|

INS: Câți bani au ajuns să scoată din buzunar românii, în fiecare lună, pentru impozite, taxe şi contribuţii sociale

baniImpozitele, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut, în anul 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, ridicându-se în medie la 513 lei lunar pe gospodărie, arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” – ediţia cu date pe anul 2016 – publicat pe site-ul INS, în anul 2016, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 20,3% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 513,0 lei lunar pe o gospodărie, din care impozitul pe salariu a reprezentat 39,7% (39,5% în 2015), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 58,4% (56,3% în 2015).

În 2015, plăţile fiscale însumau 446 de lei, iar în 2014 – 378 de lei, reiese din datele publicate în ediţiile anterioare ale studiului.

„Impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2016, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 29,2% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 13,6% pentru cele de şomeri, 9,8% pentru gospodăriile de pensionari, 4,9% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 3,7% în cazul gospodăriilor de agricultori”, notează autorii studiului.

Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc. plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 2,2 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 24,0% şi, respectiv, de 14,1%.

sursa: businessmagazin.ro, insse.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=583151avatar Publicat de pe 13 iulie 2017 şi actualizat pe 13 iulie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Un comentariu pentru “INS: Câți bani au ajuns să scoată din buzunar românii, în fiecare lună, pentru impozite, taxe şi contribuţii sociale”

 1. Apocalipsa lui Rika
  avatar

  Platim apa metio ilegal ! Platim canalizare si pe apa ce o bem de la robinet ! Platim apa casa faca alti avere !
  Am ajuns sa platim la gunoi mai mult cat platim inpozitul ! din cauza lui hava si polaris !
  Am ajuns sa platit rovinete si inpozit auto si ne ofera drumuri proaste unde ne rupem masinele si cei de la RAR zic ca santem bombe pe drumuri ! vina e a lui administratului drumului si lui hava ca pune trambuline !

  Eu zic JOS HAVA ! Dute la OI HAVA !

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

 • Marian: De ce s-a pus jos la 00:18′ – 00:28′?
 • ionut: Aplicatia de la DSU merge ca vremea, cum vrea si cand vrea.. Cu parere de rau M.A.I ati dat „x” cu...
 • moderatorul de serviciu: @Ilie, daca nu-ți place expresia, articolul, citește mai bine o revista de cultură
 • Ilie: ‘la bășcălie’ ?!!!? Stimate… la asa expresii ma intreb daca nu cumva cei care scrieti aceste...
 • om: Ca nu* si-au primit banii.

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI