Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

INFORMARE METEO: Vânt puternic şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, până VINERI. Zonele vizate

avatar

Publicat

vant iarnaAdministraţia Naţională de Meteorologie anunţă condiţii de vreme nefavorabilă, de miercuri seara până vineri după-amiaza. Sunt aşteptate intensificări ale vântului şi precipitații predominant sub formă de ninsoare în zona de munte.

În perioada 15 martie, ora 23.00 – 17 martie, ora 15.00, la munte vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și, mai ales în cursul zilei de joi (16 martie) și în noaptea de joi spre vineri (16/17 martie), se va depune strat nou de zăpadă, pe arii restrânse mai consistent, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de peste 60-70 km/h, iar pe crestele înalte rafalele vor depăși 80-90 km/h, viscolind și spulberând zăpada.

Intensificări temporare ale vântului cu viteze de 50-60 km/h vor fi și în restul teritoriului, cu precădere în regiunile estice, nordice și centrale.

Mai ales în noaptea de joi spre vineri (16/17 martie), precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare se vor semnala în estul și sud-estul Transilvaniei, pe arii mai restrânse în Moldova și izolat în Muntenia.

sursa: meteoromania.ro

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

BLAJ

Prețul chiriilor în Alba Iulia, Sebeș și Blaj a crescut cu aproape 50%. Factorii care influențează piața imobiliară

avatar

Publicat

blocuri apartamente

Dezvoltarea extraordinară din ultimii ani a industriei în două oraşe din județul Alba a dus la o creştere a interesului de relocare a populaţiei din zonele rurale şi implicit la o creștere a prețurilor de pe piața închirierilor de apartamente. În 2018 piața imobiliară locală a înflorit spectaculos, propietarii și agențiile imobiliare câștigând bani frumoși din chiriile sau comisioanele percepute.

Dacă facem o comparație cu anul 2014 putem observa că în patru ani prețul chiriilor aproape că s-a dublat, tarifele practicate fiind între 150 de euro și 600 de euro. La Alba Iulia un factor important îl are Universitatea 1 Decembrie unde 4000 de studenți acoperă o parte din oferta de chirii din oraș.

La asta se mai adaugă turismul care, odată cu creșterea interesului pentru vizitarea Cetății Alba Carolina, a dezvoltat o piață inexistentă până acum 10 ani- cea a apartamentelor închiriate în regim hotelier. Dar, nu industria din Alba Iulia este motorul dezvoltării imobiliare în zonă ci marile investiții din Sebeș și Blaj.

În ultimii ani industria din județ s-a dezvoltat puternic grație companiilor de profil din Alba Iulia, Sebeș și Blaj. Star Transmission, Star Assembly, Bosch, VCST au făcut investiții și angajări masive de oameni, acest lucru influențând și piața imobiliarelor.

Alți factori de luat în seamă care au influențat piața chiriilor sunt și lucrările la autostrada Sebeș-Turda și lucrările care se desfășoară la calea ferată din zonă, ambele proiecte având nevoie de forță mare de lucru.

Proprietarii de apartamente și agențiile imobiliare au speculat momentul și în doar patru ani de zile prețul la chirii aproape că s-a dublat în unele cazuri.

„În medie, o garsonieră în Alba Iulia se închiriază cu 120-150 de euro. Cele mai greu de găsit sunt ofertele cu 100 de euro, dar am închiriat garsonieră și cu 180 de euro în bloc nou. Majoritatea cererilor sunt pentru zona cartierului Cetate”. declara un agent imobiliar în anul 2014.

Acum în Alba Iulia prețul unei garsoniere  începe de la 170 de euro pe lună în zona Ampoi 1 și poate ajunge până la 250 euro în cartierul Cetate.

Prețurile de închiriere a apartamentelor cu două camere în Alba Iulia încep de la 200 de euro la un apartament mic în cartier Cetate, în zona Goldiș prețul vehiculat este de 250 de euro, iar cel mai mare preț este de 300 de euro în Cetate și în Centru.

În 2014 preţul de închiriere a unui apartament cu 2 camere începea de la 110 de euro și ajungea la 250 de euro.

Apartamentele cu 3 camere din Alba au prețuri de închiriere care încep de la 210 euro în zona Ampoi 1, în Centru găsim prețuri înre 260 euro și 330 euro, în funcție de dotările din locuință. Vârful de gamă la apartamentele cu trei camere este un preț de 600 de euro pe lună pentru un apartament renovat în 2018, cu mobilă de import, în zona Cetate.

La categoria patru camere găsim un preț de 425 de euro în zona Cetate. În Centru, în cartierul Anghel Saligny, un apartament cu patru camere cu scară interioară și ieșire pe terasa blocului se închiriază lunar cu 450 de euro.

Dacă în Alba Iulia prețurile chiriilor sunt mărite de către speculanți la începutul anului universitar cu 25%, revenind după la un nivel normal pe piață, creșterile cu adevărat spectaculoase se găsesc în orașele Sebeș și Blaj, orașe influențate direct de dezvoltarea industrială.

În Sebeș ofertele de chirie variază între 150 de euro și 500 de euro pe lună.

Pe site-urile de profil o garsonieră în centrul Sebeșului se oferă în chirie cu suma de 175 euro pe lună, în timp ce în cartierul Kogălniceanu sunt oferte și la 100 de euro. În urmă cu 6-7 ani Sebeșul nici măcar nu prezenta interes pentru chirii, dar explozia industrială din zonă, lucrările la autostrăzile A1 și A10 au ridicat-o la nivelul chiriilor din reședința de județ.

Apartamentele cu 2 camere pornesc de la 130 de euro și 150 de euro în Kogălniceanu și ajung până la 350 de euro în centrul Sebeșului. Zona și mediul în care se află apartamentul influențează foarte mult și prețul de chirie al acestuia, chiar dacă cartierul Kogălniceanu se află mai aproape de toate fabricile din zonă.

La categoria 3 camere, prețurile pornesc de la 250 de euro și ajung până la 350 de euro, diferența fiind făcută de mobila și aparatura din apartament, toate locuințele fiind situate în zona centrală a orașului.

Ofertele la patru camere în Sebeș au un preț de 300 de euro chirie pe lună în zona centrală, prețul cel mai mare din tot orașul fiind în Valea Frumoasei unde o chirie pe lună ajunge la 500 de euro.

La Blaj prețul de închiriere este un pic mai scăzut decât la Sebeș dar și ofertele sunt mai reduse.

Un apartament cu o cameră are un preț de pornire de 130 de euro pe lună în zona periferică a orașului, iar în centrul său un apartament se închiriază cu 210 euro pe lună.

Cu 175 de euro pe lună poți închiria un apartament nemobilat cu două camere. Pentru 200 de euro pe lună găsești în zona centrală un apartament proaspăt finisat și cu mobilă nouă, iar pentru 250 de euro pe lună poți închiria două camere în zona Hula a orașului.

Ofertele la trei camere în Blaj sunt puține, un apartament de acest fel în zona centru fiind închiriat pe lună cu 259 de euro.

Recent companiile industriale din județul Alba au anunțat o viitoare dezvoltare a fabricilor, ei dorind să mărească nivelul producției, acest lucru fiind posibil doar cu angajari puternice de lucrători. Ținând cont de nevoia muncitorilor veniți din alte părți de a lua în chirie o locuință, companiile oferă o sumă de bani lunară pentru a veni în ajutorul angajatului în a închiria un apartament.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

REFERENDUMUL din Sebeş, privind monitorizarea poluării, INVALIDAT. Prezența la vot, sub pragul de 30%

avatar

Publicat

Rezultatele referendumului organizat duminică la Sebeș pentru achiziționarea unui laborator mobil de monitorizare a calității aerului nu pot fi validate, deoarece numărul persoanelor prezente la vot, din cele înscrise pe liste, a fost sub pragul de 30%. Potrivit reprezentanților Primăriei, 7011 sebeșeni au votat că sunt de acord cu achiziționarea de către Municipiul Sebeș a unui laborator mobil pentru măsurarea și monitorizarea calității aerului.

„Vă mulțumesc, dragi oameni ai locului, pentru prezența la vot. Vă respect efortul și vă asigur că Municipiul Sebeș va continua să dezvolte o strategie de dezvoltare durabilă cu o componentă de mediu importantă. În următoarele zile, voi solicita audiențe la Ministrul Mediului și la Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Acest spirit civic, căruia i-am spus cu toții #DragdeSebeș, ne va da resursele pentru a continua, în interesul întregii comunități, demersurile și proiectele construite împreună. Le mulțumesc tuturor voluntarilor implicați în această campanie, le mulțumesc colegilor din administrația publică locală, care s-au apropiat mai mult ca oricând de oameni, de problemele fiecăruia. Îi mulțumesc viceprimarului Adrian Bogdan, le mulțumesc consilierilor PNL și consilierului local Ovidiu Lupu pentru acest parteneriat, într-o campanie care a pus în prim-plan binele comun. Le mulțumesc jurnaliștilor care au asigurat o comunicare transparentă.

Respectând pas cu pas legislația în vigoare, vom solicita, în continuare, autorităților competente ca județul Alba să fie dotat cu un laborator mobil pentru măsurarea calității aerului, iar Sebeșul să beneficieze în mod constat de acesta”, a transmis primarul Dorin Nistor.

Vă reamintim că duminică, 27 mai, la Sebeș a avut loc un referendum local pentru consultarea cetățenilor Municipiului Sebeș cu privire la achiziționarea unui laborator mobil în vederea măsurării și monitorizării calității aerului din oraș.

Referendumul s-a derulat în intervalul orar 07.00-23.00, în cele 20 de secții de votare care au fost deschise pe întregul areal administrativ al Municipiului Sebeș, inclusiv în localitățile aparținătoare Lancrăm, Răhău, Petrești. Organizarea acestuia a costat 20.000 de euro.

Întrebarea, la care locuitorii Municipiului Sebeș au fost rugați să răspundă cu „DA” sau „NU”, a fost: „Sunteți de acord cu achiziționarea de către Municipiul Sebeș a unui laborator mobil pentru măsurarea și monitorizarea calității aerului din Unitatea Administrativ Teritorială Sebeș și suportarea din bugetul local al Municipiului Sebeș a cheltuielilor privind achiziționarea, funcționarea și utilizarea acestui laborator?”

Prezența la urne, după centralizarea tuturor rezultatelor, a fost următoarea:

  • 7.393 de persoane, 28,17% din populația cu drept de vot (numărul persoanelor înscrise în lista de referendum fiind de 26.245 cetățeni).

Votul a fost exprimat astfel:

  • Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul “DA”: 7011
  • Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „NU”: 201
  • Voturi nule: 181

Prezența la urne, la orele 11.00, 13.00, 17.00 și 20.00:

  • Prezența la urne, la ora 11.00: 4,7% din populația cu drept de vot (1.234 persoane)
  • Prezența la urne, la ora 13.00, a fost de 9,93% din populația cu drept de vot (2.605 persoane)
  • Prezența la urne, la ora 17.00, a fost de 16,10% din populația cu drept de vot (4.220 persoane)
  • Prezența la urne, la ora 20.00, a fost de 23,68% din populația cu drept de vot (6.207 persoane)

Potrivit legii, pentru ca un referendum să fie valabil, trebuie să participe 30% din alegătorii înscriși pe listele permanente, iar pentru a fi validat trebuie ca 25% dintre aceștia să spună „DA” sau „NU” la întrebarea adresată pe buletine.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Lunea Sfântului Duh. Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Credinţe, obiceiuri şi superstiţii

avatar

Publicat

Creștinii ortodocși sărbătoresc în a doua zi de Rusalii Lunea Sfântului Duh. Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru toţi creştinii. În calendarele românesti, această zi este trecută ca fiind sărbătoarea Sfintei Treimi. 

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adica în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Intru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.”. Însa, în calendarele românesti această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi.

La sinodul II ecumenic, ținut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirma că Sfântul Duh este o „creatură”. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și „este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit”.

În Lunea Sfântului Duh, nu este bine să te cerți cu nimeni, acest lucru îți poate aduce necazuri. Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel ca nu este bine sa înoți sau să te speli nici în a doua zi de Rusalii.

De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine sa culegi plante tămăduitoare. Nu te urca in pomi, nu te duce in locuri înalte si nu calatori departe de casa.

De asemenea, nu este bine să muncești în această perioadă, pentru că zânele se înfurie pe cei ce nu le respectă și nu sărbătoresc această ocazie.

În calendarele românesti, această zi este trecută ca fiind sărbătoarea Sfintei Treimi. Denumirea aceasta, de dată mai nouă, reprezintă probabil o influență catolică (la catolici Sfânta Treime e sărbatorită în prima Duminică dupa Rusalii). În sec. XII, nici în Apus nu era încă generalizata o asemenea sărbătoare, ci era privită în unele mănăstiri ca o inovație; ea a fost stabilită definitiv în Apus abia la 1334. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe însă, Lunea de după Rusalii este numită înca Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar.

Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi sărbătorite de creştini ortodoxi duminică şi luni, pe 4 iunie şi 5 iunie. Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru toţi creştinii.

Duminica Rusaliilor, când este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, se face prilej pentru aducerea aminte de „limbile ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste „limbi” sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioşi la biserică, spre a fi sfinţite. După slujbă, frunzele se iau acasă şi se aşează la icoane şi la uşi.

În popor se crede că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele. Această credinţă populară poate fi întemeiată pe sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dacă se are în vedere sfinţirea frunzelor cu aghiazmă, ele devenind astfel purtătoare de har.

Sfinţirea semănăturilor

Îndată după slujbă, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, preotul şi credincioşii merg pe câmp şi săvârşesc Sfestania, adică sfinţirea mică a apei. Cu aghiazma aceea se stropesc semănăturile câmpului, atât de preot, cât şi de fiecare credincios în parte, scrie Mediafax.

Rusaliile, în mitologia populară

În mitologia populară, „Rusaliile” sunt nişte spirite rele (iele, zâne). Se mai spune despre Rusalii că sunt fiicele lui „Rusalim împărat”, acesta din urmă fiiind o personificare a cetăţii Ierusalim. Ele stau pe pământ vreme de o lună. Nu pot fi văzute de oameni. Pe unde trec ele, apar tot felul de boli şi necazuri. Ele umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Locurile unde joacă rămân arse şi neroditoare. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi. În aceste zile, frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei.

Cine sunt, de fapt, Rusalcele, făpturile fantastice?

Rusaliile sunt o straveche sărbătoare preluată de geto-daci din mitologia romană. La romani, Rosalia, “Sărbătoarea Trandafirilor” era o zi închinată cultului morţilor, în care pentru sufletele celor dispăruţi se aduceau ofrande: alimente şi trandafiri pentru a le îmblânzi. La romani, Rosalia s-a transformat, suferind influenţe ale cultului solar şi ale miturilor autohtone, iar cele nouă zile de Rosalii au fost personificate sub forma unor făpturi daimonice tinere, frumoase, capricioase şi răzbunătoare, citim în revista Cultura.

Acestea sunt personaje feminine (cvasi)malefice care trăiesc în văzduh şi în pădure. Rusalcele sunt sufletele fetelor moarte de tinere. Similar Ielelor, cu care uneori sunt confundate, una dintre calităţile lor principale este dansul deosebit de frumos. Dansează în aer sau pe pamânt, noaptea, aşezate în cerc, dar dacă sunt zărite de un muritor sau dacă, din greşeala cineva calcă pe locul pe care au dansat, acesta se îmbolnaveşte foarte grav de o boala numită, în limbaj popular, „luat de Rusalii”.

Ele umblă în cete formate din spirite fără soţ (3-5-7-9). Dacă se întâmplă să fie văzute, sau auzite de cineva, acela nu trebuie să se mişte sau să le vorbească. Pe unde jocă, pământul rămâne ars şi bătătorit, iarba se înegreşte sau încetează să mai crească.

Zâne rele

Rusaliile pedepsesc oamenii care fac rele, pe cei care nu le respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântană; îi ridică pe sus în vârtejuri, îi pocesc sau sluţesc. Diferite forme de reumatism şi maladii neuro-psihice se numesc “luat de Rusalii” sau “ologit de Rusalii”. De aceste boli se putea scăpa prin descântec de Rusalii, citind din cărţi la mânastire, intrând în Hora Căluşului, sau sărind peste bolovanul pe care Căluşarii îl pun pe pămant.

După ce părăsesc mormintele în Joia Mare şi petrec Paştele cu cei vii, Rusaliile refuză întoarcearea în lăcaşurile lor. Pentru a le determina să plece, li se împart pomeni abundente la Moşii de Vară. La marile lor praznice, (Sfredelul Rusaliilor, Rusalii, prima zi din postul lui Sf. Petru), când aceste spirite ale morţilor deveneau extrem de periculoase, oamenii purtatu usturoi sau pelin la brâu sau intrau în hora Căluşului în ziua de Rusalii.

Remediul magic-ritual impotriva bolilor provocate de rusalce, erau in sudul tarii şi în Moldova,Caluşarii. Tot Căluşarii erau cei care le determinau să plece din lumea celor vii.

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Toți K1 pentru România, la Alba Iulia. Concert cu Nicolae Furdui Iancu, Paula Seling şi alţi artişti

avatar

Publicat

Turneul național Toți K1 pentru România – Unirea, Visul unei Națiuni, a ajuns duminică, 27 mai, la Alba Iulia. Alături de Nicolae Furdui Iancu, pe scena din Piața Cetății au urcat Paula Seling, Proiect K1, Tuan, Iuliana Tudor, Vlad Rădescu, Sorin Francu, Daniel Lazăr și grupul Crai Nou.

Spectacolul a început duminică, 27 mai, în Piaţa Cetății din Alba Iulia, la ora 20.00.

concert toti k1 piata cetatii 3

„Unirea face puterea“ nu este doar un slogan. Este o realitate dovedită practic în situații dintre cele mai diferite. Acum, când ne pregătim să aniversăm Centenarul Marii Uniri de la 1918, a fi uniți devine imperativ pentru că doar împreună, sprijinindu-ne unii pe alții, și cu toții țara, putem spera într-o viață mai bună.

Nicolae Furdui Iancu alături de grupul Crai Nou, Paula Seling, Iuliana Tudor, Proiect K1 și Tuan, cărora li se alătură violonistul Daniel Lazăr și actorii Vlad Rădescu și Sorin Francu își dau mâna pentru realizarea unui spectacol unic, pentru unitate, pentru prietenie, pentru România. Toți românii sunt invitați să se bucure de un show de excepție, în care valoarea spirituală a cuvântului și a marilor cântece ale neamului românesc va găsi neașteptate reverberații în contemporaneitate.

Pentru proiectul Toți K1 pentru România – Unirea, Visul unei Națiuni, organizatorii evidenţiază sentimentul patriotic, iar prin aducerea în fața românilor a cântecelor artiştilor îşi doresc să readucă în atenţie ceea ce fiecare dintre noi poartă în suflet: dragostea de țară.

Spectacolul a fost organizat de Primăria Capitalei prin Teatrul EXCELSIOR în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: Fanfara „Augustin Bena” a început seria concertelor în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia

avatar

Publicat

Vremea plăcută de duminică perfectă pentru o plimbare în cetatea Alba Carolina a fost susținută de ritmuri de fanfară. Instrumentiştii formaţiei „Augustin Bena” a județului Alba au oferit albaiulienilor și turiştilor un concert lângă Poarta a IV-a a cetății.

La umbra esplanadei Catedralei romano-catolice instrumentiștii centrului cultural „Augustin Bena”, conduși de maestrul  Coriolan Honcaș, au încântat cu ritmuri de fanfară timp de aproximativ 40 de minute albaiulienii și turiştii prezenți în Cetatea Alba Carolina.

Reprezentația de astăzi deschide seria concertelor săptămânale care vor fi susținute în fiecare duminică începând cu  ora 13:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate