Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Câți bani au ajuns să scoată din buzunar românii, în fiecare lună, pentru impozite, taxe şi contribuţii sociale

Publicat

bani Impozitele, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut, în anul 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, ridicându-se în medie la 513 lei lunar pe gospodărie, arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” – ediţia cu date pe anul 2016 – publicat pe site-ul INS, în anul 2016, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 20,3% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 513,0 lei lunar pe o gospodărie, din care impozitul pe salariu a reprezentat 39,7% (39,5% în 2015), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 58,4% (56,3% în 2015).

În 2015, plăţile fiscale însumau 446 de lei, iar în 2014 – 378 de lei, reiese din datele publicate în ediţiile anterioare ale studiului.

„Impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2016, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 29,2% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 13,6% pentru cele de şomeri, 9,8% pentru gospodăriile de pensionari, 4,9% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 3,7% în cazul gospodăriilor de agricultori”, notează autorii studiului.

Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc. plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 2,2 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 24,0% şi, respectiv, de 14,1%.

sursa: businessmagazin.ro, insse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Apocalipsa lui Rika

    joi, 13.07.2017 at 22:05

    Platim apa metio ilegal ! Platim canalizare si pe apa ce o bem de la robinet ! Platim apa casa faca alti avere !
    Am ajuns sa platim la gunoi mai mult cat platim inpozitul ! din cauza lui hava si polaris !
    Am ajuns sa platit rovinete si inpozit auto si ne ofera drumuri proaste unde ne rupem masinele si cei de la RAR zic ca santem bombe pe drumuri ! vina e a lui administratului drumului si lui hava ca pune trambuline !

    Eu zic JOS HAVA ! Dute la OI HAVA !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax