Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Informare de la DSP Alba despre boala „gură-mână-picior”. Copiii se însănătoşesc definitiv într-o săptămână. Simptome, perioada contagioasă şi măsuri de prevenire

Publicat

coxackie boala mana gura picior DSP Alba transmite informaţii despre boala „gură-mână-picior”, în contextul izbucnirii unui focar de infecţie de acest fel la o grădiniţă din Alba Iulia. Autoritatea de sănătate precizează că, în majoritatea cazurilor, copiii care fac această boală se însănătoşesc definitiv în maximum 7-10 zile şi că maladia nu provoacă niciun fel de complicaţii. Ulterior însă, virusul continuă să se elimine din organism, timp de două săptămâni până la două luni.

Vezi şi Precizări de la DSP Alba despre focarul bolii „gură-mână-picior” de la o grădiniţă din Alba Iulia. Copiii, reţinuţi la domiciliu trei săptămâni

În medicină, boala „gură-mână-picior” se referă la cazurile în care copiii fac febră, le apar ulceraţii dureroase în gură, vezicule (băşicuţe), mai mult sau mai puţin vizibile, pe palme şi tălpi sau în regiunea organelor genitale şi pe fese. Boala este contagioasă, fiind cauzată de câteva varietăţi de enterovirusuri, transmite DSP Alba.

Cel mai frecvent, boala apare la copii cu vârste până la 10 ani.

Simptome ale bolii

Primul simptom al maladiei poate fi creşterea temperaturii corporale (până la 39-40 de grade Celsius), apariţia slăbiciunii şi frisoanelor. Temperatura creşte brusc, iar majoritatea cazurilor se înregistrează vara.

Ulterior, pot apărea, pe limbă, pe partea interioară a orajilor şi buzelor copilului, ulceraţii mai mult sau mai puţin mari, alburii, foarte dureroase, cu margini neregulate. Totodată, pe palme, tălpi (dar şi pe pielea organelor genitale şi pe fese), pot apărea vezicule dureroase de culoare cenuşie, înconjurate de cerculeţe roşii.

Alte simptome legate infecţia enterovirală pot fi greaţa, voma, durerile abdominale, diareea, erupţiile pe piele, durerile în gât.

Cât poate dura boala

Febra de 38-39 grade Celsius poate dura una sau două zile. Ulceraţiile din gură şi de pe piele încep să se vindece, în medie, peste 5-7 zile şi trec cu totul în a 10-a zi după debutul maladiei.

Apariţia repetată a bolii (recidiva) se observă în cazuri foarte rare.

Tratament

Potrivit DSP Alba, în momentul de faţă nu există medicamente antivirale care ar fi eficiente împotriva aceste infecţii şi care ar putea accelera vindecarea. De aceea, în tratamentul acestei maladii nu se utilizează, de regulă, medicamente cu acţiune antivirală.

Însă, pentru a ameliora durerile cauzate de ulceraţiile din gură, se poate administra paracetamol sa ibuprofen. Peste aproximativ 30-40 de minute, când medicamentul începe să acţioneze, copilul poate fi hrănit.

Medicul primar epidemiolog Daniela Dreghici Popa de la DSP Alba precizează că se poate procura de la farmacie un gel cu lidocaină (sau cu alt anestezic) ce poate fi aplicat cu regularitate pe ulceraţiile copilului. Acesta va reduce, pentru scurt timp, durerile. „Nu trebuie să ungeţi ulceraţiile cu alte substanţe, soluţii”, spune medicul.

Alte recomandări ale specialistului sunt evitarea fructelor, sucurilor sau altor produse alimentare ce ar putea avea gust acru, iritând, astfel, ulceraţiile din gură. „Pe durata întregii boli, asiguraţi copilului o cantitate suficient de mare de lichide. Cel mai bine ar fi să-i oferiţi apă simplă, călduţă sau rece, după placul lui”, mai transmite medicul.

De asemenea, veziculele ce apar pe mâini şi picioare nu trebuie unse cu nimic. „Încercaţi să-l convigeţi pe copil să nu le scarpine şi să nu le rupă”, mai spune Daniela Dreghici Popa.

Măsuri de protejare a celorlaţi membri ai familiei, de contaminare

Potrivit sursei citate, copilul sau adultul sănătos se poate contamina cu infecţia enterovirală şi se poate îmbolnăvi cu această maladie de la altă persoană, care s-a infectat şi suferit recent boala „gură-mînă-picior”.

Virusul se conţine în particule de salivă, de mucus (din gât), dar şi de scaun, provenite de la persoana bolnavă. Oamenii sănătoşi se pot contamina, comunicând direct sau utilizând veselă şi prosoape comune cu persoanele bolnave, consumând apă şi alimente ce ar fi putut ajunge în contact cu saliva sau fragmente minuscule din scaunul persoanei bolnave. Copiii se pot molipsi de la alţi copii, în timp ce se joacă împreună.

Persoana contaminată poate deveni contagioasă cu câteva zile înainte de apariţia primelor simptome ale bolii.

După debutul maladiei, virusul continuă să se elimine din organism: timp de 1-3 săptămâni prin particule de salivă sau de mucus din gât şi timp de 1-2 luni – prin scaun.

Dacă doriţi să îi protejaţi pe ceilalţi membri ai familiei, respectaţi următoarele reguli:

– pe întreaga durată a maladiei şi încă trei săptămâni după însănătoşire, copilul bolnav ar trebui să folosească separat veselă, tacâmuri, prosoape şi albituri

– atât persoana bolnavă, cât şi ceilalţi membri ai familiei trebuie să se spele cât mai des pe mâini (mai ales după contactul cu persoana bolnavă sau cu obiectele folosite de aceasta)

– nu sărutaţi copilul bolnav.

Metode de prevenire

În momentul de faţă, nu există metode suficiente de profilaxie (prevenire) a bolii „gură-mână-picior” la copiii care s-au infectat deja cu enterovirus, transmite medicul epidemiolog de la DSP Alba.

Din acest motiv, dacă copilul ar fi putut intra în contact cu alt copil, care are infecţia enterovirală, va rămâne doar să urmăriţi cum evoluează starea sănătăţii sale şi, la primele simptome de boală, să-l izolaţi la domiciliu şi să începeţi tratamentul simptomatic. Incubaţia durează, în medie, o săptămână. Prin urmare, în cazul în care copilul nu se îmbolnăleşte o săptămână după contacul cu alt copil, înseamnă că sunt şanse foarte mari să nu contracteze infecţia enterovirală”, menţionează medicul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Remus vasile

    luni, 27.11.2017 at 14:27

    Daca fetița mea are 6zile mai poate apărea complicați la aceasta boala

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax