Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cetăţenii au fost invitaţi să doneze sânge la Centrul de Transfuzie din Alba Iulia

Publicat

Marţi, 1 noiembrie, a demarat campania “Jandarmeria donează viaţă pentru România”. Primii care s-au prezentat la activitatea de donare de sânge au fost reprezentanţii Jandarmeriei Alba şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, urmaţi de personal din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba,  Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Filialei Alba a Crucii Roşii Naţionale, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Alba şi Serviciului Public Judeţean „Salvamont”.

Activitatea se desfăşoară la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, în fiecare zi, de la ora 8.00 şi sunt invitaţi să participe toţi cetăţenii judeţului care vor să doneze sânge şi astfel să contribuie la salvarea unei vieţi.

Marţi, 8 noiembrie şi marţi, 15 noiembrie, echipa mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină Alba se deplasează în municipiul Sebeş şi Aiud şi va organiza câte un punct de donare de sânge în incinta spitalelor din localitate. Activitatea de donare va putea începe la ora 8.30.

În urma demarării campaniei „Jandarmeria donează viaţă pentru România”, 48 de donatori s-au prezentat, marţi, la Centrul de Transfuzie Sanguină din cadrul Spitalului Judeţean Alba.

Printre aceştia s-au aflat 22 de jandarmi şi funcţionari ai campaniei voluntarilor ISJ Alba, iar 26 au fost cetăţeni care donează sânge în mod constant, dar şi anturajul familial al bolnavilor care au beneficiat de transfuzii.

Miercuri sunt aşteptaţi printre donatori funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Sport, elevi şi profesori ai liceelor, printre care se află Liceul Sportiv, Colegiul Tehnic „Apulum” şi Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia, comunică directorul Centrului de Transfuzii Alba Iulia, dr. Elena Popescu.

În evidenţele Centrului de Transfuzie Sânge din judeţul Alba sunt anual în jur de 8.400 de donatori de sânge, dintre aceştia majoritatea fiind bărbaţi. Însă, de multe ori, nu există stoc suficient de sânge pentru transfuzii de urgenţă, în mod special în cazul grupelor rare şi cu RH negativ. Centrul de Transfuzie este nevoit să apeleze frecvent la alte judeţe, pentru a achiziţiona sângele potrivit.

Drepturile donatorului de sânge:
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, şapte tichete de masă în valoare de 9 lei fiecare, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării sau în cazul studenţilor şi elevilor o zi scutire de frecvenţă şi decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării.

Pot dona persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care se încadrează în limita greutăţii normale şi care au o tensiune arterială bună.

Este bine să ştiţi:
•Trusele de donare sunt de unică folosinţă
•La fiecare unitate de sânge recoltată se efectuează gratuit anumite analize (de exemplu determinarea grupei de sânge şi RH, determinarea hematocitului şi hemoglobinei)
• Sângele este testat, tot gratuit şi pentru depistarea eventualilor agenţi infecţioşi ce se pot transmite prin sânge, cum sunt virusurile hepatice B şi C. Aici, reprezentanţii Centrului de Transfuzie Alba au precizat că au existat persoane care s-au prezentat la centru să doneze sânge şi, în urma testării, s-a descoperit că sunt purtători de virusul hepatitei B, fără să ştie că au fost infectaţi cu acest virus, deoarece în cazul lor boala nu s-a manifestat. Orice boală depistată este comunicată urgent persoanei respective, pentru a se putea trata.
•Se mai fac teste pentru virusurile HTLV I, II (transmisibil şi poate determina boli ca leucemia), pentru sifilis şi HIV.

În data de 11 septembrie se va face o centralizare privind numărul donatorilor care s-au alăturat campaniei.
Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sânge din judeţul Alba au precizat că este de preferat ca numărul donatorilor să fie constant pe o perioadă lungă de timp şi nu foarte mare în anumite zile, deoarece sângele recoltat şi aflat pe stoc are o perioadă limitată de valabilitate.

Gina STANCIU

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Reprezentanţii Prefecturii Alba donează sânge în campania iniţiată de Jandarmerie | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax