. De parca acum o fi vreo padure acolo…

  2. HH

    joi, 21.08.2014 at 23:23

    ZONA VERDE SE DIMINUEAZA DRASTIC, PARCARILE AJUNG PANA LA 5 METRI DE BLOC, IAR BANCILE VOR FI INUTILE( VEI STA SI TE VEI UITA LA CLADIRE DE LA 5 METRII) !
    SENS GIRATORIU IN LOCUL SEMAFORULUI LA MAGAZINUL UNIREA ESTE O IMBECILITATE- SIGURANTA PIETONILOR VA FI ZERO !!!
    IN REST …PAVAJUL IN ZONA RESPECTIVA ARATA GROAZNIC DE 15 ANI !

  3. Sorin

    vineri, 22.08.2014 at 22:55

    Ba fratilor trebuie sa evoluam….sa fim on rand cu lumea……

  4. Anonim

    sâmbătă, 23.08.2014 at 15:52

    Semaforul de la magazinul Unirea, unde trec atatia copii dimineata si amiaza inspre si dinspre scoala, chiar nu a bine sa fie anulat. Asta pentru siguranta elevilor. In rest…pace buna!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax