Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Închiderea rampei de gunoi de la Alba Iulia scumpeşte factura la salubritate pentru locuitori cu 40%. Deşeurile vor fi transportate în judeţul Sibiu

Publicat

pubele polaris

pubele deseuri polaris gunoi Joi, 9 iulie, intră la aprobare în Consiliul Local propunerea de scumpire a tarifelor de colectare şi transport pentru deşeurile din Alba Iulia, în medie, cu 47%, iar pentru persoane fizice şi juridice, în medie, cu aproximativ 40%.

Deşeurile vor fi transportate aproximativ 70 de kilometri la depozitul de la Cristian (judeţul Sibiu), pentru că rampa de gunoi a oraşului se închide oficial la mijlocul lunii iulie, iar cea nouă, de la Galda de Jos, va fi gata abia în luna mai anul viitor.

Primăria Alba Iulia a anunţat, încă din iunie, iniţierea unui proiect de hotărâre privind modificarea, de la 16 iulie, a Actului Adiţional nr. 4 la Contractul de concesiune 69525 din 2013, privind delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului public de salubrizare, deszăpezire şi combatere polei în Alba Iulia. Reamintim că acest serviciu a fost concesionat de Polaris M Holding SRL Constanţa.

Potrivit documentaţiei de proiect, tarifele propuse pentru aplicare de la 16 iulie sunt următoarele:

Precolectare, colectare, transport deşeuri municipale sortate de la persoane fizice, asociaţii de proprietari la depozitul de la Cristian (Sibiu): 4,56 lei/persoană/lună fără TVA (faţă de 3,339 la depozitul din Alba Iulia, majorare de 36,56%)

Precolectare, colectare, transport deşeuri municipale nesortate de la agenţi economici şi instituţii publice la depozitul de la Cristian (Sibiu): 59,850 lei/mc fără TVA (faţă de 42,118 lei pe mc la depozitul din Alba Iulia, majorare de 42,10%)

Precolectare, colectare, transport deşeuri stradale la depozitul de la Cristian (Sibiu): 0,421 lei/100 mp fără TVA (faţă de 0,261 lei/100 mp la depozitul din Alba Iulia, majorare de 61,3%).

Precolectare, colectare, transport, depozitare deşeuri din rămpi neautorizate, la depozitul de la Cristian (Sibiu): 51,346 lei/mc fără TVA (faţă de 34,371 lei/100 mc la depozitul din Alba Iulia, majorare de 49,39%).

În documentaţia de proiect se motivează că majorările sunt necesare având în vedere că termenul de închidere al depozitulul neconform de deşeuri al municipiului Alba Iulia este în data de 16 iulie, iar în cadrul proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, aflat în derulare, centrul de managmenet al deşeurilor (cu depozit de deşeuri, staţie de sortare, staţie de tratare mecanico-biologică) de la Galda de Jos are perioada de execuţie de 15 luni (6 februarie 2015 – 5 mai 2016).

Potrivit aceleiaşi surse, cel mai apropiat depozit conform pentru deşeuri nepericuloase se află în localitatea Cristian (judeţul Sibiu), administrat de Tracon SRL Brăila, aflat la circa 70 km de Alba Iulia. Astfel, I s-a solicitat operatorului de salubritate Polaris M Holding SRL Constanţa fundamentarea tarifelor în condiţiile impuse de transport şi depozitare în locaţia amintită.

Firma de salubritate precizează în documentaţie că deşeurile municipale colectate vor fi descărcate pe o platformă de transfer de pe strada Craivei (2,2 km de kilometrul 0 al oraşului), de unde se vor încărca, cu un încărcător frontal, într-un utilaj de transport format din autospecială hook lift tip Iveco, remorcă şi două containere de 32 mc, pentru a fi transportate în localitatea Sibiu.

Tariful de depozitare la rampa de la Cristian este de 50 de lei pe tonă, fără TVA, iar cheltuielile totale estimate de firmă cu transportul deşeurilor de la locaţia de pe strada Craivei până în judeţul Sibiu sunt de 90,79 lei pe tonă.

Polaris a recalculat atât tarifele de transport al deşeurilor până la locaţia de pe strada Craivei (ajutare de 4,55%), cât şi până la locaţia din judeţul Sibiu.

Prin urmare, tarifele pentru precolectare, colectare, transport şi depozitare de la persoane fizice şi asociaţii de proprietari, respectiv de la agenţii economici şi instituţii publice, precum şi a deşeurilor stradale şi a celor provenite din rămpi neautorizate şi accidentale vor avea o creştere medie de 47%

Reamintim că la depozitul de la Alba Iulia sunt aduse, în prezent, deşeuri din mai multe locaţii din judeţ, dar şi de la Cluj-Napoca, unde rampa de la Pata Rât a fost închisă.

Citeşte şi Gunoaiele Clujului, mutate lângă Alba Iulia. 23 de firme depozitează deja deșeurile în groapa de la Pârâul Iovului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax