Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Firmele româneşti estimează creşteri în activitatea de industrie, comerţ şi servicii. Ce se întâmplă în domeniul construcţiilor

Publicat

IMM Pentru următoarele trei luni, reprezentaţii firmelor din România estimează o tendință de creștere a activității din industrie, comerț cu amănuntul și servicii, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. Pe segmentul construcțiilor, potrivit estimărilor din luna august 2015, se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producției.

Conform anchetei de conjunctură a INS, realizată în decursul lunii august 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +7%). Pentru unele dintre activități se va înregistra tendință de creștere și anume: fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie și fabricarea echipamentelor electrice (solduri conjuncturale +26%), urmate de fabricarea produselor textile (sold conjunctural +21%).

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariați, se estimează, de asemenea, o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pe segmentul construcțiilor, potrivit estimărilor din luna august 2015, se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +4%) și a stocului de contracte și comenzi (sold conjunctural +1%). Managerii estimează, de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%) și a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +1%).

În sectorul comerțului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +19%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +9%) și a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale (sold conjunctural +11%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează relativă stabilitate a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural—4%).

Conform estimărilor din luna august 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

INS precizează că soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax